Samsung Galaxy A50 review

Samsung Galaxy A50 review

H χρυσή τομή της σειράς Α.

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 22.05.2019

Στη νέα, αναβαθμισμένη σειρά Galaxy A, ακριβώς στο κέντρο της, σε χαρακτηριστικά και τιμές, η Samsung έχει τοποθετήσει το Galaxy A50. Ένα smartphone με κυρίαρχα στοιχεία την υπέροχη –για την κατηγορία- οθόνη, το design και τον εξοπλισμό που έχει ως στόχο να προσελκύσει το νεανικό κοινό. Αυτή τη συσκευή μας συντρόφεψε για αρκετές ημέρες αποτελώντας ένα ακόμα παράδειγμα για την πρόοδο που παρουσιάζει πλέον η μεσαία κατηγορία των smartphones. Ναι, είναι βέβαιο ότι το Galaxy A50 κάνει συμβιβασμούς, αν το συγκρίνουμε με την κορυφαία σειρά Galaxy S, ωστόσο ένας μέσος καταναλωτής θα βρει όλα όσα χρειάζεται για να καλύψει τις καθημερινές του ανάγκες.

 

Νέα εμφάνιση

Όλα τα νέα μοντέλα της σειράς Galaxy A έχουν περάσει από ένα σημαντικό face lift που έχει ως στόχο να επανασυστήσει τη συγκεκριμένη οικογένεια στο καταναλωτικό κοινό. Κοινό χαρακτηριστικό αυτής της νέας πλέον σειράς είναι η μεγάλη οθόνη, χωρίς περιθώρια, την οποία βεβαίως υιοθετεί και το Galaxy A50. Οι άνθρωποι της Samsung έχουν τοποθετήσει στη συγκεκριμένη συσκευή μία οθόνη sAMOLED Infinity-U, μεγέθους 6,4 ιντσών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οθόνη που μπορείτε να βρείτε σε επίπεδα τιμής κάτω των 400 ευρώ, με την ανάλυσή της να ανέρχεται στα 1080 x 2340 pixels (FullHD+). Αποτέλεσμα της μεγαλύτερης οθόνης και του πολύ μικρότερου πλαισίου που την περιβάλλει είναι η ενσωμάτωση του αναγνώστη του δακτυλικού αποτυπώματος στην οθόνη, ένα χαρακτηριστικό που πολύ γρήγορα κατεβαίνει επίπεδο, αφού η Samsung μέχρι πρότινος το είχε ενσωματώσει μόνο στα δύο ακριβά μοντέλα της οικογένειας Galaxy S10. Για λόγους κόστους δεν είναι ο ίδιος αισθητήρας, όμως το Galaxy A50 είναι το φθηνότερο smartphone της αγοράς που διαθέτει το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό.

Ταυτόχρονα, το Galaxy A50 αποχωρίζεται το μεγάλο notch των προηγούμενων μοντέλων της σειράς, υπέρ του μικρότερου, σχήματος σταγόνας, απελευθερώνοντας λίγο παραπάνω ωφέλιμο χώρο για το χρήστη.

Το νέο «πρόσωπο» του Galaxy A50 δεν περιορίζεται μόνο στις αλλαγές που έχουν γίνει στην οθόνη αλλά πλαισιώνεται και από καινούριες σχεδιαστικές γραμμές, υλικά κατασκευής και χρώματα, που έχουν ως στόχο να προσελκύσουν το νεανικό κοινό στο οποίο απευθύνεται.

Τα "νερά" στα χρώματα, ανάλογα με το φωτισμό του εξωτερικού περιβάλλοντος, είναι ένα ευχάριστο παιχνίδισμα στο Galaxy A50.

 

Τριπλή κάμερα για περισσότερες επιλογές

Με δεδομένο ότι το κοινό στο οποίο θέλει να απευθυνθεί το Galaxy A50 έχει αναγάγει τη φωτογραφία σε κυρίαρχο κριτήριο αγοράς ήταν απαραίτητο για τους ανθρώπους της κορεατικής εταιρείας να εντάξουν όσες περισσότερες δυνατότητες μπορούσαν για να καλύψουν τη ζήτηση.

Το Galaxy A50 έρχεται με σύστημα τριπλής κύριας κάμερας, ακολουθώντας την πεπατημένη πλέον… συστοιχία. Έναν υπερευρυγώνιο φακό 123 μοιρών και ανάλυσης 8ΜΡ, το στάνταρ ευρυγώνιο φακό 78 μοιρών, ανάλυσης 25ΜΡ και έναν αισθητήρα βάθους 5ΜΡ, για την προσαρμογή του βάθους πεδίου.

Ο υπερευρυγώνιος φακός χαρίζει εντυπωσιακά πλάνα και μεγάλα κάδρα σε ωραία ποιότητα, ενώ ο στάνταρ χάρη στη μεγαλύτερη ανάλυσή του (στη ρύθμιση 3:4Η, όχι στη default ρύθμιση της κάμερας) αλλά και το μεγαλύτερο διάφραγμα προσφέρει πιο πλούσια χρώματα αλλά και καλύτερες επιδόσεις σε υποφωτισμένο περιβάλλον.

Η υπερευρυγώνια κάμερα χαρίζει εντυπωσιακά πλάνα και δυναμικές προοπτικές στο κάδρο.

Από την κάμερα του Galaxy A50 δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και η αυτόματη αναγνώριση σκηνής, χάρη στο ΑΙ. Χάρη στο Scene Optimizer, η κάμερα της συσκευής αναγνωρίζει αυτόματα έως και 20 διαφορετικές σκηνές (φαγητό, πορτρέτα, ζώα κλπ.) προσαρμόζοντας αυτόματα τις ρυθμίσεις της ώστε να προσφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα στο χρήστη. Την εμπειρία της κάμερας έρχονται να βοηθήσουν και επιπλέον λειτουργίες. Ίσως η πιο χρήσιμη είναι η ανίχνευση λαθών, η οποία μπορεί να εντοπίσει (μεταξύ άλλων) κλειστά μάτια, θολά σημεία σε μια φωτογραφία και να σας ειδοποιήσει να επαναλάβετε τη λήψη.  

Στη «σταγόνα» της μπροστινής επιφάνειας το Galaxy A50 φιλοξενεί τη selfie κάμερα ανάλυσης 25MP, η οποία ενισχύεται με όλες τις απαραίτητες λειτουργίες για να προσφέρει καλύτερο αποτέλεσμα στη λήψη των αυτοπορτρέτων.

 

Πλούσια αυτονομία

Μετά τις σχεδιαστικές αλλαγές και την κάμερα ένα τρίτο σημείο στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουμε είναι η σημαντική βελτίωση που παρουσιάζει η αυτονομία του Galaxy A50 σε σχέση με τα επίπεδα στα οποία μας είχαν συνηθίσει στο παρελθόν οι συσκευές της εταιρείας. Χάρη στη μεγάλη χωρητικότητα της μπαταρίας (4.000mAh) και πιθανότατα στην καλύτερη διαχείριση της ενέργειας από τον επεξεργαστή της συσκευής, το Galaxy A50 ξεπερνάει κατά πολύ το 24ωρο, παρά τη χρήση ενεργοβόρων εφαρμογών, όπως τα video και τα παιχνίδια. Πρόκειται για μια ευχάριστη έκπληξη και σίγουρα ένα ακόμα βαρύ χαρτί της νέας συσκευής της Samsung.

To Samsung Galaxy A50 χρησιμοποιεί τον καινούριο οκταπύρηνο επεξεργαστή Exynos 9610, που σε συνδυασμό με τη μνήμη RAM των 4GB του προσφέρει τους απαραίτητους πόρους για την ομαλή εμπειρία του χρήστη, που διατηρείται ακόμα και κατά τη διάρκεια απαιτητικών παιχνιδιών. Αν λοιπόν η απαιτητική κοινότητα των gaming χρηστών κοιτούσε μέχρι τώρα αποκλειστικά προς τις πολύ ακριβότερες προτάσεις, το Galaxy A50 τους προσφέρει μια εναλλακτική πρόταση σε αρκετά χαμηλότερο επίπεδο τιμής.

Η ομαλή εμπειρία του χρήστη εξασφαλίζεται και από το One UI, με το οποίο η Samsung «ντύνει» το Android Pie 9. Το περιβάλλον χρήσης είναι όμορφο και απλό στη χρήση, ενώ μικρές προσθήκες και λεπτομέρειες προσφέρουν στο κάτοχο της συσκευής να δουλεύει σχεδόν αποκλειστικά με το ένα χέρι, παρά το μεγάλο μέγεθος της οθόνης.

Το νεανικό κοινό σίγουρα θα εκτιμήσει τον πλούσιο αποθηκευτικό χώρο (128GB + υποδοχή κάρτας microSD), την κλασσική υποδοχή των 3,5 χιλιοστών για ακουστικά, που θα του επιτρέψει να ταιριάξει οποιοδήποτε σετ επιθυμεί ή έχει στην κατοχή του, το ραδιόφωνο κ.α.

 

Το συμπέρασμα

Σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου η σειρά Α υστερούσε έναντι του ανταγωνισμού σε επίπεδο τιμής, η ανανεωμένη σειρά και συγκεκριμένα το Galaxy A50 αποτελεί μια ίσος προς ίσον πρόταση σε μια κατηγορία, όπου εταιρείες, όπως η Xiaomi ή η Huawei είχαν αποκτήσει το πάνω χέρι. Για πρώτη φορά, με το Galaxy A50 (αλλά και τις υπόλοιπα Α μοντέλα) η Samsung δείχνει ότι μπορεί να καλύψει το χαμένο έδαφος, χάρη στην ελκυστικότερη τιμή του.

Το Samsung Galaxy A50 διατίθεται ήδη στην ελληνική αγορά στην τιμή των 379 ευρώ.