Xiaomi Μi8 review

Xiaomi Μi8 review

Κερδίζει τις εντυπώσεις

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 24.10.2018

To Xiaomi Μi8 δεν είναι ένα ακόμα smartphone από τη γκάμα της Xiaomi. Δεν είναι ο διάδοχος κάποιας προηγούμενης έκδοσης. Είναι αυτή η μία επιλογή της κινεζικής εταιρείας για τα οκτώ χρόνια λειτουργίας. Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι η Xiaomi έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην κατασκευή του. Ωραία υλικά και πλούσιος εξοπλισμός συνθέτουν μια συσκευή που σίγουρα δεν θα περάσει απαρατήρητη. Όπως απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει και τιμή του που διατηρείται στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.

 

Η πρώτη εικόνα

Αν τα πάντα στην αγορά κρίνονταν με τη γλώσσα των αριθμών πιθανότατα το Xiaomi Μi8 θα είχε εξασφαλισμένη την επιτυχία. Ρίχνοντας μια ματιά στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να αντιληφθείτε το βασικό πλεονέκτημα του Xiaomi mi8. Είναι η τελευταία γραμμή.  

Συγκριτικός πίνακας

 

Xiaomi Μi8

iPhone Xs

Samsung Galaxy S9+

Huawei P20 Pro

Οθόνη

6,21’/2248 x 1080

5,8’’/ 2436 x 1125

6,2’’/ 2960 x 1440

6,1’/2244 x 1080

Επεξεργαστής/RAM

Snapdragon 845/6GB

A12 Bionic/4GB

Exynos 9810/6GB

Kirin 970/6GB

Κύρια Κάμερα

Dual/12ΜΡ+12ΜΡ

Dual/12ΜΡ+12MΡ

Dual/12ΜΡ+12MΡ

Triple/40MP+20MP+8MP

Μπροστινή κάμερα

20ΜΡ

7MP

8MP

24MP

Αποθηκευτικός χώρος

64GB

64GB

64GB

128GB

Μπαταρία

3400mAh

2658mAh

3500mAh

4000mAh

Τιμή (ευρώ)

549

1229

799

699

Ωστόσο οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια και σίγουρα δεν είναι για όλους τους καταναλωτές το βασικό κριτήριο αγοράς.

 

Ωραία αισθητική

Στην πρώτη επαφή με το Xiaomi Μi8 σίγουρα θα σε κερδίσει η αισθητική του. Το λεπτό σώμα που περιβάλλεται από γυαλί και οι στρογγυλεμένες γωνίες συνθέτουν ένα κομψό smartphone που αποσπά θετικές εντυπώσεις. Στο πρώτο κράτημα αντιλαμβάνεσαι και το ελαφρύ βάρος του, που σίγουρα σε εκπλήσσει ευχάριστα για ένα κινητό με οθόνη μεγαλύτερη των 6 ιντσών. H οθόνη καλύπτει σχεδόν το σύνολο της μπροστινής επιφάνειας (σχεδόν το 84%), όπως επιτάσσει η εποχή, ενώ δεν λείπει και η εγκοπή (notch) στο πάνω μέρος της, που από εκεί που κατακρίθηκε όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά έχει γίνει must σχεδόν στο σύνολο των high end συσκευών (εξαίρεση η Samsung). Μιας και ο λόγος για την κορεατική εταιρεία, η οθόνη των 6,21 του Χiaomi Μi8 είναι προϊόν της Samsung, τεχνολογίας AMOLED, προσφέροντας υψηλή ανάλυση 2248 x 1080 pixels. Το μεγάλο μέγεθός της σε προδιαθέτει να παρακολουθείς τακτικά βιντεάκια από την συσκευή, με την εμπειρία ναι είναι απολαυστική, αφού υποστηρίζει τη θέαση και HDR περιεχομένου. Επιπρόσθετα έρχεται και η λειτουργία always on, η δυνατότητα ενεργοποίησης της προστασίας των ματιών ή η προσαρμογή σε συνθήκες ηλιοφάνειας.


Διπλή κάμερα με ΑΙ

Η λιτή και κομψή πίσω πλευρά του Xiaomi έχει μόνο δύο διακριτά σημεία. Τον αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων και τη διπλή κάμερα, ανάλυσης 12MP+12MP και σταθεροποίηση εικόνας 4 αξόνων. Η κάμερα του mi8 έρχεται με λειτουργίες ΑΙ, αναγνωρίζοντας 25 είδη ετικετών και ως και 209 σκηνών λήψεων. Με ενεργοποιημένο το AI στην κάμερα ο χρήστης διαπιστώνει πότε η κάμερα αναγνωρίζει τις σκηνές αυτές από ένα εικονίδιο που εμφανίζεται στην μαύρη μπάρα στο πάνω μέρος της οθόνης. Σύμβολα, όπως π.χ. ένα φύλλο εμφανίζονται για να μας υποδείξουν ότι η κάμερα έχει αναγνωρίσει ότι το αντικείμενο της λήψης είναι το φυτό που έχουμε στο μπαλκόνι μας.

Η διπλή κάμερα αποτελείται από έναν ευρυγώνιο φακό και ένα telephoto, με τον πρώτο δίνει διάφραγμα f1.8 και ο δεύτερος f2.4. Ο χρήστης μπορεί να μετακινείται από τη μία στην άλλη μέσα από τις κλασσικές πλέον ενδείξεις που θα δει στην οθόνη του (1x, 2x), ωστόσο στη λειτουργία πορτρέτου η λήψη γίνεται αποκλειστικά με τον telephoto φακό. Από την εμπειρία μου έχω την αίσθηση ότι το αποτέλεσμα των λήψεων υπολείπεται λίγο από τις άλλες κορυφαίες προτάσεις του ανταγωνισμού, κυρίως στη λεπτομέρεια που αποδίδουν.

Η αλήθεια είναι ότι η Xiaomi έχει εμπλουτίσει το μενού της συγκεκριμένης λειτουργίας, ιδιαίτερα στον τομέα της επεξεργασίας. Όμως, πριν προχωρήσουμε θα ήθελα να εκφράσω μια ένσταση στη λήψη πορτρέτων και αυτό γιατί ακόμα και με ανενεργό το φίλτρο ωραιοποίησης οι λήψεις μου έδιναν την αίσθηση ότι έχει γίνει ένα είδος επεξεργασίας. Στη γλώσσα του photoshop, σαν να  είναι πειραγμένη η εικόνα στο επίπεδο του sharpness και του saturation. Προφανώς αυτό έχει αποτέλεσμα να εμφανίζονται λιγότερα ψεγάδια στο πρόσωπο που φωτογραφίζουμε αλλά ακριβώς λόγω του φίλτρου η υφή του προσώπου δεν είναι ρεαλιστική και τα χρώματα συνολικά πιο πλακάτα από τα πραγματικά.

Για το χρήστη που έχει όρεξη να επεξεργαστεί μια φωτογραφία πορτρέτου το Xiaomi mi8 προσφέρει ένα μεγάλο πλήθος επιλογών. Έχεις τη δυνατότητα να ρυθμίσεις το επίπεδο θολώματος του φόντου που περιβάλλει το βασικό σου αντικείμενο, αλλά και δύο ακόμα μενού επεξεργασίας. Το πρώτο ονομάζεται light trails και ουσιαστικά παίρνει στοιχεία από το φόντο και τα μετατρέπει σε ίχνη φωτός, αφήνοντας απείραχτο το βασικό αντικείμενο της λήψης μας. Το άλλο ονομάζεται studio lighting και απομονώνει το πρόσωπο που φωτογραφίζουμε (όχι πάντα με επιτυχία αφού κάποιες… τρίχες θα χαθούν) δίνοντας μας την ευχέρεια να το φωτίσουμε με φωτισμούς που μπορούμε να συναντήσουμε σε ένα studio φωτογράφισης. Σίγουρα κάποιοι θα απολαύσουν να παίξουν με όλα τα παραπάνω φίλτρα.

Ρυθμίζοντας το επίπεδο θόλωσης του φόντου. Αριστερά η αρχική μας φωτογραφία, δεξιά της έχουμε μηδενίσει το θόλωμα και αμέσως μετά το έχουμε ρυθμίσει στο ανώτερο επίπεδό του.

Μια εικόνα για το παιχνίδισμα που μπορείτε να κάνετε με τα πορτρέτα σας μέσα από τα φίλτρα επεξεργασίας που δίνει το Xiaomi Μi8 (πατήστε πάνω στις εικόνες για μεγέθυνση).

Στον τομέα του video παρέχονται οι επιλογές από HD 720p έως 4Κ, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα εγγραφής σε αργή κίνηση έως 240 καρέ το δευτερόλεπτο στην ανάλυση των 1080p.

Τέλος, η μπροστινή κάμερα δίνει  υψηλή ανάλυση που φθάνει τα 20MP, ενώ και εδώ δίνει το παρόν το φίλτρο beautify.

 

GPS διπλής συχνότητας

Δε συνηθίζουμε να κάνουμε αναφορά στην υποστήριξη GPS στα smartphones αφού είναι πλέον μια standard λειτουργία. Ωστόσο στο Μi8 θα κάνουμε μια εξαίρεση, αφού είναι το πρώτο smartphone στον κόσμο που υποστηρίζει διπλής συχνότητας GPS. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο εντοπισμός γεωγραφικής θέσης στο Μi8 είναι ακριβέστερος από τα υπόλοιπα κινητά της αγοράς. Σύμφωνα με την Xiaomi η ακρίβεια της θέσης είναι 3-5 φορές καλύτερη από τα «κοινά» smartphones.  

Συνολικά το νέο smartphone της Xiaomi διακρίνεται για τον πλούσιο εξοπλισμό του. Όπως θα είδατε και στον πίνακα πιο πάνω χρησιμοποιεί τον τελευταίο επεξεργαστή της Qualcomm όπως επίσης και άπλετη RAM, ένας συνδυασμός που έχει ως αποτέλεσμα υψηλές επιδόσεις και γρήγορη απόκριση. Ο αποθηκευτικός χώρος του κυμαίνεται μεταξύ δύο επιλογών 64/128GB, χωρίς όμως να προσφέρει δυνατότητα υποδοχής κάρτας μνήμης για την επέκτασή του. Τέλος, η μπαταρία χωρητικότητας 3400mAh είναι επαρκής νομίζω (από την εμπειρία που απέκτησα) για μια ολόκληρη ημέρα χρήσης του κινητού, ενώ υποστηρίζεται και η λειτουργίας γρήγορης φόρτισης.

Αν λοιπόν δεν θέλετε να βάλετε τόσο βαθιά το χέρι στην τσέπη και αν νιώθετε ότι το όνομα της Xiaomi είναι ισότιμο και το ίδιο αξιόπιστο με τους άλλους μεγάλους κατασκευαστές τότε το Xiaomi Μi8 είναι σίγουρα μια συσκευή που πρέπει να κοιτάξετε.