Samsung Galaxy S9 Plus review

Η τέχνη του να φτιάχνεις smartphone

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 10.04.2018

Αναγνωρίζω ότι στο λανσάρισμα ενός οποιουδήποτε προϊόντος θα πρέπει να υπάρχει ένα «marketing catch». Ένα σημείο πάνω στο οποίο θα στηριχτεί η καμπάνια επικοινωνίας του ώστε να κάνει πιο ελκυστικό το προϊόν στον καταναλωτή. Στο Galaxy S9 πιστεύω ότι η Samsung έκανε λάθος με το σλόγκαν “ The Camera. Reimagined.” (σε ελεύθερη μετάφραση «επανεφευρίσκοντας την κάμερα»). Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον τίτλο που έβαλα στο κείμενο (ναι και εγώ γελάω που το γράφω). Τι θέλω να πω (λίγη υπομονή φίλε αναγνώστη); Η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι τέτοια που είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ένα χαρακτηριστικό ενός x προϊόντος να ξεπεραστεί πολύ σύντομα. Ας πάρουμε την κάμερα: από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, σε περίπου επτά μήνες, στην κατάταξη του Dxomark (που χρησιμοποιείται ως στάνταρ από το σύνολο της βιομηχανίας) από την πρώτη θέση πέρασαν: Samsung Galaxy Note 8, Apple iPhone 8 Plus, iPhone X,  Huawei Mate 10 Pro, Google Pixel 2, πριν ένα μήνα περίπου το Samsung Galaxy S9 για να έρθει αμέσως μετά το Huawei P20 και το Huawei P20 Pro. Οκτώ μοντέλα σε επτά μήνες, αποδεικνύοντας πόσο εφήμερη μπορεί να είναι μια τέτοια υπεροχή. Πάρα πολύ μικρότερη από τον κύκλο ζωής του προϊόντος. Όμως, όπως έχει αποδείξει εδώ και αρκετά χρόνια η Samsung, αυτό που κατέχει και δεν μπορεί κάποιος (προς το παρόν) να της το πάρει, είναι η τέχνη να φτιάχνει ένα ολοκληρωμένο τηλέφωνο. Μια πλήρης πρόταση, σε ποιότητα και τεχνικά χαρακτηριστικά. Αυτό είναι και το Galaxy S9.

 

Υπεροχή στην ποιότητα

Είχα την ευκαιρία να δω για πρώτη φορά το Galaxy S9 λίγες ημέρες πριν την επίσημη παρουσίασή του. Θετικές, πολύ θετικές εντυπώσεις μετά τη σύντομη συνάντηση, μετά από μία ώρα εμπειρίας. Εδώ και περίπου 20 ημέρες, έχω την ευκαιρία να κρατάω το μεγάλο Galaxy S9 Plus καθημερινά, καθώς η Cosmote μου το παραχώρησε (όχι μόνιμα) για τις ανάγκες του review. Μαζί με μία κάρτα SIM για να απολαύσω και τις γρήγορες ταχύτητες πλοήγησης στο Internet που προσφέρει το εκτεταμένο 4G+ δίκτυο της Cosmote. Μετά λοιπόν από τόσες ημέρες έχω αποκτήσει μια πιο λεπτομερή εικόνα για το κορυφαίο smartphone της Samsung και τις δυνατότητες.

Αν λοιπόν κάποιος μου ζητούσε να επιλέξω ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που κάνει το Samsung Galaxy S9 να ξεχωρίζει αυτό δεν είναι άλλο από το σχεδιασμό και την ποιότητα κατασκευής του. Ως προς τον σχεδιασμό έχω την εντύπωση ότι η Samsung τελειοποίησε φέτος την ανανέωση της σειράς που είχε ξεκινήσει με το Galaxy S6 Edge (φέρνοντας την κυρτή οθόνη) και συνέχισε πέρυσι με την Infinity Display, την οθόνη δηλαδή με τα μικρά περιθώρια περιμετρικά της. Το Galaxy S9 Plus (που είχα στην κατοχή μου) είναι ένα άρτιο τηλέφωνο: είναι όμορφο, πολύ όμορφο είναι η αλήθεια, ενώ τα υλικά κατασκευής που έχουν χρησιμοποιηθεί προσδίδουν ένα στιβαρό χαρακτήρα που (κατά την προσωπική μου άποψη) είναι απαραίτητος στη συγκεκριμένη κατηγορία συσκευών. Στο Galaxy S9 Plus όχι μόνο δεν μπορεί να προσάψει κάποιος ένα αρνητικό στοιχείο (ακόμα και η θέση του αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων έχει διορθωθεί) αλλά αντίθετα μπορεί να το στολίσει με πολλά κολακευτικά σχόλια, ιδιαίτερα αν το κρατήσει για λίγο στα χέρια του. Αυτή ήταν έχω την εντύπωση και η δύσκολη δουλειά για τη Samsung. Έχοντας πετύχει αυτό δεν θα ήταν φαντάζομαι δύσκολο να ντύσει τη συγκεκριμένη συσκευή με κορυφαία χαρακτηριστικά. Χαρακτηριστικά που ξεκινούν από την μεγάλη και πλούσια οθόνη των 6,2 ιντσών, που καλύπτει περίπου το 85% της εξωτερικής επιφάνειας. Τεχνολογίας Super AMOLED, με ανάλυση 1440 x 2960 pixels, η οθόνη του Samsung Galaxy S9 κερδίζει άφθονα κολακευτικά σχόλια για την ποιότητα, την ευκρίνεια και την απόδοση των χρωμάτων.Επιπλέον, χάρη στο μεγάλο μέγεθός της ευνοεί τη δυνατότητα ταυτόχρονης εμφάνισης δύο εφαρμογών, που καθεμία καταλαμβάνει το μισό χώρο της οθόνης, ενώ ένα ακόμα θετικό σημείο είναι ότι η Samsung συνεχίζει να εμπλουτίζει τη λίστα των επιλογών που εμφανίζονται στο Edge παράθυρο της οθόνης, παρέχοντας στο χρήστη ένα πιο σύντομο δρόμο για το άνοιγμα των πιο χρήσιμων εφαρμογών. 

 

Διπλή κάμερα με μεταβλητό διάφραγμα

Η φωτογραφία είναι σίγουρα ένα στοιχείο στο οποίο δούλεψε εντατικά η Samsung φέτος, φέρνοντας στο Galaxy S9 αρκετές προηγμένες δυνατότητες. Στο νέο smartphone της η Samsung φέρνει τη διπλή κάμερα (η οποία πλέον έχει αναδειχθεί ως ένα είδος προ-απαιτούμενου για τα κινητά στην περιοχή των 1.000 ευρώ ή πάνω), ωστόσο το χαρακτηριστικό της που ξεχωρίζει είναι σίγουρα το μεταβλητό διάφραγμα, από F1.5 σε F2.4. Με πιο απλά λόγια, όταν οι φωτιστικές συνθήκες είναι τέτοιες (π.χ. πρωινές και μεσημεριανές καλοκαιρινές μέρες) που δεν χρειάζεται ένα πολύ φωτεινό διάφραγμα η κάμερα ρυθμίζεται αυτόματα στο F2.4, ενώ όταν ο φωτισμός είναι χαμηλότερες (αργά το απόγευμα ή νυχτερινές λήψεις) η κάμερα ρυθμίζεται αυτόματα στο F1.5, ώστε να πάρει περισσότερο φως. Με αυτόν τον τρόπο, με τη ρύθμιση στο F2.4 στις πρωινές λήψεις αποφεύγεται το ενδεχόμενο του υπερφωτισμού (καψίματος στη γλώσσα της φωτογραφίας) μιας λήψης, ενώ με τη ρύθμιση στο F1.5 αποφεύγεται η αύξηση του ISO (που δημιουργεί τον ψηφιακό κόκκο). Σύμφωνα με τη Samsung σε σκοτεινά περιβάλλοντα, όπου χρησιμοποιείται το διάφραγμα F1.5 ο ψηφιακός θόρυβος είναι μικρότερος κατά 30% σε σχέση με το Galaxy S8. Πρακτικά η κάμερα τραβάει 12 εικόνες. Αυτές τις συνθέτει και επεξεργάζεται σε ομάδες των 4, καταλήγοντας σε 3, τις οποίες επίσης συνθέτει σε δεύτερο επίπεδο, προσφέροντας την τελική λήψη στο χρήστη. Για τον ερασιτέχνη χρήστη αυτό που είναι ακόμα πιο ευχάριστο είναι το γεγονός ότι η κάμερα ρυθμίζεται αυτόματα. Δεν χρειάζεται να κάνει ο ίδιος κάποια ενέργεια, να πατήσει κάποιο πλήκτρο, δεν χρειάζεται να το έχει στο νου του. Ωστόσο, αν έχει κάποιες παραπάνω φωτογραφικές γνώσεις, έχει επίσης την ευχέρεια να παίξει με το διάφραγμα (μαζί με μερικές ακόμα παραμέτρους) στην «επαγγελματική λήψη», που θα βρει στο μενού της κάμερας.

Ο δεύτερος φακός που έχει ενσωματωθεί στο Galaxy S9 Plus είναι ένας telephoto εστιακής απόστασης 52mm και ανάλυσης 12MP (ίδια ανάλυση έχει και ο ευρυγώνιος). Πιο απλά είναι ο φακός που φέρνει πιο κοντά τα πρόσωπα, χωρίς ψηφιακό ζουμ, ώστε να πετύχετε μια καλύτερη φωτογραφία πορτρέτου και με λιγότερες παραμορφώσεις από αυτές που δημιουργεί ο ευρυγώνιος φακός. Στο μενού της κάμερας, η χρήση της δεύτερης κάμερας υλοποιείται μέσα από το υπομενού «εστίασης σε πραγματικό χρόνο» και για την ιδανική αποτελεσματικότητά του το αντικείμενο που φωτογραφίζετε θα πρέπει να είναι τοποθετημένο σε απόσταση 1-1,5 μέτρο (εμφανίζονται ενδείξεις που σας καθοδηγούν). Κατά τη χρήση του συγκεκριμένου μενού μπορείτε να ρυθμίσετε το επίπεδο στο φαινόμενο της αποεστίασης του φόντου (bokeh). Λίγη προσοχή θα πρέπει να δείξετε στη ρύθμιση της απόχρωσης του δέρματος (είναι το μικρό σύμβολο που εμφανίζεται σε έναν κύκλο στο κάτω δεξί μέρος του κάδρου) γιατί είναι προρυθμισμένο (τουλάχιστον εγώ εκεί το βρήκα) σε υψηλά επίπεδα. Πρόκειται για το εργαλείο που θεωρητικά μειώνει τις ατέλειες του προσώπου, όμως η κατάχρησή του αλλοιώνει τελικά το αποτέλεσμα. Και κάτι ακόμα: στο preview των φωτογραφιών που έχετε τραβήξει μέσα από το συγκεκριμένο υπομενού εμφανίζονται δύο ενδείξεις, κοντινό και ευρυγώνια, κάτι που σημαίνει ότι σε κάθε τέτοια λήψη ενεργοποιείται και ο ευρυγώνιος φακός του Galaxy S9.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικά δείγματα φωτογραφιών που τραβήξαμε με το Galaxy S9 (πατήστε στις εικόνες για μεγέθυνση)

Στο μενού της κάμερας θα βρείτε πλήθος ακόμα επιλογών, όπως timelapse, πανόραμα, αλλά και δύο ακόμη καινούριες: την πολύ αργή κίνηση και το AR Emoji. Το τελευταίο είναι μια κίνηση της Samsung να προσφέρει μια παρόμοια δυνατότητα με το τελευταίο iPhone, με το χρήστη να έχει επιπλέον τη δυνατότητα να δημιουργήσει το δικό του, προσωπικό emoji. Ο χρήστης τραβάει μία selfie, η συσκευή επεξεργάζεται το πρόσωπο και του δίνει μια καρτουνίστικη μορφή, δίνοντάς του επιπλέον δυνατότητες επεξεργασίας και στο τελικό αποτέλεσμα λαμβάνει μια σειρά από εκφράσεις (emojis) που μπορεί να χρησιμοποιήσει στις διάφορες πλατφόρμες επικοινωνίας που χρησιμοποιεί. Ενδεχομένως να είναι ένα δημοφιλές χαρακτηριστικό στους νέους (οι έρευνες δείχνουν ότι μοιράζονται καθημερινά 5 δισ. emojis) αλλά προσωπικά δεν με εντυπωσίασε. Από την άλλη πλευρά η πολύ αργή κίνηση που προσφέρει το Galaxy S9 Plus είναι σίγουρα εντυπωσιακή, ανεβαίνοντας και αυτό στα επίπεδα των 960 καρέ το δευτερόλεπτο σε ανάλυση 720p (παρακάτω μπορείτε να δείτε δύο δείγματα από το αποτέλεσμα της λήψης στα 960fps).

 

Τέλος, στο Galaxy S9 θα βρείτε και το Bixby Vision, που έρχεται πλέον εμπλουτισμένο με λειτουργίες που παρέχουν πληροφόρηση στο χρήστη σε πραγματικό χρόνο. Εξυπηρετεί κατηγορίες χρήσης, όπως η μετάφραση μίας γλώσσας στα αγγλικά ή η αναγνώριση σημείων της περιοχής που βρίσκεται ο χρήστης.

 

Πλούσιος, πολύ πλούσιος εξοπλισμός

Kαρδιά του Galaxy S9 είναι ο οκταπύρηνος επεξεργαστής της Samsung Exynos 9810 σε συνδυασμό με τη μεγάλη RAM των 6GB. Ο παραπάνω συνδυασμός προσφέρει στο τηλέφωνο εξαιρετική ταχύτητα εκτέλεσης λειτουργιών, γρήγορο multitasking και άπλετη ικανότητα διαχείρισης απαιτητικών εφαρμογών, ακόμα και αν στο background είναι ανοικτές μερικές ακόμα. Η στάνταρ έκδοση αποθηκευτικού χώρου του Galaxy S9 φθάνει στα 64GB, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα προσθήκης κάρτας micoSD χωρητικότητας έως 400GB. Αν είστε φίλος της φωτογραφίας και του video είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να προσθέσετε μια microSD για να εξασφαλίσετε τον απαραίτητο αποθηκευτικό χώρο.

Εκτός από τις αναβαθμίσεις της κάμερας, η Samsung προχώρησε και σε ένα σημαντικό upgrade της ποιότητας του ήχου του τηλεφώνου. Το Galaxy S9 διαθέτει στερεοφωνικά ηχεία, τεχνολογίας Dolby Atmos, που προσφέρουν και μεγαλύτερη ένταση αλλά και πιο πλούσιο ήχο, είτε στα παιχνίδια είτε στα trailer ή μικρής διάρκειας video που θα παρακολουθήσετε χωρίς χρήση ακουστικών.

Στον τομέα της ασφάλειας των προσωπικών μας αρχείων και της ιδιωτικότητας, το Galaxy S9 Plus έρχεται με δυνατότητα αναγνώρισης δακτυλικού αποτυπώματος, αναγνώριση προσώπου αλλά και αναγνώριση της ίριδας. Αν με ρωτούσατε ποιες από τις τρεις μεθόδους προτίμησα θα έλεγα την τελευταία, αφού λειτουργούσε πολύ γρήγορα, ακόμα και σε μέτριες φωτιστικές συνθήκες.

Ανάμεσα στα χρήσιμα χαρακτηριστικά του είναι σίγουρα και ο ανθεκτικός του χαρακτήρας σε νερό και σκόνη, με το τηλέφωνο να υποστηρίζει το standard IP68, αντέχοντας σε νερό βάθους 1,5 μέτρο για 30 λεπτά.  

Σε αρκετά καλό επίπεδο κυμαίνεται και η αυτονομία που προσφέρει το νέο smartphone. Χάρη στη μεγαλύτερη μπαταρία, των 3.500mAh το Galaxy S9 Plus στην πλειοψηφία των χρηστών θα προσφέρει τουλάχιστον μία ολόκληρη ημέρα αυτονομίας  

 

Στο ταμείο;

Το Galaxy S9 Plus έρχεται να βελτιώσει σε αρκετά σημεία το ενδεχομένως καλύτερο τηλέφωνο της αντίστοιχης χρονικής περιόδου πέρυσι, το Galaxy S8 Plus. Να αποτελέσει όχι ένα καινούριο τηλέφωνο αλλά μια σημαντική αναβάθμισή του σε τομείς, όπως η κάμερα και η απόδοση. Αν ψάχνετε λοιπόν μια συσκευή και είστε αποφασισμένοι να επενδύσετε ένα μεγάλο ποσό τότε το Galaxy S9 Plus πρέπει να είναι ανάμεσα στις 2-3 επιλογές σας.