Τραμπ, Qualcomm, Broadcom και κάτι χαμένα δις

Τραμπ, Qualcomm, Broadcom και κάτι χαμένα δις

Συντάκτης: Γρηγόρης Α. Μηλιαρέσης @ 13.03.2018

Ακούγεται λίγο συνωμοσιοφοβικό όμως αν δει κανείς τα στοιχεία όπως τα παραθέτει ο Ντάνι Κρίχτον στο “Techcrunch” αλλά και ο Ντέιβιντ Μακ Λόχλιν στο Bloomberg, βγάζει απολύτως νόημα: η τρέχουσα κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί ότι η εξαγορά της Qualcomm από την Broadcom θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας και αποφάσισε, δια της Επιτροπής για τις Ξένες Επενδύσεις στις ΗΠΑ να την εμποδίσει. Και βεβαίως η αγορά της τεχνολογίας βοά καθώς είναι κάπως άμαθη από τέτοιου τύπου παρεμβάσεις –για την ακρίβεια, είναι κάπως άμαθη από σχεδόν κάθε τύπου παρέμβαση.

Το θέμα δεν είναι μόνο η ιδέα ότι η μόνη αμερικανική εταιρεία που δραστηριοποιείται σοβαρά στο 5G μπορεί να περάσει στα χέρια μιας εταιρείας που, προς το παρόν τουλάχιστον, βρίσκεται εκτός αμερικανικού εδάφους (και που μπορεί να την κλείσει ή να την περιορίσει για λόγους τακτικής). Είναι ότι η συγκεκριμένη κίνηση είναι μια ακόμα (ΟΚ, η μεγαλύτερη, αλλά μία ακόμα!) σε μια σειρά μπλοκαρίσματος εξαγορών από εταιρείες κυρίως της Κίνας –το άρθρο του  Bloomberg έχει καταγράψει άλλες εννέα από τον περσινό Φεβρουάριο ως σήμερα και που κόστισαν στις ΗΠΑ, σε άμεσα έσοδα, περισσότερα από 123 δις δολάρια. Με άμεση ωφέλεια, φαντάζεται κανείς, την “ηθική” νίκη ότι οι “κακοί” μένουν εκτός συνόρων.

Εδώ ακριβώς βρίσκεται και ο φόβος του συντάκτη του “Techcrunch” ο οποίος, όπως είναι αναμενόμενο, σκέφτεται πολύ πιο διεθνιστικά: η μετατροπή των ΗΠΑ σε αφιλόξενο έδαφος για κινεζικές επενδύσεις, πέρα από την ιδεολογική... ναυτία, θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στον τρόπο που κινείται η Κοιλάδα καθώς, όσο και αν αυτό δεν τονίζεται με κάθε ευκαιρία, τα κινεζικά κεφάλαια παίζουν χρόνο με τον χρόνο όλο και μεγαλύτερο βαθμό στην εύρυθμη λειτουργία της, είτε όταν πρόκειται για μεγάλες εταιρείες, είτε όταν πρόκειται για μικρές. Όσο και αν η Κίνα θεωρείται από πολλούς μια φούσκα που κάποια στιγμή θα σκάσει, ως σήμερα, τα κεφάλαιά της έχουν βοηθήσει πολλές εταιρείες του χώρου να κινηθούν –και αυτό η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να το αλλάξει προς το χειρότερο.

Για πολλοστή φορά αναρωτιέται κανείς για την αφέλεια του υπ. αρ. 45 προέδρου των ΗΠΑ, ειδικά όταν πρόκειται για θέματα που σχετίζονται με τον κόσμο έξω από αυτές. Τα αγαθά και οι υπηρεσίες που παράγει η αγορά αυτή είναι από τη φύση τους εκτός γεωγραφικών ορίων, πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες της σκέφτονται εξ ορισμού πέρα από τα όρια της χώρας στην οποία βρίσκεται η έδρα τους. Με τον προστατευτισμό που χαρακτηρίζει την πολιτική του κ. Τραμπ και των συν αυτώ, είναι σχεδόν νομοτέλεια ότι κάποιες εταιρείες θα αποφασίσουν ότι τα λιβάδια πέρα από τους φράκτες, μεταφορικώς και ενδεχομένως και κυριολεκτικώς, των ΗΠΑ είναι πιο πράσινα. Και όπως καλά γνωρίζουμε, το συγκεκριμένο είναι και το μόνο χρώμα το οποίο θεωρεί αξιόλογο οποιαδήποτε εταιρεία σε οποιαδήποτε αγορά.