Λιγότεροι περιορισμοί για δοκιμές αυτόνομων αυτοκινήτων

Λιγότεροι περιορισμοί για δοκιμές αυτόνομων αυτοκινήτων

Συντάκτης: Deasy @ 07.09.2017

Η εισαγωγή των αυτόνομων οχημάτων στην καθημερινότητα των Αμερικανών ήρθε ένα βήμα πιο κοντά, καθώς χθες η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία έναν νόμο που επιτρέπει στους κατασκευαστές να δοκιμάζουν σε πραγματικές συνθήκες έως και 100.000 οχήματα κάθε χρόνο.

Οι διατάξεις εξαιρούν τα οχήματα εταιρειών όπως η Ford ή η Google από την υποχρέωση να πληρούν τις προδιαγραφές των αυτοκινήτων που πωλούνται στους καταναλωτές. και το ενδιαφέρον είναι πως στη διχασμένη Ουάσιγκτον, ο νέος νόμος συνάντησε την υποστήριξη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων. Συναίνεση, που λέμε.

Μένει τώρα να συμφωνήσει και η Γερουσία, όμως δεν χαίρονται όλοι για τις νέες εξελίξεις. Τα συνδικάτα εκφράζουν επιφυλάξεις και τονίζουν πως πρέπει να εξεταστούν όλες οι πτυχές της αυτόνομης οδήγησης, συμπεριλαμβανομένων βέβαια των θέσεων εργασίας που θα οδηγηθούν είτε σε εργοστάσια είτε -κυρίως- στην επαγγελματική οδήγηση, κυρίως στα φορτηγά. Οι καταναλωτικές οργανώσεις επίσης λένε πως οι νομοθέτες πρέπει να ζητήσουν από τους κατασκευαστές να εξοπλίσουν τα αυτόνομα οχήματα με περισσότερες δικλείδες ασφαλείας πριν τα αμολήσουν στους δρόμους.

Την ερχόμενη εβδομάδα η επιτροπή Εμπορίου της Γερουσίας συνεδριάζει προκειμένου να αποφανθεί αν η νομοθεσία για τα αυτόνομα οχήματα θα συμπεριλάβει και τα βαριά οχήματα όπως είναι τα φορτηγά ή θα περιοριστεί στα ελαφρά επιβατηγά και ημιφορτηγά.

Περισσότερο πολιτικό είναι το θέμα, όπως καταλαβαίνεις, παρά τεχνικό…

 

Photo credit: NACTO