Αλλαγή στη φορολόγηση πολυεθνικών ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Αλλαγή στη φορολόγηση πολυεθνικών ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Συντάκτης: Deasy @ 06.09.2017

Μια σημαντική αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, όπως η Google, το Facebook ή η Amazon φέρεται να έχει στα σκαριά η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters. Για πολλά χρόνια, οι παραπάνω εταιρείες και αρκετές ακόμα, δηλώνουν ως φορολογική έδρα για την ευρωπαϊκή τους δραστηριότητα κάποια συγκεκριμένη χώρα, στην οποία απολαμβάνουν μια ευνοϊκή φορολογία. Για παράδειγμα, η Google έχει ως τέτοια έδρα την Ιρλανδία, στην οποία φορολογείται το σύνολο της δραστηριότητάς της στην Ένωση.  

Τώρα λοιπόν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να αλλάξει αυτό το τρικ των εταιρειών, καθώς με βάση το νέο καθεστώς που επεξεργάζεται, οι εταιρείες θα φορολογούνται εκεί που παράγουν αξία και όχι στην φορολογική έδρα που δηλώνουν. Πολύ απλά και σύμφωνα με το παράδειγμα της Google που χρησιμοποιήσαμε, η εταιρεία πλέον θα φορολογείται ξεχωριστά σε όλες τις χώρες στις οποίες έχει παρουσία και όχι μόνο στην Ιρλανδία.

Οι προτάσεις αναμένεται να συζητηθούν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στη συνάντηση των υπουργών οικονομικών, που θα πραγματοποιηθεί στο Ταλίν της Εσθονίας στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου.