iPhone 7 (και 7 Plus) review

iPhone 7 (και 7 Plus) review

Αγνοείται ο ενθουσιασμός... Και ο δικός μας αλλά και κυρίως εκείνος της Apple.

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 20.10.2016

Σε μερικούς μήνες θα συμπληρωθούν 10 χρόνια από τη στιγμή που ο τότε ισχυρός άνδρας της Apple, Steve Jobs, βγήκε στη… σκηνή και παρουσίασε στον κόσμο το iPhone. Μια συσκευή που έμελλε να αλλάξει συνταρακτικά το χώρο της κινητής τηλεφωνίας και ριζικά την αντίληψη που είχαμε τότε για τα smartphones και να εξελίξει το εμπορικό μοντέλο των εταιρειών και να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες σε πάρα πολύ κόσμο (π.χ. developers). Το iPhone δημιούργησε ένα νέο form factor και ένα νέο οικοσύστημα. Αυτές ήταν οι πιο σημαντικές καινοτομίες που έφερε το iPhone το 2007, που σε συνδυασμό με την premium εικόνα της Apple, έφερε την επανάσταση.

Δέκα (σχεδόν) χρόνια μετά, όταν όλα τα συστατικά της επιτυχίας του θεωρούνται δεδομένα (form factor, ευκολία χρήσης, εμπορικό μοντέλο κ.α.) και απουσιάζει (εδώ και μερικά χρόνια πλέον) η ηγετική φυσιογνωμία του Steve Jobs είναι απόλυτα φυσιολογικό να φθίνει ο ενθουσιασμός που προκαλεί μια ακόμα ανακοίνωση ενός νέου iPhone.

Αναπόφεκτα αυτό συνέβαινε σταδιακά και με εμένα ως δημοσιογράφο τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια με κάθε καινούριο iPhone και ακόμα πιο έντονα με το iPhone 7 (και το iPhone 7 Plus) όταν το πήρα στα χέρια μου. Μακάρι να μπορούσα να διατηρήσω τον ίδιο ενθουσιασμό που είδα στα μάτια των ανιψιών μου (10-12 χρονιών) όταν με είδαν να το κρατάω στα χέρια μου. Ήταν ωραία εικόνα και ακόμα πιο ωραίο συναίσθημα να το ζεις.

Μακρύς ο πρόλογος αλλά τον έκρινα απαραίτητο γιατί δίνει ένα κλίμα. Ας πάμε τώρα στα πιο πρακτικά σημεία της παρουσίασης της νέας συσκευής της Apple.

 

Tίποτα διαφορετικό στην εμφάνιση

Το iPhone 7 δεν φέρνει κάτι διαφορετικό σε επίπεδο σχεδιασμού. Αντίθετα από τη συνήθη πρακτική της Apple να τον ανανεώνει σε κάθε νέο μοντέλο που συνοδεύεται από καθαρό αριθμό (4, 5, 6) η αμερικάνικη εταιρεία αποφάσισε στο iPhone 7 να διατηρήσει το ίδιο design για τρίτη συνεχή γενιά συσκευών (6, 6S, 7). Αυτό βέβαια δημιουργεί κάποιες σκέψεις για το επόμενο μοντέλο που θα συμπέσει ακριβώς με την επέτειο των 10 χρόνων και το αν η αμερικάνικη εταιρεία θέλει να παρουσιάσει τότε ένα πολύ διαφορετικό και επετειακό μοντέλο, που δεν θα τηρεί ενδεχομένως και την αυστηρή σειρά αριθμοδότησης που διατηρούσε μέχρι σήμερα.

Τα παραπάνω λοιπόν είχαν ως αποτέλεσμα ώστε η Apple να αφαιρέσει από το φετινό iPhone 7 ένα ακόμα στοιχείο που ενδεχομένως να κέντριζε την προσοχή μας. Αυτήν την «αστοχία» της προσπάθησε να τη ρεφάρει, ανανεώνοντας την εικόνα του με ένα νέο μαύρο χρώμα (jet black και ματ), το οποίο είναι το βαρύ «όχημα» της επικοινωνίας της Apple σε επίπεδο εικόνας. Η κίνηση αυτή πέτυχε σε ένα βαθμό, αν κρίνουμε από το πώς κινήθηκαν οι πρώτες πωλήσεις της συσκευής. Και η αλήθεια είναι ότι όπως, πριν από μερικούς μήνες, στο Galaxy S7 που το πιο όμορφο χρώμα ήταν κατά γενική ομολογία το μαύρο, αυτό ισχύει και στο iPhone 7. Ωστόσο, για μια εταιρεία που θέλει να τονίζει ότι είναι πρωτοπόρος στο design, η παραμονή για τρίτο χρόνο στα "μία από τα ίδια" είναι πρόβλημα. Το οποίο μάλλον θα πρέπει να το ψάξει...

Παραμένοντας πιστά οπαδός της δυνατότητας χρήσης ενός smartphone αποκλειστικά με το ένα χέρι, γνώμη μου είναι ότι το iPhone 7 είναι πιο όμορφο και πιο πρακτικό στην καθημερινή χρήση (για τις δικές μου ανάγκες) από το iPhone 7 Plus. Έτσι λοιπόν η Cosmote πέτυχε μάλλον διάνα αφού μου έδωσε για τις ανάγκες της παρουσίασης το μικρό iPhone 7 σε μαύρο χρώμα και το iPhone 7 Plus στο χρυσό.

 

Σε επίπεδο οθόνης δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με την προηγούμενη γενιά των iPhones. Η οθόνη του iPhone 7 Plus είναι σαφώς πιο λαμπερή και πιο εντυπωσιακή από την πιο μικρή του iPhone 7, ενώ το landscape mode βοηθάει ιδιαίτερα κατά το browsing.


Home button και η υποδοχή ακουστικών

Οι «καινοτομίες» που ανακοίνωσε η Apple στη νέα της συσκευή ήταν συγκεκριμένες. Άρα εκεί κατευθύνθηκε κατά κύριο λόγο το ενδιαφέρον μας. Το νέο  Home Button του iPhone 7 (και του 7 Plus) δεν είναι πια μηχανικό αλλά αφής. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ενεργοποιείται με μια ανεπαίσθητη επαφή. Αντιθέτως χρειάζεται μια σχετικά ισχυρή πίεση (ο χρήστης το αντιλαμβάνεται με ένα είδος παλμού/δόνησης της συσκευής), έτσι ώστε να αποφεύγεται η κατά λάθος ενεργοποίησή του. Η αλήθεια είναι ότι η χρήση του ξενίζει στην πρώτη επαφή με τη συσκευή αλλά είναι θέμα χρόνου ώστε να το συνηθίσουμε και να ξεφύγουμε από την αίσθηση του πλήκτρου όλων των προηγούμενων μοντέλων.  

Η νέα εμπειρία του Home Button συμπληρώνεται και με ένα ακόμα χαρακτηριστικό. Η παρατεταμένη πίεσή του (force touch) ενεργοποιεί ένα καινούριο μενού φωνητικού ελέγχου, μέσω του οποίου ο χρήστης αποκτά άμεση πρόσβαση σε λειτουργίες κλήσεων και βιντεοκλήσεων ή μουσικής. Χρήσιμο για όσους χρησιμοποιούν πολύ συχνά αυτές τις λειτουργίες και ταυτόχρονα θέλουν ένα τέτοιο επίπεδο αλληλεπίδρασης με τη συσκευή. Από την άλλη πλευρά βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος… Αντί να μπουν στη διαδικασία ενός πλήκτρου αφής οι άνθρωποι της Apple, θα μπορούσαν να μειώσουν το μέγεθός του (ιδανικά θα μπορούσαν να κάνουν και τα δύο), έτσι ώστε να καταφέρουν και μια αντίστοιχη μείωση στις διαστάσεις του περιθωρίου κάτω από την οθόνη. Ιδιαίτερα στο iPhone 7 Plus που είναι πολύ μεγαλύτερο από κάθε άλλο τηλέφωνο με οθόνη 5,5 ιντσών. Αν μάλιστα και το περιθώριο στην πάνω πλευρά της συσκευής είναι εξίσου μεγάλο για λόγους συμμετρίας τότε όπως εύκολα καταλαβαίνετε οι σχεδιαστές της Apple αφήνουν ανεξήγητα μια τέτοια ευκαιρία.

Η αφαίρεση της κλασικής υποδοχής των ακουστικών και η εξυπηρέτηση του hands free μέσα από την ίδια θύρα που πραγματοποιείται η φόρτιση είναι ένα ακόμα στοιχείο που πρόσθεσε η Apple στη συσκευή. Στην πράξη και σε καθημερινό επίπεδο για το μέσο χρήστη δεν υπάρχει καμία διαφορά, πέρα από κάποιον μικρό «μπελά» ότι θα πρέπει να έχει το νου του να μην ξεχνάει τον αντάπτορα, εφόσον θέλει να χρησιμοποιήσει ένα ζευγάρι ακουστικών, διαφορετικό από εκείνα που υπάρχουν στο πακέτο αγοράς. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι οι αντιδράσεις πάνω στη συγκεκριμένη κίνηση ήταν περισσότερο «πολύ φασαρία για το τίποτα» παρά περιέχουν κάποιο υπαρκτό και βάσιμο επιχείρημα.  

Όπως μπορούμε να διακρίνουμε από το δημόσιο λόγο της Apple αυτό είναι το μεταβατικό στάδιο προς μια διαδρομή, όπου ο χρήστης θα κόψει τελικά τα καλώδια και θα εξυπηρετείται πλήρως από ασύρματα ακουστικά. Γι’ αυτό και η εταιρεία ανακοίνωσε ένα νέο τέτοιο ζευγάρι (AirPods), το οποίο θα κυκλοφορήσει μέσα στις επόμενες ημέρες και άρα δεν το είχαμε στη διάθεσή μας. Οπότε και δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε κριτική. Η μόνη κριτική είναι ότι το κόστος τους είναι τέτοιο (160 δολάρια) που στην παρούσα φάση για το μέσο χρήστη είναι μεγάλο. Άρα για να πετύχει το όποιο σχέδιο έχει η Apple θα χρειαστεί αρκετός χρόνος και φθηνότερα (όσο και αν τη μισεί αυτήν την λέξη η αμερικάνικη εταιρεία) ακουστικά.

 

Κάμερα, η υπεραξία του iPhone 7 Plus

Και φτάνουμε στην κάμερα… Εδώ ναι η Apple πρόσθεσε αξία στη συσκευή αλλά το έκανε προς όφελος (κυρίως) του iPhone 7 Plus, στο οποίο πρόσθεσε δύο φακούς στην πίσω επιφάνειά του, ακολουθώντας το παράδειγμα των Huawei P9 και LG G5. Ο τρόπος λειτουργίας των δύο καμερών μοιάζει περισσότερο με το δεύτερο, καθώς υπάρχει ένας ευρυγώνιος φακός και ένας πιο zoom. Βεβαίως να διευκρινίσω ότι η ποιότητα των φωτογραφιών αλλά και η ευκολία χρήσης είναι πολύ καλύτερη από την προσπάθεια της LG, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις λήψεις από τον ευρυγώνιο φακό. Και εκεί κάπου ήρθε και η βοήθεια του marketing της εταιρείας, που έκανε λόγο για την πρώτη συσκευή με οπτικό zoom.

To iPhone 7 έχει την ίδια κάμερα με την ευρυγώνια του iPhone 7 Plus. Προσφέρει ανάλυση 12ΜΡ, διαθέτει φωτεινό φακό με διάφραγμα ισοδύναμο με f1.8 και εστιακή απόσταση 28mm. Το μεγάλο διάφραγμα σημαίνει ακόμα καλύτερες επιδόσεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Ας δούμε μερικές λήψεις...

Φωτογράφιση σε εξωτερικό χώρο. Η δεύτερη εικόνα είναι μεγένθυση ενός σημείου της πρώτης, ώστε να αποκτήσετε καλύτερη εικόνα για τη λεπτομέρεια που προσφέρει η φωτογραφία. 

Φωτογράφιση σε εσωτερικό χώρο. Ομοίως οι δύο εικόνες δεξιά είναι μεγένθυση επιμέρους σημείων της φωτογραφίας στα αριστερά.

Άλλη μία λήψη σε εσωτερικό χώρο για να αποκτήσουμε ακόμα μια αίσθηση για το πόσο ζωντανά χρώματα προσφέρει η κάμερα του iPhone 7 (και του 7 Plus).

Η δεύτερη κάμερα του iPhone 7 Plus είναι όμως εκείνη που φέρνει τα περισσότερα νέα στοιχεία. Καταρχήν στο επίπεδο χειρισμού. Ένα ακόμα δείγμα της πολύ ωραίας δουλειάς που κάνει πολλές φορές η Apple για να βοηθήσει το χρήστη αλλά και να περάσει τα μηνύματά της. Για παράδειγμα, αν ο χρήστης θέλει να μετακινηθεί από την ευρυγώνια κάμερα στην δεύτερη πατάει το «2x» που εμφανίζεται στην οθόνη, αν θέλει να επιστρέψει στην ευρυγώνια πατάει το  «1x». H σηματοδότηση αυτή (1x, 2x) ταιριάζει και στο μήνυμα που αναφέραμε προηγουμένως και κάνει λόγο για το οπτικό zoom που προσφέρει το νέο iPhone. Αν από την άλλη πλευρά θέλετε να ενεργοποιήσετε το ψηφιακό zoom αυτό στο iPhone 7 Plus γίνεται και με την παρατεταμένη πίεση των 1x ή 2x, που εμφανίζει ένα τόξο μέχρι και το 10x. Στο iPhone 7 το ψηφιακό zoom ενεργοποιείται μόνο με την κλασική διαδικασία των δύο δακτύλων πάνω στην οθόνη.

Η δεύτερη κάμερα του iPhone 7 Plus έχει την ίδια ανάλυση (12ΜΡ), διαθέτει όμως πιο σκοτεινό διάφραγμα f2.8 και προσφέρει εστιακή απόσταση 56mm. Η συγκεκριμένη εστιακή απόσταση πέρα από το ότι μας βοηθάει να φέρουμε πιο κοντά αντικείμενα που βρίσκονται σε μακρινή απόσταση, ταιριάζει και περισσότερο στη φωτογράφιση κοντινού πορτρέτου (η φωτογράφιση πορτρέτου στο χώρο των φωτογραφικών μηχανών συνίσταται να πραγματοποιείται σε εστιακή απόσταση από 50-85mm).

Aς δούμε δύο παραδείγματα από φωτογραφίες...

Με καλό φωτισμό η ποιότητα των φωτογραφιών από τους δύο φακούς είναι περίπου ίδια. Σε χαμηλό φωτισμό, παρουσιάζονται διαφορές στον ψηφιακό θόρυβο καθώς ο ευρυγώνιος φακός είναι πιο φωτεινός. 

Και εδώ λοιπόν η Apple προσθέτει μια ακόμα λειτουργία στο μενού του iPhone 7 Plus. Στο γνωστό μενού της κάμερας με τις επιλογές «Φωτό», «Τετράγωνο», «Βίντεο» κλπ. προσέθεσε μια ακόμα επιλογή το «Πορτρέτο». Η επιλογή αυτή ενεργοποιεί αναγκαστικά τη δεύτερη κάμερα και προσφέρει επιπλέον την αποεστίαση του φόντου, ώστε να αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο το πρόσωπο που φωτογραφίζουμε. Μια ωραία και έξυπνη λειτουργία, και ταυτόχρονα ένα μεγάλο φάουλ από την Apple (σε επίπεδο εικόνας), αφού το software αυτό στο iPhone 7 Plus βρίσκεται σε beta version, ενώ στο Huawei P9 το αντίστοιχο software λειτουργεί κανονικά από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του. Δηλαδή εδώ και αρκετούς μήνες.

Και οι δύο φωτογραφίες είναι τραβηγμένες με τον ίδιο zoom φακό που έχει το iPhone 7 Plus. Ωστόσο στη δεύτερη έχουμε τραβήξει τη λήψη μέσα από το μενού πορτρέτο, με αποτέλεσμα να έχουμε το φαινόμενο του θολού φόντου πίσω από το πρόσωπο που φωτογραφίζουμε. 

Σε ότι αφορά τις δυνατότητες εγγραφής video, το iPhone 7 (και το 7 Plus) προσφέρουν όσα επιτάσσει ο καιρός. Ανάλυση 4Κ, 1080p στα 60fps, αργή κίνηση σε δύο επιλογές (720p στα 240fps ή 1080p στα 120fps) αλλά και time lapse.

Ας δούμε ένα video σε αργή κίνηση από το iPhone 7 Plus που τραβήξαμε σε ένα εργαστήριο σοκολάτας

Αναβαθμισμένη είναι και η μπροστινή κάμερα σε επίπεδο ανάλυσης, η οποία έχει ανέβει στα 7ΜΡ. Η λύση για την μη ύπαρξη φλας στην μπροστινή κάμερα δίνεται από την οθόνη, η οποία σε χαμηλές φωτιστικές συνθήκες πετάει ένα λευκό φως (κατά το παράδειγμα και του Huawei P9) για να φωτίσει τα πρόσωπα. Ενδεχομένως αυτή η λύση είναι και πιο αποτελεσματική από το φλας.

Συμπερασματικά, οι δύο κάμερες και οι επιπλέον λειτουργίες του iPhone 7 Plus είναι η πιο ουσιώδης διαφορά με το μικρό iPhone 7. Αν, όπως πολύ παραστατικά ανέφερε ένας γνωστός μου, η ενασχόλησή σας με τη φωτογραφία «περιορίζεται στο τσιλιμπούρδισμα που κάνουμε όλοι μας στα social media» τότε δεν έχετε κάποιο λόγο να προτιμήσετε το iPhone 7 Plus έναντι του iPhone 7. Αν από την άλλη πλευρά έχετε μεγαλύτερες φωτογραφικές ανάγκες και ταυτόχρονα σας βολεύει το μεγάλο μέγεθος της συσκευής τότε μάλλον θα πρέπει να κατευθυνθείτε προς τη λύση του Plus.   


Επιτέλους αδιάβροχο

Τα νέα χαρακτηριστικά του iPhone 7 δεν σταματούν όμως στα παραπάνω. Μετά από αρκετά χρόνια και πολλές συσκευές από τον ανταγωνισμό η Apple αποφάσισε ότι αξίζει να προσφέρει και αυτή ένα αδιάβροχο τηλέφωνο. Το iPhone 7 υποστηρίζει το πρωτόκολλο ΙΡ67, που με βάση τις προδιαγραφές προσφέρει αντοχές σε βάθος έως και 1 μέτρο για μισή ώρα.

Μια ακόμα προσθήκη είναι ο στερεοφωνικός ήχος από τη συσκευή, με την Apple να προσφέρει διπλά ηχεία, πάνω και κάτω από την οθόνη. Αυτό και μόνο έχει ως αποτέλεσμα η συσκευή να προσφέρει ανώτερο ήχο από τα προηγούμενα μοντέλα, χαρακτηριστικό που μάλλον θα εκτιμήσουν είτε οι φίλοι του βίντεο είτε οι φίλοι του gaming. Δεν βάζω και αυτούς της μουσικής στην εξίσωση, αφού η συγκεκριμένη ανάγκη καλύπτεται πολύ περισσότερο από τα ακουστικά παρά από τη συσκευή σε ανοικτή ακρόαση.

Μεταξύ iPhone 7 και iPhone 7 Plus υπάρχει μια ακόμα διαφορά, που ενδεχομένως να ήταν αναμενόμενη. Το μεγαλύτερο τηλέφωνο όφειλε να ήταν και ισχυρότερο, οπότε και η Apple πρόσθεσε ένα επιπλέον GB μνήμης RAM στο 7 Plus σε σχέση με τα 2GB που διαθέτει το μικρότερο μοντέλο. H ισχυρότερη μνήμη σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη οθόνη (και την καλύτερη ανάλυσή της) είναι επίσης πιθανό να κατευθύνει τους φίλους των games προς το iPhone 7 Plus.

Στα νέα χαρακτηριστικά της συσκευής περιλαμβάνεται ο νέος επεξεργαστής, που σύμφωνα με την Apple είναι αρκετά πιο ισχυρός αλλά για να το αντιληφθείς μάλλον θα πρέπει να παίξεις κάποια απαιτητικά παιχνίδια στο κινητό. Σε κανονική χρήση η αναβάθμιση αυτή μάλλον περνάει απαρατήρητη.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της συσκευής θα έχετε σίγουρα διαβάσει ότι το νέο iPhone έρχεται με μεγαλύτερη χωρητικότητα αποθηκευτικού χώρου, η οποία φθάνει τώρα έως τα 256GB (ευτυχώς η Apple έκοψε τα 16GB των προηγούμενων εκδόσεων), όπως επίσης και η λίγο μεγαλύτερη μπαταρία ικανή να προσφέρει επίσης αντίστοιχα λίγο καλύτερους χρόνους αυτονομίας.

 

Στο ταμείο;

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα iPhone είναι υπερτιμημένο σε σχέση με ότι άλλο κυκλοφορεί στην αγορά. Το κόστος του iPhone 7 στα 32GB ξεκινάει από τα 819 ευρώ και φθάνει έως τα 1.199 ευρώ για το iPhone 7 Plus στα 256GB. Πολλά χρήματα αναμφίβολα. Πολύ πρόχειρα μπορώ να σου βρω πολλά πράγματα που κοστίζουν πολύ λιγότερο από τη συγκεκριμένη συσκευή. Αξίζει τα χρήματά του λοιπόν; Συγκεκριμένη απάντηση δεν υπάρχει. Σ’ αυτά τα επίπεδα τιμής τα κριτήρια αγοράς για τους περισσότερους δεν περιορίζονται στα τεχνικά χαρακτηριστικά και τη σύγκρισή τους με τον ανταγωνισμό. Έχουν σχέση με την εικόνα, το πρεστίζ του κατασκευαστή, τις συνήθειές τους, το δείκτη εμπιστοσύνης με τη μία ή την άλλη εταιρεία. Αν σε όλα τα παραπάνω βρίσκει κάποιος θετικότερο πρόσημο στο iPhone 7 σε σχέση με τον ανταγωνισμό, καλώς να επιλέξει το τηλέφωνο της Apple. Αν δεν βρίσκει, μπορεί να επιλέξει μια διαφορετική πρόταση…

 

* Ευχαριστούμε την Cosmote που μας παρείχε τις συσκευές για τις ανάγκες της παρουσίασης. Tα iPhone 7 και iPhone 7 Plus υποστηρίζουν ταχύτητες πρόσβασης στο Internet έως 375Mbps, ταχύτητες που υποστηρίζονται αποκλειστικά στην Ελλάδα από την Cosmote.