Huawei P9 review

Ένα μικρό διαμάντι στον τομέα της φωτογραφίας

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 12.05.2016

Ένα μήνα πριν η συνεργασία της Huawei με την ιστορική φίρμα φωτογραφικών Leica έγινε πραγματικότητα και πήρε σάρκα και οστά στο νέο smartphone Huawei P9. Μια συσκευή που αναμένεται σε λίγες ημέρες στην Ελλάδα αλλά εδώ στο deasy ήμασταν από εκείνους τους τυχερούς που μας δόθηκε η ευκαιρία να το δούμε λίγο νωρίτερα. Και να διαπιστώσουμε τελικά ότι η κινέζικη εταιρεία έχει κάθε λόγο να θριαμβολογεί για τη νέα της συσκευή και τις δυνατότητες που αυτή προσφέρει στον τομέα της φωτογραφίας.

 

Η συνεργασία με τη Leica

Πριν από αρκετούς μήνες είχα αναφερθεί στη νέα στρατηγική της Huawei που επιδιώκει “να διώξει από πάνω της το μανδύα του προσιτού κατασκευαστή και να αναρριχηθεί στην αντίληψη του καταναλωτή στο ίδιο επίπεδα με τα πιο γνωστά ονόματα κατασκευαστών τηλεφώνων». Τη στρατηγική αυτή εξυπηρετεί και η συνεργασία της εταιρείας με τη Leica, το όνομα της οποίας συγκαταλέγεται στην ελίτ στο χώρο της φωτογραφίας. 

Το Huawei P9, όπως ίσως είναι γνωστό, έρχεται όχι με μία αλλά με δύο κάμερες στην πίσω πλευρά του. Η μία κλασική, ανάλυσης 12 megapixels. Δίπλα σ΄αυτή μια μονόχρωμη, αντίστοιχης ανάλυσης. Αυτό και μόνο το γεγονός, είναι ένα καινοτόμο χαρακτηριστικό του Ρ9.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συνεργασία και των δύο παράγει, φωτογραφίες με καλύτερη αντίθεση, τριπλασιάζοντας ταυτόχρονα την πληροφορία του φωτός. Ο λόγος είναι ότι ο μονόχρωμος αισθητήρας δεν φιλτράρει το φως, όπως ο δίδυμος έγχρωμός του, με αποτέλεσμα να απορροφάει περισσότερα φωτόνια.

 

Απόλαυση η (διπλή) κάμερα

Στην πράξη το Huawei P9 επαληθεύει τις δηλώσεις των ανθρώπων της κινέζικης εταιρείας. Όμως το πιο σημαντικό στοιχείο κατά την προσωπική μου άποψη δεν έχει να κάνει με το αν το P9 έχει λίγο καλύτερη κάμερα από τα άλλα κορυφαία smartphones της αγοράς αλλά κυρίως με το γεγονός ότι είναι πανεύκολο για το χρήστη να εκμεταλλευτεί όλες τις δυνατότητες που προσφέρει. Είτε για να βελτιώσει το αποτέλεσμα της λήψης είτε για να δημιουργήσει πιο «αρτίστικες» φωτογραφίες. Όχι με την προσθήκη φίλτρων μετά τη λήψη (υπάρχουν κι αυτά βεβαίως) αλλά κατά τη διαδικασία της λήψης της φωτογραφίας.

Και το ακόμα σημαντικότερο είναι ότι έχω την αίσθηση ότι με το Huawei P9 ο κάτοχός του (ιδιαίτερα αν είναι αρχάριος στον τομέα της φωτογραφίας) μπορεί ευκολότερα από κάθε άλλο smartphone να κατανοήσει την επιρροή που έχει στη φωτογραφία η κάθε ρύθμιση που επιλέγει. Βασικό παράδειγμα μιας τέτοιας λογικής είναι η ρύθμιση του διαφράγματος του φακού, στο οποίο μάλιστα το P9 αποδίδει ένα εντελώς ξεχωριστό περιβάλλον στο μενού του. Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσω ότι πρόκειται για μια λύση software και όχι ότι ο φακός της κάμερας του P9 έχει κάποια κινούμενα μέρη και ανοιγοκλείνει το διάφραγμα του. Ωστόσο, με μια πολύ απλή και διακριτική υλοποίηση εκπαιδεύει το χρήστη στο να μάθει ποια είναι η διαφορά αν ρυθμίσει το διάφραγμα π.χ. στο F1.4 ή στο F16, με το φαινόμενο της (απο)εστίασης στο φόντο (ανάλογα με τη ρύθμιση) του αντικειμένου της λήψης. Πιθανολογώ ότι η αφιέρωση ενός ξεχωριστού περιβάλλοντος στη ρύθμιση του διαφράγματος σχετίζεται και με τις συνήθειες του χρήστη και τις φωτογραφίες πορτραίτων που τραβάμε πολύ συχνά με το smartphone μας. Αυτός ο τύπος χρήστης θα εκτιμήσει ακόμα περισσότερο ένα smartphone που θα του δώσει με εύκολο τρόπο τη δυνατότητα να παίξει με το διάφραγμα για να αναδείξει το πορτραίτο της φωτογραφίας του.

Ενδεικτικές λήψεις με τη ρύθμιση του διαφράγματος, στις οποίες μπορούμε να διαπιστώσουμε την επιρροή που έχει στην αποεστίαση του φόντου μας.

Από εκεί και πέρα το Huawei P9 δίνει όλα τα υπόλοιπα βασικά εργαλεία με τα οποία μπορεί να ρυθμίσει κάποιος μια λήψη του. Το «υπομενού» Pro επιτρέπει την επέμβαση στα επίπεδα ISO, στην ταχύτητα του κλείστρου, στην ισορροπία λευκού, στη δυνατότητα επιλογής μεταξύ αυτόματης και χειροκίνητης εστίασης κ.λπ. Επιπρόσθετα, υπάρχει ένα ακόμα μενού που εμφανίζεται με την -από αριστερά προς τα δεξιά- κύλιση του δακτύλου στην οθόνη και προσφέρει στο χρήστη επιπλέον επιλογές. Μερικές από αυτές είναι η επιλογή ασπρόμαυρης φωτογραφίας (όπου ενεργοποιείται μόνο η αντίστοιχη κάμερα της συσκευής) η λήψη πανοραμικών φωτογραφιών, η νυχτερινή ή HDR λήψη, η λήψη time lapse video ή video σε αργή κίνηση. H επιλογή Beauty ενεργοποιεί το χρονοδιακόπτη για τη λήψη μιας φωτογραφίας, ενώ το lightpainting μας επιτρέπει να καταγράψουμε την κίνηση μιας εστίας φωτός στην οποία εστιάζουμε (η λήψη γίνεται σε αργή ταχύτητα, που εμείς ρυθμίζουμε το χρόνο, οπότε και χρειάζεται ένα ημισκοτεινό ή σκοτεινό περιβάλλον, ώστε να μην καεί η φωτογραφία από τον περιβάλλοντα φωτισμό). Ξεχάσαμε να αναφέρουμε τη δυνατότητα προσθήκης φίλτρων κατά τη λήψη μιας φωτογραφίας, τα οποία είναι άμεσα προσβάσιμα στο χρήστη, ενώ με την -από δεξιά προς τα αριστερά- κύλιση του δακτύλου στην οθόνη θα εμφανιστούν μερικές ακόμα ρυθμίσεις του φωτογραφικού μενού.

Ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, που θα το εκτιμήσουν όσοι ήδη ασχολούνται λίγο παραπάνω με τη φωτογραφία, είναι ότι κατά το preview των φωτογραφιών στην οθόνη του P9, εκτός των κλασικών πληροφοριών που λαμβάνει ο χρήστης (π.χ. με τι ταχύτητα τραβήχτηκε ή στα πόσα ISO), βλέπει και ένα ιστόγραμμα της φωτογραφίας, ένα γραφικό που μας δίνει πληροφορίες για τη φωτεινότητα και τον αριθμό των pixels.

Όσοι γνωρίζουν να διαβάζουν τέτοια γραφικά από τις κανονικές φωτογραφικές μηχανές είναι σίγουρο ότι θα εκτιμήσουν και αυτή την επιπλέον πληροφορία που δίνει το P9.

Πριν ολοκληρώσουμε την αναφορά μας στη φωτογραφία, ας δούμε και μερικές ακόμα λήψεις που κάναμε με το Huawei P9

 


Ένα smartphone υψηλών προδιαγραφών

Αφήνοντας στην άκρη τις φωτογραφικές δυνατότητες, το Huawei P9 είναι συνολικά μια συσκευή υψηλών προδιαγραφών. Η κινέζικη εταιρεία έχει προσέξει όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες που αποτελούν κριτήρια αγοράς για τους καταναλωτές στα υψηλότερα στρώματα της αγοράς. Ναι, ίσως ο σχεδιασμός του δεν διεκδικεί βραβείο καινοτομίας(ιδιαίτερα αν το συγκρίνεις με το Galaxy S7 edge -μην ξεχνάς όμως ότι έχουν και 250+ ευρώ διαφορά), ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Huawei δεν έχει προσέξει την εξωτερική εμφάνιση του P9. Είναι λεπτό (το πιο λεπτό -6,95 χιλιοστά- μεταξύ των κορυφαίων), αρκετά εύκολο στο κράτημα, με τα υλικά κατασκευής να δημιουργούν πολύ καλές εντυπώσεις, αφού τα μεταλλικά στοιχεία του έχουν πολύ όμορφη αίσθηση.

Η οθόνη μεγέθους 5,2 ιντσών κυμαίνεται ως προς το μέγεθος στα επίπεδα που προτιμάει η μεγάλη μάζα των χρηστών. Υστερεί ως προς την ανάλυση σε σχέση με άλλες κορυφαίες προτάσεις αλλά από την άλλη πλευρά τα 1920x1080 pixels δεν είναι λίγα και κυρίως (σ’ αυτά τα μεγέθη) υπερ-επαρκούν για να δεις καθαρά και με ζωντανά χρώματα κάθε πληροφορία.  

Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν και σε ότι αφορά το software skin που έχει προσθέσει η Huawei πάνω από το Android.

Σε επίπεδο επεξεργαστική ισχύος, οι προδιαγραφές του Huawei P9 κινούνται στα κορυφαία επίπεδα: ο οκταπύρηνος Kirin 955 και η μνήμη RAM των 3GB προσφέρουν όση ισχύ χρειάζεται η συσκευή για να ανταποκρίνεται πολύ γρήγορα στις επιλογές του χρήστη και στις απαιτητικές εφαρμογές. Ίσως τα μοντέλα με τον Snapdragon 920 να εμφανίζουν μια μικρή υπεροχή σ’ αυτό το επίπεδο αλλά αυτή είναι τόσο ανεπαίσθητη που ακόμα και οι πιο απαιτητικοί καταναλωτές δύσκολα θα παραπονεθούν.

Ένα μικρό παράπονο είχα με τη μπαταρία του Huawei P9, αφού θα περίμενα λόγω της μεγάλης χωρητικότητάς της (3.000 mAh) και των χαρακτηριστικών της οθόνης να πρόσφερε ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία. Ωστόσο και το Huawei P9 δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το μέσο όρο χρόνου στον οποίο κινούνται και οι περισσότερες της αγοράς. Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση βελτιώνεται χάρη στην πολύ γρήγορη φόρτισή του, αφού ακόμα και ολιγόλεπτες φορτίσεις μπορούν να προσφέρουν μια σημαντική ενίσχυση της μπαταρίας.

 

Value for money

Επιπρόσθετα με όλα τα παραπάνω, το Huawei P9 έρχεται στην Ελλάδα με την πολύ ανταγωνιστική τιμή των 549 ευρώ (στην έκδοση των 32GB με υποδοχή κάρτας μνήμης). Συγκρίνοντας το με άλλες κορυφαίες προτάσεις (Galaxy S7, G5 κ.α.) το P9 θα είναι τουλάχιστον 150 ευρώ φθηνότερο, μια διαφορά που δεν μπορεί να αφήσει κανένα αδιάφορο.