Μάχη (ρομποτικών) γιγάντων

Μάχη (ρομποτικών) γιγάντων

Συντάκτης: Γρηγόρης Α. Μηλιαρέσης @ 18.10.2017

Την ώρα που γράφεται το κείμενο αυτό δεν έχει αποκαλυφθεί αν η μάχη των γιγάντιων ρομπότ που μπορεί να δει κανείς στο Twitch στο κανάλι της μιας από τις δύο συμμετέχουσες εταιρείες, της αμερικανικής MegaBots ήταν απλώς ένα χάπενινγκ για να προωθηθεί η ιδέα ενός τέτοιου “σπορ”. Συνεπώς την αντιμετωπίζω σαν πραγματικό γεγονός το οποίο μόλις παρακολούθησα από το προαναφερθέν κανάλι και μεταφέρω την εμπειρία μου: ήταν κάτι συναρπαστικό αλλά από μια διαφορετική σκοπιά από αυτή που υπόσχεται η αναγγελία της.

Μια αμερικανική και μια ιαπωνική εταιρεία (η δεύτερη είναι η Suidobashi Heavy Industry) αποφασίζουν να βάλουν τα γιγάντια ρομπότ τους να παλέψουν –το “γιγάντια” εδώ σημαίνει 4-5 μέτρα επί 5-10 τόνους- με πολύ απλούς κανόνες: νικητής είναι το ρομπότ που θα ανατρέψει τον αντίπαλό του ή που θα τον θέσει εκτός λειτουργίας ή που θα τον αναγκάσει σε παραίτηση. Για την ιστορία, την ιδέα συνέλαβε πρώτη η MegaBots προ διετίας και μετά από μια ανταλλαγή φιλικών προσβολών με την Suidobashi και μια καμπάνια χρηματοδότησης στο Kickstarter, ο πρώτος αγώνας έγινε πραγματικότητα και έλαβε χώρα στην Ιαπωνία προ ημερών –αν και το βίντεο που μόλις παρακολούθησα ισχυρίζεται ότι ήταν ζωντανό, στην πραγματικότητα δεν ήταν καθώς χρειάστηκε να γίνουν διακοπές για επισκευές.

Για να μη χαλάσω την έκπληξη για όσους δεν το έχουν δει ακόμα (είμαι σίγουρος ότι μέχρι να ανέβει το κείμενο στο “Deasy”, το βίντεο θα είναι διαθέσιμο παντού), η έκβαση καταφέρνει να γίνει ικανοποιητική και για τις δύο πλευρές –και όχι, δεν εννοώ ότι υπήρξε ισοπαλία: η νίκη ήταν σαφής. Και στο τέλος, η αμερικανική ομάδα έσπευσε να σχολιάσει ότι το επόμενο βήμα θα είναι “to get this show on the road”, με άλλα λόγια να αρχίσει σιγά-σιγά να στήνεται ένα οργανωμένο πρωτάθλημα με τακτικές αναμετρήσεις μεταξύ των γιγάντιων μηχανημάτων. Αν και δεν νομίζω ότι είναι κάτι που θα γίνει άμεσα, έχω την εντύπωση ότι ούτε θα αργήσει πολύ: ακόμα και με τους περιορισμούς των μηχανημάτων αυτών, το θέαμα είναι εντυπωσιακό.

Έγραψα παραπάνω ότι το πραγματικά συναρπαστικό μέρος ήταν άλλο από αυτό που θα περίμενε κανείς. Αυτό που εννοώ, είναι ότι έχοντας καλομάθει από τις ταινίες, οι κινήσεις των πραγματικών μέκα είναι πολύ αργές και άγαρμπες ώστε να μας εντυπωσιάσουν πραγματικά. Ακόμα και έτσι όμως, η ίδια η ιδέα ότι πλέον βρισκόμαστε σε μια εποχή που δύο μικρές εταιρείες (κανένας από τους δύο συμμετέχοντες κατασκευαστές δεν είναι του μεγέθους π.χ. μιας Mitsubishi ή μιας Kuka) μπορούν να κατασκευάσουν γιγάντια αυτόνομα μαχητικά ρομπότ και δη για λόγους ψυχαγωγίας (αν και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό μπορεί να αλλάξει σύντομα και να δούμε στρατιωτικά ρομπότ αυτού του μεγέθους –γεγονός που όμως κάνει το επιχείρημά μου ακόμα ισχυρότερο!) Και ότι η εποχή αυτή ήρθε πολύ πιο γρήγορα από όσο φανταζόμασταν πριν από 50 χρόνια.

Η παρουσίαση της μάχης των ρομπότ ήταν αρκετά θορυβώδης (με τυπικό αμερικανικό τρόπο –τηλεόραση γαρ) όμως πέραν της υπερβολής τους οι παρουσιαστές είχαν δίκιο: το γεγονός ήταν ιστορικό: μια ακόμα όψη της επιστημονικής φαντασίας έγινε πραγματικότητα. Και έγινε πραγματικότητα ακριβώς όπως την είχαν οραματιστεί οι συγγραφείς που πρώτο-έγραψαν γι αυτή –ότι πρέπει να λυθούν ακόμα ορισμένα τεχνικά ζητήματα είναι απλώς θέμα χρόνου. Χωρίς να θέλω να πω ότι τέτοια πράγματα αρκούν για να αντισταθμίσουν όσα άσχημα συμβαίνουν γύρω μας, δεν μπορώ παρά να χαρώ για μια ακόμα φορά που ζω σε μια εποχή που η πραγματικότητα φτάνει την επιστημονική φαντασία!

 

Υποσημείωση: το βίντεο ανέβηκε πριν από λίγο στο YouTube