Το crowdfunding δεν είναι πάντα καλή ιδέα

Το crowdfunding δεν είναι πάντα καλή ιδέα

Συντάκτης: Γρηγόρης Α. Μηλιαρέσης @ 21.07.2017

Όποιος έχει διαβάσει έστω και λίγα από τα κείμενα που έχω γράψει τα τελευταία 20 και κάτι χρόνια σχετικά με την τεχνολογία, ξέρει ότι αν υπάρχει ένας χώρος στον οποίο δεν μπορώ καν να υποδυθώ έστω και την ελάχιστη τεχνογνωσία, αυτός είναι το gaming –αναφέρομαι στο gaming στους υπολογιστές και τις κονσόλες καθώς όπως και οι περισσότεροι συνομήλικοί μου είχα ακουμπήσει στα arcade της Κυψέλης ένα μεγάλο μέρος από το χαρτζιλίκι μου). Έχοντας στο ενεργητικό μου λιγότερες από 50 ώρες συνολικής ενασχόλησης, αισθάνομαι πραγματικά αναρμόδιος να γράψω οτιδήποτε για τον χώρο αυτόν.

Από την άλλη, πρόκειται για την Atari οπότε δεν μπορώ και να μη γράψω: ο πρώτος μου υπολογιστής προερχόταν από αυτή (υπήρχαν οι φαν της Amiga και οι φαν της Atari –εγώ ήμουν από τους δεύτερους) και έχοντας συνδέσει μαζί του μερικές πολύ σημαντικές στιγμές της ζωής μου, κάθε φορά που ακούω το όνομά της, συνειδητοποιώ μια παβλοφική προσέλκυση του ενδιαφέροντός μου. Ειδικά σε μια εποχή που η εταιρεία θεωρείται πλέον απολίθωμα, η προοπτική να επανέλθει μου προκαλεί μια ασαφή ευχαρίστηση. Προφανώς πρόκειται περί νοσταλγίας όμως δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία, έτσι δεν είναι;

Όπως όλοι, έτσι κι εμείς γράψαμε για το Ataribox μεταφέροντας τις λιγοστές πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία προσδοκώντας, υποθέτω, να δημιουργήσει θόρυβο και φημολογία. Όμως μια πληροφορία που έβγαλε πρώτο το “Eurogamer” και στη συνέχεια πρόβαλλαν ακόμα περισσότερο τα αμερικανικά Μέσα ξαφνικά φωτίζει το εγχείρημα από μια διαφορετική όψη.

Πρόκειται για το στοιχείο το οποίο η Atari δίνει προς τους επενδυτές της ότι το κουτί  αρχικά θα λανσαριστεί στο πλαίσιο μια καμπάνιας crowdfunding. Και παρότι κάτι τέτοιο ίσως ακουστεί εντός του πνεύματος της εποχής (ή εν πάση περιπτώσει μιας άλλης εποχής από αυτή της παντοδυναμίας της Atari), επί της ουσίας η εταιρεία λέει ότι δεν είναι διατεθειμένη να στηρίξει την νέα της προσπάθεια. Όπως δε, επισημαίνει η σχετική ανάλυση του “Mashable” (βλ. παραπάνω λινκ) ανάλογες προσπάθειες στον χώρο του gaming αποδείχθηκαν άστοχες και ενδεχομένως προδιαγράφουν το μέλλον του Ataribox.

Όπως είπα, είμαι αναρμόδιος για να προβλέψω την εξέλιξη του εγχειρήματος –θετική ή αρνητική. Όμως μπορώ να αντιληφθώ γιατί ο Άνταμ Ρόζενμπεργκ του “Mashable” στέκεται αποδοκιμαστικά στην ιδέα του crowdfunding παρότι γενικά θεωρώ τη συγκεκριμένη ιδέα μια από τις καλύτερες που έχουν προκύψει από το Ίντερνετ. Μια εταιρεία με το βάρος του ονόματος της Atari θα έπρεπε όντως να υποστηρίξει η ίδια το comeback του ονόματος αυτού, ειδικά μετά από τόσα χρόνια – χώρια που όταν δεν πετυχαίνει, το crowdfunding είναι μια δημόσια και αψευδής έκθεση του πόσο λίγοι ενδιαφέρονται για αυτό που έχεις να προσφέρεις. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, οποιαδήποτε απόπειρα επιστροφής στο μέλλον θα είναι καταδικασμένη  και θα είναι κρίμα.