O πρώτος τουρίστας του Διαστήματος «έβγαλε εισιτήριο» για τη Σελήνη

O πρώτος τουρίστας του Διαστήματος «έβγαλε εισιτήριο» για τη Σελήνη

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 13.10.2022

Είκοσι και πλέον χρόνια μετά την μοναδική εμπειρία που απέκτησε ως ο πρώτος ιδιώτης που πλήρωσε για να συμμετέχει σε μια διαστημική αποστολή, ο Ντένις Τίτο θα επιστρέψει με ένα ακόμα ταξίδι, αυτή τη φορά γύρω από τη Σελήνη.

Ο Ντένις Τίτο έγινε ευρύτερα γνωστός το 2021, όταν και πλήρωσε για να συμμετέχει σε μια διαστημική αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στον οποίο παρέμεινε για οκτώ ημέρες. Ήδη 82 ετών σήμερα, ο Ντένις Τίτο έκανε γνωστό ότι εξασφάλισε ένα ακόμα εισιτήριο στο Διάστημα, αυτή τη φορά σε μια αποστολή που θα κάνει το γύρο της Σελήνης και θα επιστρέψει στη Γη μετά από επτά ημέρες.

Όλα αυτά τα χρόνια ο Αμερινακός επιχειρηματίας δεν είχε κρύψει ότι θα ήθελε να επαναλάβει την εμπειρία μιας διαστημικής αποστολής, χωρίς όμως να του δοθεί κάποια ευκαιρία. Αυτό άλλαξε πριν από περίπου 1,5 χρόνο, όπως περιγράφει ο ίδιος στο Ars Technica, μετά από μια επίσκεψή του στην Space X, στην οποία συζητήθηκε το ενδεχόμενο να εξασφαλίσει θέση επιβάτη σε μια από τις επόμενες διαστημικές αποστολές της εταιρείας. Όταν δηλαδή η Space X θα έχει θέσει σε εμπορική εφαρμογή το πρόγραμμα των τουριστικών διαστημικών πτήσεων, που είναι ένας από τους μεγάλους επόμενους στόχους της.

Όπως λοιπόν έκανε γνωστό, ο Ντένις Τίτο (και η σύζυγός του αυτή τη φορά) εξασφάλισε δύο θέσεις για μια διαστημική πτήση που θα πραγματοποιηθεί εντός της τρέχουσας δεκαετίας, η οποία θα κάνει το γύρο της Σελήνης, σε μια απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από την επιφάνειά της και θα επιστρέψει πίσω στη Γη. Στη συγκεκριμένη αποστολή θα συμμετέχουν δώδεκα επιβάτες, σύμφωνα πάντα με τον προγραμματισμό, με τον κ. Τίτο να μην αποκαλύπτει το ποσό που έδωσε για το πολυπόθητο εισιτήριο. Μάλιστα, όπως ο ίδιος προσθέτει στις δηλώσεις του, το ζεύγος Τίτο έχει ήδη περάσει με επιτυχία από τις απαραίτητες εξετάσεις και γνωστικά τεστ προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που θα έβαζε στοπ στη συμμετοχή τους στη διαστημική αποστολή.  

Η αποστολή θα πραγματοποιηθεί με το Starship, το οποίο δεν αναμένεται να είναι έτοιμο πριν το 2025.

Τα κουράγια σου να είχαμε κ. Τίτο...