Σύστημα ΑΙ της Google εντοπίζει με ακρίβεια τον καρκίνο του μαστού

Σύστημα ΑΙ της Google εντοπίζει με ακρίβεια τον καρκίνο του μαστού

Συντάκτης: Κώστας Αρβανίτης @ 02.01.2020

Ακρίβεια ακόμα και μεγαλύτερη από ειδικούς ακτινολόγους στον εντοπισμό του καρκίνου του μαστού έχει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξε ο τομέας DeepMind της Google, όπως αναφέρουν ερευνητές στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με την αναφορά των συγκεκριμένων ερευνητών, όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature πριν από λίγες ημέρες, το ΑΙ σύστημα της Google έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει της ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού, προσφέροντας υποσχέσεις για τον περιορισμό των λαθών στις διαγνώσεις.

Οι ερευνητές που εργάστηκαν στο συγκεκριμένο project εκπαίδευσαν το σύστημα πάνω σε δεκάδες χιλιάδες μαστογραφίες στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία και εν συνεχεία συνέκριναν την απόδοσή του με τα πραγματικά αποτελέσματα από ένα σύνολο σχεδόν 30.000 μαστογραφιών στις δύο χώρες (25.856 στη Μεγάλη Βρετανία και 3.097 στις ΗΠΑ).

Όπως διαβάζουμε, η μελέτη έδειξε ότι το ΑΙ σύστημα μπορούσε να εντοπίσει τους καρκίνους με παρόμοιο βαθμό ακρίβειας με ειδικούς ακτινολόγους, μειώνοντας παράλληλα τον αριθμό των ψευδών θετικών αποτελεσμάτων κατά 5,7% στην ομάδα των ΗΠΑ και κατά 1,2% στην ομάδα που εδρεύει στη Βρετανία. Αντίστοιχα, μείωσε τον αριθμό των ψευδών αρνητικών, κατά 9,4% στις ΗΠΑ και κατά 2,7% στη Μεγάλη Βρετανία.

Σε ένα ξεχωριστό τεστ, οι ερευνητές συνέκριναν ξεχωριστά το ΑΙ σύστημα με τις διαγνώσεις έξι ακτινολόγων, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι το ΑΙ σύστημα ήταν ακριβέστερο στον εντοπισμού του καρκίνου. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία καρκίνου οι ακτινολόγοι χάνουν περίπου το 20% των καρκίνων του μαστού στις μαστογραφίες.