Huawei P Series: η smartphone σειρά που άλλαξε το status της εταιρείας

Huawei P Series: η smartphone σειρά που άλλαξε το status της εταιρείας

Συντάκτης: Deasy @ 19.03.2019

Στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας η εικόνα που έχουμε για τα smartphones της Huawei έχει αλλάξει δραματικά. Αν όμως έπρεπε να επιλέξουμε τη σειρά εκείνη που επηρέασε την αλλαγή αυτή περισσότερο από κάποια άλλη, η επιλογή μας θα πήγαινε στα smartphones με το γράμμα Ρ. Όχι απαραίτητα επειδή πούλησαν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη (δε συνέβη ποτέ αυτό) αλλά γιατί τα μοντέλα της διαχρονικά αντιπροσωπεύουν (στην πράξη) τις επιδιώξεις της ίδιας της εταιρείας. 

Λίγοι ίσως γνωρίζουν ότι η ιστορία της οικογένειας των P smartphones της Huawei ξεκινάει το 2012. Διόλου τυχαία πιστεύουμε είναι η χρονιά που η κινεζική εταιρεία κατακτά την κορυφή στην κατάταξη των μεγαλύτερων κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, ξεπερνώντας τότε την Ericsson. Έχοντας… πατήσει αυτήν την κορυφή τα στελέχη της στρέφονται στην κατάκτηση άλλης μίας, εκείνης του μεγαλύτερου κατασκευαστή κινητών τηλεφώνων. Στοίχημα πιο δύσκολο και σύνθετο, αφού το παρελθόν της ως μια καταναλωτική μάρκα είναι μέχρι τότε φτωχό, ιδιαίτερα στις δυτικές αγορές. Στοίχημα που δεν το έχει πετύχει μέχρι στιγμής αλλά σίγουρα το πλησιάζει, χρόνο με το χρόνο.

Εκείνη λοιπόν τη χρονιά η Huawei λανσάρει την πρώτη της συσκευή με χαρακτηριστικά ναυαρχίδας, το Huawei Ascend P1. Αν θέλουμε να λάβουμε υπόψη και τους συμβολισμούς η προσθήκη του όρου Ascend (ανεβαίνω-ανέρχομαι) στην ονοματοδοσία της σειράς ίσως είναι και ενδεικτική των επιδιώξεων της εταιρείας. Ωστόσο, η πραγματική αλλαγή στην πορεία της σειράς θα έρθει όταν το 2015η Huawei θα αφαιρέσει το «Ascend», παρουσιάζοντας την οικογένεια Huawei P8, με τρία μοντέλα (είχαν προηγηθεί το Ascend P2, P6 και P7 τα τρία προηγούμενα χρόνια).

To Huawei P8

Είναι και η χρονιά που αρχίζει να αλλάζει η ρητορική των ανθρώπων της εταιρείας, η πρώτη χρονιά στην οποία πλέον δημόσια μιλούν για μια Huawei ως ένα premium brand, που έρχεται να τοποθετηθεί δίπλα σε άλλα ονόματα με κύρος, όπως η Apple, η Samsung κλπ. Μιας ρητορικής που αντανακλούσε τη στρατηγική της εταιρείας να αλλάξει το status της και από follower να εξελιχθεί σε leader της αγοράς, όπως είχαμε γράψει τότε.

 

Huawei P9, ξεκινάει η συνεργασία με τη Leica

Ολόκληρη η σειρά χρωμάτων του Huawei P9.

H παραπάνω στρατηγική της Huawei θα λέγαμε ότι εφαρμόζεται στην πράξη την Άνοιξη του 2016, όταν η κινεζική εταιρεία παρουσιάζει την οικογένεια Huawei P9 (P9 Lite, Standard έκδοση και P9 Plus), τα πρώτα της smartphone με διπλή κάμερα, με τη συνεργασία της Leica, ενός ονόματος-θρύλου στο χώρο της φωτογραφίας. Το σύστημα της διπλής κάμερας των P9 και P9 Plus περιλαμβάνει μια έγχρωμη και μια ασπρόμαυρη κάμερα, ανάλυσης 12MP η κάθε μία, με διάφραγμα f2.2. Οι δύο αυτές συσκευές είναι επίσης οι πρώτες της Huawei που ενσωματώνουν αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων, ενώ οι διαφορές μεταξύ τους αφορούσαν το μέγεθος και την τεχνολογία της οθόνης (5,2 ίντσες IPS LCD και 5,5 ίντσες Super AMOLED), τη μνήμη RAM (3GB και 4GB), την μπαταρία και τον αποθηκευτικό χώρο, καθώς το P9 Plus ήταν διαθέσιμο αποκλειστικά με 64GB χώρο (το P9 έδινε και την επιλογή με μικρότερο χώρο, 32GB).

Η συνεργασία με τη Leica αποδίδει άμεσα καρπούς και την αμέσως επόμενη χρονιά, με το Huawei P10, η κινεζική εταιρεία ξεκινάει μια νέα, με ένα ακόμα υψηλού κύρους όνομα, αυτή τη φορά την Pantone.

H μεγαλύτερη διαφορά του P10 με το P10 Plus ήταν η προσθήκη φακών της σειράς Leica Summilux.

Εδώ πια οι διαφορές μεταξύ της standard έκδοσης και του “μεγάλου” P10 Plus είναι ακόμα πιο εμφανείς, ακόμα και στον τομέα της φωτογραφίας. Μολονότι και τα δύο μοντέλα φορούσαν διπλή κάμερα, με την έγχρωμη να αποδίδει φωτογραφίες ανάλυσης 12MP και την ασπρόμαυρη 20MP, το P9 Plus έχει σαφώς μεγαλύτερο διάφραγμα (f1.8 έναντι f2.2 για το P9) αλλά και φακούς από την καλύτερη σειρά φακών της Leica, Summilux, προσφέροντας λήψεις με ακόμα καλύτερη λεπτομέρεια, τόνους χρωμάτων και φωτεινότητα. Οι υπόλοιπες διαφορές αφορούν και πάλι το μέγεθος της οθόνης (5,1 ίντσες έναντι 5,5 ίντσες), την ανάλυσή της (εκείνη του P9 Plus ανέβαινε στα 2560x1440 pixels), τη μπαταρία και το συνδυασμό RAM/αποθηκευτικού χώρου (4GB/64GB για το P10 έναντι 4 ή 6GB/128GB για το P10 Plus).

 

Huawei P20, τριπλή κάμερα και ΑΙ στη φωτογραφία

Τον Απρίλιο του 2018 ήταν η σειρά της οικογένειας Huawei P20, με την ίδια την κινεζική εταιρεία να χαρακτηρίζει τότε την μετάβαση από το P10 στον διάδοχό του ως ένα τεράστιο ταξίδι στο χώρο της φωτογραφίας, θέλοντας να δείξει ότι οι αλλαγές στο καινούριο της smartphone συνιστούσαν ένα πραγματικό άλμα.  

Στην οικογένεια Ρ20 η εταιρεία υιοθετεί πλέον τριπλή κάμερα στο κορυφαίο της μοντέλο, το P20 Pro, προσθέτοντας στον έγχρωμο και την ασπρόμαυρο έναν ακόμα telephoto, ανάλυσης 8ΜΡ. Όμως οι αλλαγές δεν περιορίζονταν μόνο εκεί αφού πλέον η στάνταρ έγχρωμη κάμερα έδινε φωτογραφίες ανάλυσης 40MP (η ανάλυση του μονοχρωματικού διατηρήθηκε στα 20ΜΡ), ενώ σημαντική παράμετρος ήταν και η αύξηση της επιφάνειας του αισθητήρα, έτσι ώστε οι φωτογραφίες να δίνουν περισσότερη λεπτομέρεια. Οι βελτιώσεις στη φωτογραφία περιλάμβαναν επίσης ένα νέο σύστημα πρόβλεψης της κίνησης του αντικειμένου, ένα υβριδικό σύστημα zoom 5x, καλύτερη μέτρηση στην ισορροπία λευκού, δυνατότητα εγγραφής video αργής κίνησης έως 960 καρέ το δευτερόλεπτο κ.α.

Ταυτόχρονα, στην οικογένεια P20 η εταιρεία ενισχύει την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στη φωτογραφία, κάτι που είχε ξεκινήσει να κάνει στην άλλη (εκείνη την περίοδο) κορυφαία της συσκευή, Mate 10. Το Huawei P20 (και το P20 Plus) μέσω του ΑΙ πρόσφερε αρκετές περισσότερες σκηνές αυτόματης ρύθμισης, δυνατότητα υποβοήθησης του χρήστη στη σύνθεση του κάδρου και την εντυπωσιακή λειτουργία της νυχτερινής λήψης.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του Ρ20 Pro ξεχώριζαν η μεγάλη, χωρίς περιθώρια, OLED οθόνη των 6,1 ιντσών, ανάλυσης 2240x1080 pixels, o επεξεργαστής Kirin 970, η μνήμη RAM των 6GB, o αποθηκευτικός χώρος των 128GB και η μπαταρία των 4000mAh που χάριζε υψηλή αυτονομία.

 

Huawei P30, τι παραπάνω θα δούμε;

Απέχουμε μόλις μια εβδομάδα από το Huawei P30 και οι προσδοκίες είναι ήδη μεγάλες, αφού τόσο οι διαρροές όσο και τα teasers που ανεβάζει η Huawei στα social media κανάλια της υποδεικνύουν ότι θα δούμε μια συσκευή που θα ανεβάζει τον πήχη στον τομέα της φωτογραφίας. Τα μάτια όλων είναι λογικό ότι θα στραφούν περισσότερο στο Huawei P30 Pro, αφού αυτό θα είναι το μοντέλο που θα πάρει το σύνολο των αναβαθμίσεων. Οι αλλαγές, όπως επιβεβαιώνεται από διάφορες πλευρές, θα περιλαμβάνουν ένα τέταρτο στοιχείο, ένα αισθητήρα ToF που θα δίνει το βάθος πεδίου, ενώ ο ασπρόμαυρος φακός, που υιοθετήθηκε το 2016 με το Ρ9, θα αντικατασταθεί πλέον με έναν υπερευγώνιο, μια κίνηση που έχει ήδη συμβεί και στο Mate 20. Αντίστοιχα, στην περίπτωση της telephoto κάμερας όλοι μιλούν πλέον για την αντικατάστασή της με μία περισκοπικής που θα προσφέρει και μέχρι 10x zoom στη φωτογράφιση.

 Αλλαγές αναμένονται και στο design με την οθόνη να καταλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερη επιφάνεια της μπροστινής πλευράς και να έχει μεγαλώσει κατά 0,4 ίντσες σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Ταυτόχρονα, οι φωτογραφίες που διαρρέουν μαρτυρούν κυρτά πλαϊνά μέρη, όπως συνέβη και με το Mate 20. Η μεγαλύτερη RAM και ο περισσότερος αποθηκευτικός χώρος, o επεξεργαστής Kirin 980, η  αδιαβροχοποίηση IP68 και ο in screen αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων θεωρούνται επίσης δεδομένα. Ποια άλλη έκπληξη θα κρατάει η Huawei για τις 26 Μαρτίου; Υπομονή μία εβδομάδα, όταν και στο Παρίσι θα ανακοινωθούν επίσημα οι νέες συσκευές της εταιρείας.