To Web πάτησε τα 30

To Web πάτησε τα 30

Συντάκτης: Νίκος Μουμούρης @ 12.03.2019

"Ας υποθέσουμε πως όλες οι πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στους υπολογιστές ήταν διασυνδεδεμένες. Ας υποθέσουμε πως θα μπορούσα να προγραμματίσω τον υπολογιστή μου για να δημιουργήσω έναν χώρο όπου ο,τιδήποτες θα μπορούσε να συνδεθεί με ο,τιδήποτε"

Αυτό είπε ο σερ Τιμ Μπέρνερς Λι, τριάντα χρόνια πριν, στο γραφείο του στις εγκαταστάσεις του ερευνητικού κέντρου CERN στην Ελβετία και αυτό, πάνω κάτω, είναι το αντίστοιχο του "γεννηθήτω φως" για το World Wide Web.

Πριν από 30 ακριβώς χρόνια, στις 12 Μαρτίου του 1989, γεννήθηκε η υπηρεσία που έκανε το Internet να φτάσει στη σημερινή του δημοτικότητα.

Πριν από το Web, ο κόσμος του διαδικτύου ήταν βασικά μια θάλασσα δεδομένων. Μπορούσες να κατεβάσεις ένα αρχείο από έναν υπολογιστή στην άλλη άκρη του κόσμου, μπορούσες να μιλήσεις με ανθρώπους στα “κανάλια” του IRC ή να ανταλλάξεις μηνύματα σε πίνακες ανακοινώσεων, είτε “κλειστούς” είτε ανοιχτούς στο Usenet (εσύ που δεν έχεις γνωρίσει το Usenet, φαντάσου γκρουπ ανθρώπων να συζητάνε επί παντός επιστητού αλλά μόνο μέσω email. Βλέπεις, τα social media των '80s και των '90s δεν είχαν πολύ λούστρο και βασικά απαιτούσαν υπομονή, τόσο για να ανεβάσεις το σχόλιό σου όσο και για να δεις τον αντίκτυπο που αυτό θα είχε).

Το υπερκείμενο, το hypertext (αυτό που κάνεις κλικ σε ένα link δηλαδή), δεν ήταν άγνωστη έννοια το 1989. Στις αρχές της δεκαετίας του '60 ο Τεντ Νέλσον είχε συλλάβει την ιδέα μίας πλατφόρμας που θα συνέδεε μέσω υπερκειμένων την πληροφορία, καταργώντας τη γραμμική ανάγνωση. Η ιδέα μπορεί να ακούγεται μαγευτική αλλά ουδέποτε έφτασε στην ωριμότητα.

Πάμε πάλι στο 1989, όπου ο Τιμ Μπέρνερς Λι προσπαθεί να φτιάξει ένα σύστημα που θα επιτρέπει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφορίας μεταξύ των πανεπιστημίων και των ερευνητικών ιδρυμάτων. Δεδομένου ότι εκείνη την εποχή το διαδίκτυο ήταν υπόθεση της ακαδημαϊκής κοινότητας, η προσπάθεια του Βρετανού επιστήμονα δεν προκάλεσε παρά περιορισμένο ενδιαφέρον στον υπόλοιπο κόσμο (που να'ξεραν).

Βεβαίως τον Μάρτιο του 1989 έχουμε μόνο ένα πρωτότυπο, μια ιδέα. Χρειάστηκε να περάσουν περίπου 18 μήνες για να γίνει αυτή η ιδέα πράξη και να λειτουργήσει στο CERN ο πρώτος Web server.

Από τεχνικής άποψης λοιπόν, σήμερα γιορτάζουμε τη σύλληψη της ιδέας του Web. Το 1990 επίσης εμφανίστηκε ο πρώτος browser και αυτό ήταν κατά κάποιο τρόπο η τελευταία πράξη της δημιουργίας του Web. Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους, οι πρώτοι “άποικοι” του διαδικτύου άρχισαν να διαδίδουν με ενθουσιασμό τις δυνατότητες της νέας υπηρεσίας και κυρίως το ότι μπορούσες να μεταβείς από έναν υπολογιστή σε άλλο με ευκολία και χωρίς να χρειάζεσαι πολύπλοκους χειρισμούς.

Η ιδέα του Τιμ Μπέρνερς Λι “ξεκλείδωσε” τη δυναμική του διαδικτύου, ουσιαστικά έβαλε το διαδίκτυο στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχει σήμερα υπηρεσία που να μη χρησιμοποιεί τα χαρακτηριστικά του Web, κάθε link που πατάς οφείλεται στην ευρηματικότητα αυτού του Βρετανού που, μερικά χρόνια αργότερα, τον έχρισε ιππότη η βασίλισσα Ελισάβετ. Δικαίως...