Ποιος χάκεψε τον Μπέζος;

Ποιος χάκεψε τον Μπέζος;

Συντάκτης: Κώστας Αρβανίτης @ 11.02.2019

Την περασμένη εβδομάδα έγινε ένα μεγάλο σούσουρο στις ΗΠΑ διότι ένα σκανδαλοθηρικό περιοδικό του οποίου ο εκδότης (ίσως να) συνδέεται με τη Σαουδική Αραβία και (ίσως και με) τον Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε με τον Τζεφ Μπέζος της Amazon και του είπε πως αν η εφημερίδα του, η Washington Post, δεν σταματήσει να ψάχνει ενδεχόμενους δεσμούς με τη βασιλική οικογένεια του Ριαντ, θα δημοσιεύσει γυμνές φωτογραφίες του, καθώς και μερικές της φίλης του Λόρεν Σάντσεζ.

Ο Μπέζος έκανε κάτι ευφυές, βγήκε στο Medium και εξιστόρησε την υπόθεση και έδωσε στη δημοσιότητα τα σχετικά email που έχει λάβει από τους εκπροσώπους του περιοδικού, δείχνοντας πως είναι καλό να μην υποκύπτεις στους εκβιασμούς.

Όμως μια μεγάλη απορία εξακολουθεί να πλανάται, πώς διέρρευσαν οι φωτογραφίες; Πρόσεξε, μιλάμε για φωτογραφίες που δείχνουν ιδιαίτερα σημεία της ανατομίας του Μπέζος, καθώς και κάποιες σχετικώς αποκαλυπτικές της φίλης του και όχι μια φωτογραφία με ντακφέις ας πούμε.

Η πρώτη σκέψη είναι πως κάποιος με έναν μαγικό τρόπο μπόρεσε να τρυπώσει στο smartphone του Μπέζος ή στους λογαριασμούς που μπορεί να διατηρεί σε κάποιο cloud. Αυτό είναι μια λογική πρώτη εξήγηση, αλλά λόγω της θέσης του ο Μπέζος θα έχει δύο τρία επιπλέον επίπεδα ασφαλείας σε σχέση με τους κοινούς θνητούς και αν χρησιμοποιεί κάποια υπηρεσία cloud το πιθανότερο είναι αυτή να είναι της Amazon. Για προφανείς λόγους οι συνεργάτες του θα έχουν κάνει μια ακόμα επιπλέον δουλειά για την προστασία της “φέτας” που κρατάει το αφεντικό τους στην υπηρεσία.

Φανταστικά, άρα τι;

Ορισμένοι αναλυτές δείχνουν προς το έτερο μέρος της επικοινωνίας, την Σάντσεζ. Η πρώην παρουσιάστρια του δικτύου Fox μπορεί να μη χρησιμοποιρεί εξελιγμένα συστήματα ασφαλείας και όπως έχει δείξει η ιστορία με ουκ ολίγες διασημότητες, ίσως και να μην χρησιμοποιούν καν τον μηχανισμό επαλήθευσης με δύο βήματα (συνήθως με τον συνδυασμό password και μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο).

Φυσικά ο Μπέζος δεν φωτογράφισε τον εαυτό του για να τον καμαρώνει μετά, προφανώς τις έστειλε στην Σάντσεζ που μπορεί να ανταπέδωσε με κάποιες δικές της πόζες. Η λογική λέει πως είναι πιο πιθανό κάποιος να εντόπισε τις διευθύνσεις email της Σάντσεζ και μετά να απέκτησε πρόσβαση “σπάζοντας” τον κωδικό πρόσβασης, παρά να συνέβη κάτι τέτοιο στον λογαριασμό του Μπέζος. Δεδομένου μάλιστα πως πολλοί χρησιμοποιούν τον ίδιο λογαριασμό email και τον ίδιο κωδικό σε πολλαπλές υπηρεσίες μπορεί να έκανε το έργο των χάκερ πιο εύκολο στο να βρουν όσα ήθελαν μέσω της Σάντσεζ.