«Η Μαύρη Παρασκευή ξεκίνησε στο χωριό μας»

«Η Μαύρη Παρασκευή ξεκίνησε στο χωριό μας»

Συνέντευξη με την κυρία Κική από τα Κάτω Κωτσοβολιώτικα.

Συντάκτης: Deasy @ 20.11.2018

Μετά από αυτό έκανε το Κίκη Τσάλεντς και έγινε Νο1 τρέντ στο γιουτιούμπ

Είχαμε και στο χωριό μας Μπλακ Φραϊντέϊ; Η Κωτσόβολος μας έχει βάλει όλους να σκεφτόμαστε, αν είχαμε και στο χωριό μας Μαύρη Παρασκευή. Εμείς απευθυνθήκαμε στην κυρία Κική. Τη βρήκαμε στα Κάτω Κωτσοβολιώτικα πριν λίγες μέρες. «Κυρία Κική είχαμε και στο χωριό μας Μαύρη Παρασκευή;» τη ρωτήσαμε. «Δεν ξέρω ποιο είναι το δικό σας χωριό παιδιά μου αλλά εδώ είχαμε» υποστηρίζει χωρίς κανένα ενδοιασμό. Η κυρία Κική θυμάται πως ήταν η περίοδος που ετοίμαζαν το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής. «Οι συγχωριανοί θέλανε να το κάνουν λίγο πιο μονδέρνο το πανηγύρι» μας αφηγείται, προσθέτοντας ότι ο τότε πρόεδρος του χωριού, διαόλου κάλτσα, όπως χαρακτηριστικά μας λέει, άλλο που δεν ήθελε.

Σε μια συνάντηση λίγες ημέρες πριν το πανηγύρι αποφάσισαν ότι θα έκαναν και τα σεμεδάκια μαύρα. «Εμείς παιδιά μου μόνο σεμεδάκια ξέραμε να κάνουμε» μας αφηγείται η κυρία Κική. «Φτιάξαμε μαύρο μαλλί από τα ζώα μας» συνεχίζει. «Κεντούσαμε με αυτό το μαλλί και δεν το πιστεύαμε. Μικρές, μεγάλες, μάνες και θυγατέρες» μας λέει και ακόμα και τώρα η έκπληξη ζωγραφίστηκε στα μάτια της.

«Όταν ήρθε η μέρα της Αγίας Παρασκευής τα μαύρα σεμεδάκια στους πάγκους είχαν μεγάλη επιτυχία. Ήρθε πολύς κόσμος από τα γύρω χωριά και δεν έμεινε κανένα απούλητο».

«Το έθιμο συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια και στο χωριό ερχόταν όλο και περισσότερος κόσμος». Έτσι αποφασίσαμε να αλλάξουμε το όνομα. «Ήταν της Αγίας Παρασκευής, ήταν και τα σεμεδάκια μαύρα … και έμεινε το Μαύρη Παρασκευή» καταλήγει η κυρία Κική.

«Και όλα αυτά που λένε στα Άνω Κωτσοβολιώτικα; Ότι η Μαύρη Παρασκευή ξεκίνησε αλλιώς;» ρωτήσαμε την κυρία Κική. «Μην τους ακούτε δαύτους, έτσι όπως σας τα είπα έγιναν τα πράγματα». «Μα ο Παρασκευάς και ο δάσκαλος λένε ότι ξεκίνησε από εκεί;» επιμένουμε. «Όχι παιδάκια μου, είδε ο Παρασκευάς ότι ήταν άδειο το δικό του χωριό τη μέρα του πανηγυριού και γι’ αυτό πούλαγε με έκπτωση. Μήπως μείνει κανείς στα Άνω Κωτσοβολιώτικα και αγοράσει από τη βιτρίνα του».

«Και όλα αυτά που λέει η Κωτσόβολος;» «Σωστά τα λέει, Μπλακ Φραϊντέϊ είχαμε, αλλά προσφορές σαν του Κωτσόβολου, πουθενά!»

Ντον’τ σκιπ. Το Μπλακ Φράιντει του Κωτσόβολου δεν το προσπερνάς!