Ποιος πεθαίνει σε ένα τροχαίο με ένα αυτόνομο όχημα;

Ποιος πεθαίνει σε ένα τροχαίο με ένα αυτόνομο όχημα;

Αυτές είναι οι απαντήσεις από 2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 07.11.2018

Έχουμε μιλήσει αρκετές φορές για τα ηθικά διλήμματα που φέρνει η εποχή των αυτόνομων οχημάτων και το ποιος είναι τελικά αυτός που θα αποφασίζει ποιος θα πεθάνει σε ένα τροχαίο που το μοιραίο είναι αναπόφευκτο. Αν δεν το έχεις ξανακούσει να σου δώσουμε ένα παράδειγμα.

Ένα αυτόνομο όχημα κινείται σε ένα μικρό δρόμο, ξαφνικά ένας άνθρωπος πετάγεται στη μέση του δρόμου, το αυτοκίνητο πρέπει να τον αποφύγει αλλά ο ελιγμός που θα κάνει θα έχει ως αποτέλεσμα να χτυπήσει έναν άλλο άνθρωπο που περιμένει στο απέναντι πεζοδρόμιο. Ποιο σενάριο θα ακολουθήσει το αυτόνομο όχημα; Ποιες είναι οι προτεραιότητες που υπάρχουν στη βάση δεδομένων του;

Η επίλυση του προβλήματος για τη βιομηχανία που εργάζεται πάνω στην αυτόνομη οδήγηση δεν είναι εύκολη.

Το ΜΙΤ δημοσίευσε πριν από μερικές ημέρες στο site του World Economic Forum τα ευρήματα μιας έρευνας που πραγματοποίησε, σε μια προσπάθεια να καταγράψει για πρώτη φορά τις προτεραιότητες που θέτουμε εμείς ως άνθρωποι. Ποιοι είναι οι δικοί μας ηθικοί κώδικες, που πιθανότατα είναι και αυτοί που θα ενσωματωθούν στα αυτοκίνητα του μέλλοντος.

Στην έρευνα συμμετείχαν δύο εκατομμύρια άνθρωποι από 200 χώρες του κόσμου και ίσως μας δίνει μια καλή πρώτη εικόνα για τις σκέψεις μας. Πριν βιαστούμε να τις κρίνουμε θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το σύνολο των απαντήσεων προέρχεται από ανθρώπους διαφορετικής προέλευσης, κουλτούρας, πολιτισμού, άρα ίσως όλο αυτό το διαφορετικό background να έχει ως αποτέλεσμα απαντήσεις που στο δικό μας κώδικα αξιών να μην ταιριάζει.

Για τη διενέργεια της έρευνας οι ερευνητές έδωσαν στους ερωτώμενους μια σειρά από σενάρια, διλήμματα στα οποία έπρεπε να δώσουν τις απαντήσεις τους. Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε, το σύνολο των απαντήσεων άγγιξε τα 40 εκατομμύρια. Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε, οι αναλυτές δεν εντόπισαν έντονες διαφορές, λόγω διαφορετικής δημογραφικής προέλευσης. Από την άλλη πλευρά, άτομα που μοιράζονταν κοινή γεωγραφική ή πολιτισμική προέλευση είχαν την τάση να μοιράζονται κοινές προτιμήσεις. Στο παράδειγμα που δίνουν, αναφέρουν ότι οι ερωτηθέντες στις νότιες χώρες είχαν μια ισχυρότερη τάση να ευνοούν τους νέους ανθρώπους και όχι τους ηλικιωμένους, σε σχέση με άλλους, ιδιαίτερα με εκείνους που προέρχονταν από ανατολικές χώρες.

Σύμφωνα λοιπόν με την ανάλυση όλων των απαντήσεων, αυτός είναι ο πίνακας που συγκροτήθηκε.

Όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε, στην κορυφή των προτεραιοτήτων βρίσκονται οι νέοι άνθρωποι, ξεκινώντας από τα νήπια που είναι στην πρώτη θέση. Αντίθετα, κατοικίδια (με την εξαίρεση των κακοποιών) βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις, στοιχείο που μας δίνει την αίσθηση ότι οι ερωτώμενοι δίνουν προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή έναντι οποιασδήποτε άλλης.

Όπως προσθέτουν οι αναλυτές, η πέρα από κάθε προσδοκία συμμετοχή του κόσμου τους επέτρεψε να διεξάγουν μια έρευνα που ευελπιστούν ότι θα δημιουργήσει ένα κύμα ευαισθητοποίησης πάνω στη σχέση της αυτοματοποίησης με την ηθική. Ταυτόχρονα, ευελπιστούν ότι είναι μια καλή αρχή για να συμμετέχει το κοινό στις αποφάσεις που θα παρθούν.

Ολόκληρη την έρευνα του MIT μπορείτε να τη βρείτε εδώ.