Ο Paul Allen και τα αστέρια

Ο Paul Allen και τα αστέρια

Συντάκτης: Deasy @ 17.10.2018

Με τον θάνατο του Paul Allen άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια διάφορες ιστορίες σχετικά με τον ρόλο που έπαιξε ο συνιδρυτής της Microsoft σε άλλες δραστηριότητες και μία από αυτές είναι η αναζήτηση εξωγήινης ζωής.

Το πρόγραμμα SETI ξεκίνησε με χρηματοδότηση από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό των ΗΠΑ όμως σύντομα η ροή κεφαλαίων σταμάτησε, διότι τα περισσότερα μέλη του Κογκρέσου το θεωρούσαν χάσιμο χρόνου και χρημάτων.

Ένας από τους ένθερμους υποστηρικτές του προγράμματος ήταν ο Barney Oliver, επικεφαλής του ερευνητικού τομέα της Hewlett-Packard που γρήγορα κατάφερε να πείσει τους συνιδρυτές της εταιρείας, τον Bill Hewlett και τον David Packard, τον ιδρυτή της Intel Gordon Moore και τον Paul Allen να στηρίξουν την προσπάθεια.

Έτσι, το SETI συνέχισε να λειτουργεί από το 1995 ως το 1998 όταν οι ερευνητές του προγράμματος συνειδητοποίησαν πως θα έπρεπε να έχουν δικά τους ραδιοτηλεσκόπια και να μη βασίζονται στον εξοπλισμό άλλων. Το να ψάχνεις για ζωή “κάπου εκεί έξω” είναι σαν να ψάχνεις ψύλλο στα άχυρα. Το σχέδιο για την κατασκευή μιας συστοιχίας ραδιοτηλεσκοπίων είχε προϋπολογισμό 25 εκατ. δολαρίων τον οποίο κάλυψε εξ ολοκλήρου ο Paul Allen. Συνολικά, κατασκευάστηκαν 42 μονάδες που μέχρι σήμερα έχουν αναλύσει περισσότερα από 200 εκατ. σήματα και έχουν “σαρώσει” περιοχές του Διαστήματος σε αναζήτηση των συγγενών του κινηματογραφικού ΕΤ.

Χάρη σε αυτή τη δωρεά του Paul Allen η αναζήτηση συνεχίζεται…