Έξι παραδείγματα για την επανάσταση που έφερε η ψηφιακή τεχνολογία στη ζωή μας

Έξι παραδείγματα για την επανάσταση που έφερε η ψηφιακή τεχνολογία στη ζωή μας

Βρισκόμαστε σε μια εποχή που giaola είμαστε μόλις ένα κλικ μακριά.

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 06.08.2018

Συνηθίζουμε να λέμε ότι το Internet και η ψηφιακή τεχνολογία έχουν φέρει επανάσταση στην καθημερινότητά μας. Όχι, λάθος, δεν άλλαξε ριζικά την καθημερινότητά μας, άλλαξε την ύπαρξή μας.  Ίσως περισσότερο (και σίγουρα πιο γρήγορα) από οποιαδήποτε άλλο μέσο και εργαλείο στην ιστορία. Σήμερα, μπορούμε με ένα κλικ να ενημερωθούμε για οτιδήποτε συμβαίνει στον κόσμο, να δούμε μια ταινία, να στείλουμε δεδομένα από το ένα άκρο του κόσμου στο άλλο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, να κάνουμε online παρουσιάσεις, να ζούμε παράλληλα σε "κόσμους παιχνιδιών" να χρησιμοποιούμε εικόνες, βίντεο, ήχο και κείμενο για να μοιραστούμε τη ζωή μας. Οι προσωπικές ιστορίες γίνονται άμεσα δημόσιες. τα τοπικά ζητήματα καθίστανται το ίδιο γρήγορα παγκόσμια. Και όλα αυτά μέσα σε μόλις τέσσερις δεκαετίες, από τη στιγμή της εμφάνισής του Internet μέχρι και σήμερα.

Στη διάρκεια αυτών των δεκαετιών εξελίχθηκε τόσο τεχνολογικά όσο και σε επίπεδο προσβασιμότητας το ίδιο το μέσο. Τώρα το Internet δεν είναι ένα στατικό δίκτυο, που επιτρέπει τη μεταφορά μικρών φορτίων δεδομένων, που δε σε περιορίζει αποκλειστικά στο σπίτι και σε ένα σταθερό υπολογιστή, συνδεδεμένο με το τηλεφωνικό καλώδιο, όπως συνέβαινε τις πρώτες ημέρες. Τώρα πια έχουμε πρόσβαση, όπου και αν βρισκόμαστε, με όποια συσκευή και αν κρατάμε στα χέρια μας. Και ο όγκος δεδομένων είναι τεράστιος. Εξελίξεις που με τη σειρά τους άνοιξαν την πόρτα σε πλήθος ψηφιακών υπηρεσιών για να αναπτυχθούν. Υπηρεσίες που δε μένουν μόνο στην πληροφορία αλλά προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία σε εμάς τους καταναλωτές. Ας δούμε μερικά παραδείγματα…

 

Στην ψυχαγωγία

Η τηλεόραση, η μουσική, η προσωπική ψυχαγωγία συνολικά έχει υποστεί μια τεράστια μετάλλαξη. Όχι πολλά χρόνια πριν, ήμασταν περιορισμένοι στις ταινίες και τη μουσική που είχαμε αποθηκευμένη στη συσκευή μας. Θέλαμε να πάμε διακοπές και ενδεχομένως παίρναμε ένα (ή και δύο) σκληρό δίσκο μαζί μας. Τώρα, οι περιορισμοί έχουν λυθεί. Χάρη σε υπηρεσίες μουσικής (π.χ. Spotify) ή τηλεόρασης (Netflix, Amazon) έχουμε πρόσβαση σε απεριόριστο περιεχόμενο, σε εκατομμύρια τίτλους και το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να επιλέξουμε, να πατήσουμε το play.

 

via GIPHY


Υπηρεσίες που γνωρίζουν τι είδαμε/ακούσαμε, πόσο είδαμε και ακούσαμε και μεταφέρουν αυτή τη «γνώση» σε όλες τις συσκευές μας. Αλλά ακόμα κι αν θέλουμε να δούμε έναν αθλητικό αγώνα (π.χ. στην Cosmote TV) που μεταδίδεται ζωντανά δεν χρειάζεται να τρέξουμε σπίτι μας, μπορούμε να πατήσουμε το play στο smartphone, στο tablet, που έχουμε στα χέρια μας.

 

Στην εκπαίδευση

Το Διαδίκτυο έχει επηρεάσει όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης παρέχοντας απεριόριστες δυνατότητες μάθησης. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε και να μοιραστούμε τη γνώση, να αναπτύξουμε νέους τρόπους διδασκαλίας και εκμάθησης που αιχμαλωτίζουν και ενθαρρύνουν τη φαντασία των μαθητών ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε, χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε συσκευή. Δες μόνο πόσα αποτελέσματα σου βγάζει μια αναζήτηση στο Google για online μαθήματα.

Το Internet δεν είναι μόνο μια ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών, για πρόσβαση σε βιβλιοθήκες, εγκυκλοπαίδειες, γκαλερί τέχνης, αρχεία ειδήσεων και άλλες πηγές πληροφοριών από οπουδήποτε στον κόσμο. Επιπλέον,  έχει επιτρέψει στους σπουδαστές να αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους, χωρίς περιορισμούς λόγω σωματικών ή χρονικών περιορισμών. Σήμερα, το Internet έχει αναδειχθεί σε ένα πόρο με απεριόριστες δυνατότητες για την ενίσχυση της διαδικασίας οικοδόμησης γνώσης.

 

Στις καταναλωτικές μας συνήθειες

Τώρα πια για να αγοράσουμε ένα αεροπορικό εισιτήριο, ένα ρούχο ή βιβλίο μία συσκευή, τα καθημερινά είδη του super market κ.α. δεν χρειάζεται να πάμε στο φυσικό κατάστημα. Δεν περιοριζόμαστε από κάποιο ωράριο λειτουργίας. Μπορούμε να το κάνουμε από όπου και αν βρισκόμαστε και να αποφασίσουμε και εμείς για το πως, που και ακόμα και το πότε θα το παραλάβουμε.

 

via Gfycat

Αλλά ακόμα και πριν προχωρήσουμε στην αγορά μπορούμε να κάνουμε σύγκριση τιμών ή να δούμε όλες τις επιλογές που έχουμε (π.χ. Skyskanner, Skroutz), να δούμε σχόλια χρηστών για να αποκτήσουμε μια εικόνα για την αξιοπιστία των επιλογών μας, αλλά και να μεταφέρουμε και οι ίδιοι τη δική μας εμπειρία για την επιλογή που κάναμε, βοηθώντας τους επόμενους χρήστες. Επιπλέον, πολλές από αυτές τις υπηρεσίες, καταχωρούν τις προηγούμενες επιλογές μας, προτείνοντάς μας μια επόμενη αγορά, που ταιριάζει ή μπορεί να συνοδεύει τις προηγούμενες. 

 

Στις επαγγελματικές ευκαιρίες

Το Internet και η πληθώρα ψηφιακών υπηρεσιών άνοιξε το παράθυρο σε πλήθος επαγγελματιών για να αυξήσουν τις ευκαιρίες τους, να αναπτύξουν τη δουλειά τους. Ένα φωτογράφος μπορεί να χρησιμοποιήσει το flickr, για να δείξει (και να πουλήσει) το έργο του όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένας freelancer δημοσιογράφος ή δημιουργός περιεχομένου μπορεί να εκμεταλλευτεί την πλατφόρμα του UpWork και να βρει νέους συνεργάτες από οποιαδήποτε χώρα, δημιουργώντας μια επιπλέον πηγή εισοδήματος, μικρή ή μεγάλη. Ένας επαγγελματίας από οποιοδήποτε κλάδο μπορεί να ενταχθεί στο 11888 giaola και να αποκτήσει άμεση πρόσβαση σε εκατομμύρια καταναλωτών που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα του. Οι ευκαιρίες που ανοίγουν όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες που έχουμε στη διάθεσή μας είναι απεριόριστες.

 

Στις προσωπικές μας σχέσεις

Μόλις πριν μερικές μέρες ο Χρήστος και η Ντιάνα, δύο φίλοι που ζουν στο Τέξας και έμαθαν τα νέα για τις πυρκαγιές, ήθελαν να ενημερωθούν για το πως είμαστε οι περίπου 20 συγγενείς και φίλοι που έχουν στην Αθήνα. Δεν χρειάστηκε πολύ, δεν χρειάστηκε να ψάξουν να βρουν τα τηλέφωνα κάποιων από εμάς, δεν χρειάστηκε να σκεφτούν τη διαφορά των περίπου 10 ωρών. Ένα μήνυμα, μια ανάρτηση στο Facebook αρκούσε για να μάθουν σε λίγα λεπτά για την κατάσταση όλων μας.

Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή που έχουν φέρει το Facebook και όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη ζωή μας. Μας επιτρέπει να κρατάμε μια συνεχή και άμεση επαφή με τους αγαπημένους μας, ανεξάρτητα από τους γεωγραφικούς περιορισμούς. Για να πούμε ένα «γεια, τι κάνεις;», να μάθουμε νέα τους, να στείλουμε μία φωτογραφία, να πειράξουμε ο ένας τον άλλο, να γελάσουμε, για οτιδήποτε άλλο ζητάει η ψυχή μας, ανεξάρτητα από την απόσταση που μας χωρίζει. Να διατηρήσουμε το δεσμό με τους αγαπημένους μας, να τον ενισχύσουμε και γιατί όχι, να δημιουργήσουμε καινούριους.

 

Στις καθημερινές ή τακτικές ανάγκες μας

Λίγα χρόνια πριν όλοι μάλλον θυμόμαστε τις διαφημίσεις με τους τηλεφωνικούς αριθμούς πληροφοριών, τους οποίους μπορούσες να καλέσεις για να ενημερωθείς για ραντεβού με επαγγελματίες. Για το σπίτι, το αυτοκίνητο  κ.λπ. Δεν σε πάω πολύ πίσω που μπορεί και να μην το έζησες αλλά όλα τα σπίτια είχαν 2-3 τόμους, που έπρεπε να ξεφυλλίσουμε για να βρούμε τα τηλέφωνα επικοινωνίας επαγγελματιών που ήταν κοντά στην περιοχή μας. Τώρα πια όλες αυτές οι υπηρεσίες έχουν εξελιχθεί, παρέχοντάς μας άμεση λύση σε όποια ανάγκη προκύψει. Πάρε για παράδειγμα το 11888 giaola που μόλις πριν από λίγες ημέρες αναβαθμίστηκε, φέρνοντας νέα ψηφιακά εργαλεία, έτσι ώστε να γίνει ο προσωπικός βοηθός μας για τις καθημερινές μας ανάγκες. Από την αναζήτηση πληροφοριών καταλόγου μέχρι την οργάνωση των ραντεβού με επαγγελματίες κάθε είδους. Όχι μόνο πια από το τηλεφωνικό κέντρο αλλά και μέσα από το νέο site, την εφαρμογή για Android και iOS, παρέχοντας γρήγορη και εύκολη πρόσβαση όλο το 24ωρο.

Μέσα από όλα αυτά τα μέσα, μπορούμε όχι μόνο να αναζητούμε την πληροφορία που χρειαζόμαστε για ιδιώτες, επιχειρήσεις, υπηρεσίες υγείας ή δημοσίου αλλά και να κλείνουμε και να διαχειρίζονται τα ραντεβού μας με έναν από τους χιλιάδες επαγγελματίες που είναι ενταγμένοι στην πλατφόρμα. Ήδη οι επαγγελματικές κατηγορίες που υπάρχουν διαθέσιμες, αφορούν το σπίτι, το αυτοκίνητο, το παιδί, την ομορφιά , λογιστικές ή νομικές υπηρεσίες και άλλες ακόμη, σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας, ενώ ο κατάλογος εμπλουτίζεται συνεχώς. Ταυτόχρονα, μέσα από το 11888 giaola μπορούμε να κάνουμε αιτήματα για να λάβουμε προσφορές, να συγκρίνουμε τιμές, να επωφελούμαστε από εκπτώσεις, ακόμη και να ζητούμε εξειδικευμένες υπηρεσίες.  Αντιστρέφοντας την εικόνα, αν ανήκουμε εμείς οι ίδιοι σε μία από αυτές τις επαγγελματικές κατηγορίες, μπορούμε -συμμετέχοντας στην πλατφόρμα- να αυξήσουμε άμεσα τον αριθμό των καταναλωτών, στους οποίους απευθυνόμαστε.

Σίγουρα υπάρχουν πολλά ακόμη παραδείγματα, μικρά και μεγάλα, για τη βελτίωση που έφεραν στη ζωή μας η εξέλιξη των ψηφιακών υπηρεσιών και του Internet. Πως κόπηκαν δεσμά του παρελθόντος. Και κυρίως πως εμείς οι καταναλωτές, οι χρήστες μετατραπήκαμε από κοινωνοί σε αρωγοί, έχοντας πλέον την ευχέρεια να απολαμβάνουμε υπηρεσίες που μας έχουν επιτρέψει να απομακρυνθούμε από τον παλιό παθητικό μας ρόλο ως απλοί αποδέκτες μηνυμάτων και πληροφοριών.