Contrast (PS4) - To Review

Σαν φιλμ Noir, βγαλμένο από το Παρίσι του 1920

Συντάκτης: N2O4G (Never Too Old For Games) @ 28.02.2014

Το παιχνίδι ήταν ένα από τα «bonus» του Playstation Plus για το PS4. Κάθε δωρεάν προσφορά βέβαια δεκτή με μεγάλη χαρά. Αξίζει όμως το παιχνίδι να ασχοληθεί κάποιος πραγματικά μαζί του; Για να δούμε...

 

Το στόρι

Το Contrast αφορά ένα μικρό κορίτσι, την Didi, και μια μυστηριώδη γυναικεία ύπαρξη, την Dawn, την οποία και χειρίζεστε. Αμέσως θα μάθετε ότι κανείς άλλος δεν μπορεί να σας δει (αντίθετα εσείς τους βλέπετε σαν σκιές) και ότι είστε κάτι σαν την φανταστική φίλη της Didi. Οι γονείς του κοριτσιού βρίσκονται σε διάσταση, η μαμά εργάζεται ως τραγουδίστρια σε ένα night club και ο πατέρας προσπαθεί να πετύχει ένα τελευταίο «colpo grosso», δημιουργώντας ένα τσίρκο, για να πιάσει την καλή και να πείσει τη σύζυγό του να ξανασμίξουν. Από την άλλη, αυτό ακριβώς θέλει και η μικρή, δηλαδή να ξαναδεί την οικογένειά της ενωμένη. Έτσι βρίσκεται συχνά πυκνά να το σκάει με εσάς (την Dawn) από δίπλα, προσπαθώντας να φτιάξει τα πράγματα, ενώ η ικανότητά σας να «μπαίνετε» στις σκιές δίνει τη δυνατότητα στην Didi να φτάνει σε μέρη που διαφορετικά δεν θα μπορούσε.

 

Που το πάει το σενάριο;

Η ιστορία είναι καλή και η απλότητα και η αθωότητα είναι στοιχεία που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον του παίκτη μέχρι το τέλος - το οποίο πάντως δεν καθυστερεί, αντίθετα έρχεται μάλλον πιο γρήγορα από ότι το περιμένει κανείς. Οι περισσότεροι θα θελήσουν να μάθουν πως εξελίσσεται η ιστορία της οικογένειας της Didi, αν και το φινάλε ίσως φανεί λίγο απότομο και «θολό» σε αρκετούς. Περισσότερες λεπτομέρειες για το ποια και τι είναι ο χαρακτήρας σας, η Dawn, θα σας δώσουν τα επιμέρους στοιχεία που θα μαζέψετε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, όπως οι παλιές φωτογραφίες και τα αποκόμματα εφημερίδων.

Οι γρίφοι σε γενικές γραμμές είναι αρκετά εύκολοι και ελάχιστοι είναι πιο απαιτητικοί. Η καθοδήγηση της Dawn μέσα στις σκιές και το περασμα από το 3D στο 2D platform game είναι ευχάριστη και διασκεδαστική, ειδικά στις σκηνές που σκαρφαλώνετε στα είδωλα ανθρώπων. Λίγο παραπάνω θα πρέπει να βάλετε την φαντασία σας να δουλέψει όταν θα βρεθείτε σε σημεία που πρέπει να μετακινήσετε την πηγή φωτισμού, προκειμένου να τροποποιήσετε τις σκιές στο εγγύς σκηνικό, ώστε να δημιουργήσετε το μονοπάτι για να φτάσετε στο στόχο σας, ήτοι το επόμενο checkpoint.

 

Καλό concept, ελλιπής εκτέλεση

Το παιχνίδι βασίζεται σε μια πραγματικά πολύ καλή ιδέα και οι δυνατότητές του είναι μεγάλες. Δυστυχώς, το τελικό προϊόν δεν είναι τόσο φροντισμένο και «καλογυαλισμένο» όσο θα περίμενε κανείς, ειδικά εάν έχει πληρώσει για να αγοράσει το παιχνίδι και δεν το έχει λάβει δωρεάν από το Playstation Plus. Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι θα είχα δαπανήσει ποτέ χρήματα για να το αγοράσω, αφού καλά καλά δεν το ήξερα ούτε σαν τίτλο. Και αυτό θα ήταν πραγματικά κρίμα, γιατί η διαφορετικότητα του παιχνιδιού είναι κάτι που το καθιστά έναν τίτλο που αξίζει να τον δοκιμάσουν όσοι περισσότεροι μπορούν.

Συνολικά, το παιχνίδι μοιάζει σα να ολοκληρώθηκε βιαστικά, ίσως γιατί οι δημιουργοί του ήθελαν να το έχουν έτοιμο στην πρεμιέρα του PS4. Τα γραφικά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν παραδειγματικά, αλλά το περιβάλλον είναι ακριβώς αυτό που πρέπει για να σε βάλει στο noir κλίμα του παιχνιδιού και της εποχής. Οι γρίφοι απλοί, αν και κάποιες φορές τα bugs μπορεί να σας σπάσουν τα. Συνολικά σε κανένα σημείο δεν αποδεικνύεται εξαιρετικά απαιτητικό, με ότι καλό ή κακό μπορεί αυτό να σημαίνει. Η μουσική επένδυση, τζαζ κατά βάση, βοηθάει και τονίζει το σκοτεινό σκηνικό του 1920, ενώ από την άλλη οι ερμηνείες και οι χαρακτήρες δεν διεκδικούν δάφνες.

Άξια αναφοράς είναι μια σκηνή στο σκέλος του τσίρκου, όπου καλείστε να παίξετε σε μια ιστορία, σαν από κουκλοθέατρο, την πριγκίπισσα που σώζει διαρκώς έναν ανίκανο «ιππότη». Είναι ίσως το καλύτερο κομμάτι, αλλά και αυτό, όπως ολόκληρο το παιχνίδι, είναι πολύ σύντομο.

 

Η ώρα του λογαριασμού

Όταν ξεκίνησα το παιχνίδι δεν ήξερα τι να περιμένω. Τρεις και κάτι ώρες αργότερα βρέθηκα να αναλογίζομαι ότι ήμουν τυχερός που είχα ασχοληθεί με το Contrast. Δεν θα πω ότι είναι το καλύτερο videogame που έχω δει, αλλά σίγουρα θα δηλώνω με χαρά ότι το έχω παίξει. Μέσα στο σκοτάδι του και το παιχνίδι με το φως, μέσα στις σκιές και την noir λογική του, μέσα στην ωραία και πρωτότυπη ιδέα με τα πολλά bugs και σφάλματα στην εκτέλεση, η ώρα περνάει ευχάριστα και ο παίκτης θα ξεχαστεί, χωρίς να προβληματιστεί. Το Contrast πάνω απ’ όλα είναι ένα παιχνίδι γεμάτο καρδιά και σκοτεινή ομορφιά και μόνο αν το δει κανείς έτσι θα μπορέσει να το ευχαριστηθεί.

Εάν μπορέσετε να το αποκτήσετε, πρωτίστως δωρεάν μέσω του Playstation Plus, δεν θα χάσετε. Θα δείτε κάτι διαφορετικό και, ελπίζω, την αρχή για κάτι καλύτερο.

 

 

Βασικά στοιχεία

Τύπος παιχνιδιού:

 2D-3D platform/puzzle game

Τιμή:

14.99 ευρώ – Δωρεάν για όσους ενεργοποιήσουν το Playstation Plus

Εταιρεία:

Compulsion Games

URL:

http://www.contrastgame.com/, http://www.contrast-thegame.com/

Συμπέρασμα:

Πολύ όμορφο, εξαιρετική η ιδέα. Καλό το σενάριο, εύκολοι οι γρίφοι, αρκετά bugs, πολύ σύντομο. Προσπαθήστε να το δείτε και να το παίξετε, είναι σίγουρα κάτι διαφορετικό