Assassin’s Creed IV: Black Flag (PS4) - Το Review

Πειρατής και αντιήρωας σε ένα πανέμορφο παιχνίδι

Συντάκτης: N2O4G (Never Too Old For Games) @ 14.02.2014

Είμαι σίγουρος ότι το Assassin’s Creed IV Black Flag είναι το παιχνίδι που ήθελε να φτιάξει ο Sid Meier όταν συνέλαβε και κυκλοφόρησε το Pirates για πρώτη φορά πριν από 27 χρόνια ή ακόμη και στο remake πριν από 10 χρόνια. Επιτέλους, η τεχνολογία είναι παρούσα και η Ubisoft έκανε κάτι που πολλοί «γερόλυκοι» gamers θεωρούσαν ακατόρθωτο. Εφτιαξε ένα παιχνίδι του σήμερα με το ασύγκριτο gameplay του τότε.


Η χρυσή εποχή των πειρατών

Στις αρχές του 18ου αιώνα, ως Edward Kenway έχετε φύγει από την Ουαλία, αναζητώντας την τύχη σας στην Καραϊβική, όπου οι πειρατές κάνουν σαματά και περιουσίες, χτυπώντας αλύπητα τους στόλους της Ισπανίας και της Αγγλίας. Κανένα άλλο παιχνίδι δεν σας βάζει τόσο βαθιά στο ρόλο του πειρατή. Και μάλιστα με εκπληκτικά γραφικά, απίστευτο βάθος παιχνιδιού και άπειρες μεγάλες και μικρές αποστολές που υπόσχονται πολλές δεκάδες ώρες απασχόλησης για τους φανατικούς του «σταματώ το παιχνίδι στο 100%».

Τόσο καλό είναι το πειρατικό κομμάτι του Black Flag που σχεδόν θα ξεχάσετε ότι παίζεται το Assassin’s Creed IV. Και μάλιστα, όταν χρειαστεί να το θυμηθείτε ίσως σας... χαλάσει κιόλας.

 

Η υπόθεση

Ο Edward Kenway είναι ο πατέρας του Haytham Kenway και παππούς του Connor που συναντήσαμε στο Assassin’s Creed III. Ο χαρακτήρας σας θυμίζει κάποιον αντιήρωα, κάτι από Χαν Σόλο, γεγονός που τον κάνει ενδιαφέροντα και αρεστό στους παίκτες. Με τα πολλά, καταλήγει να βρεθεί στη μέση της αντιπαράθεσης των Εκτελεστών (Assassins) και των Ιπποτών (Templars), καθώς και οι δύο ομάδες αναζητούν μετά μανίας ένα μέρος γνωστό ως Παρατηρητήριο. Μέσα από τις αποστολές και τις περιπέτεις θα αποκτήσετε χρήματα και υλικά που θα σας βοηθήσουν να αναβαθμίσετε τον ήρωά σας, είτε αγοράζοντας όπλα, είτε δημιουργώντας αντικείμενα για αυτόν.

Ο κόσμος της Καραϊβικής όπου κινείστε είναι τεράστιος, αλλά με απίστευτη λεπτομέρεια. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί σε αυτό το παιχνίδι το ταξίδι μετράει περισσότερο από ότι ο προορισμός. Η έκταση του χάρτη κάνει ακόμη και τον κόσμο του Grand Theft Auto 5 να μοιάζει... γειτονιά, και μάλιστα το πετυχαίνει αυτό με εξαιρετικά γραφικά. Ίσως να μην κάνει τη διαφορά ή να μην αναδεικνύει την απόσταση του PS4 με το PS3, αλλά όποιος δει την καταπράσινη θάλασσα και τις αμμουδιές ή τις απίστευτες καταιγίδες που σαρώνουν τους άντρες σας από το κατάστρωμα και δεν ξετρελαθεί από την ποιότητα της εικόνας τότε μπορώ να πω ότι είναι αχόρταγος πέραν ικανοποίησης. Η ζωντάνια και η λεπτομέρεια των γραφικών είναι απλά εξαιρετική.

 

Ετοιμαστείτε για ξενύχτια

Στο παιχνίδι έχετε πολύ δουλειά να κάνετε, πάρα πολύ δουλειά. Η κύρια ιστορία θα σας πάρει περίπου 20 ώρες για να την ολοκληρώσετε, ενώ άλλες τόσες τουλάχιστον θα χρειαστείτε για τις επιμέρους διαθέσιμες αποστολές.

Κατά βάση θα ταξιδεύετε από το ένα νησί στο άλλο, όπου θα κληθείτε να εξερευνήσετε την πόλη του. Τρεις είναι οι βασικές και κάθε μία έχει το δικό της χαρακτήρα. Η Αβάνα είναι πιο Ισπανική, με τη σχετική αρχιτεκτονική, το Κίνγκστον πιο αποικιοκρατικό - Βρετανικό και το Νασσάου στις Μπαχάμες πιο άναρχο, αφού «ανήκει» στους πειρατές.

Δυστυχώς το παιχνίδι κάνει «κοιλιά» στις κυρίως αποστολές, όπου υπάρχει συχνή επανάληψη κινήσεων και δράσεων τα οποία μοιάζουν να έχουν έρθει απευθείας από το Assassin’s Creed I. Το να παρακολουθείτε στόχους ή να κρυφακούτε μπορεί να έχει ενδιαφέρον τις πρώτες φορές που θα το κάνετε, αλλά πόσες φορές να το κάνει κανείς πριν βαρεθεί. Και αντίθετα με το όνομα του παιχνιδιού, οι πραγματικές εκτελέσεις είναι μάλλον λίγες.

 

Αποστολές για όλα τα γούστα

Όταν δεν βρίσκεστε στην ξηρά ψάχνοντας σεντούκια, θησαυρούς από χάρτες που έχετε βρει ή μαζεύοντας... πειρατικά τραγούδια, θα βρεθείτε να ταξιδεύετε στη θάλασσα με το Jackdaw, το λατρεμένο σας πειρατικό καράβι, το οποίο είναι ποικιλοτρόπως αναβαθμίσιμο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και γενικώς εύκολα προσβάσιμο. Στη θάλασσα θα περάσετε κάτι παραπάνω από το 1/3 του χρόνου σας ή και ακόμη περισσότερο, αν είστε φανατικοί με τις λεηλασίες και τις ναυμαχίες.

Οι δραστηριότητες πολλές, με αποκορύφωση τις επιθέσεις σας στα οχυρά. Οι μάχες αυτές είναι σας τα big bosses του παιχνιδιού. Το καθένα χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση για να πέσει, καθώς έχει διαφορετικό τρόπο άμυνας. Σε κάποιο π.χ. πρέπει να αντιμετωπίσετε και τα κύματα που τσακίζουν το πολίο σας. Αφού «πέσει» το οχυρό, σκοτώνετε τον διοικητή του, ο χάρτης «ανοίγει» και ανακαλύπτετε τι άλλο υπάρχει στην περιοχή.

Επίσης, έχετε στη διάθεσή σας ένα τηλεσκόπιο με το οποίο μπορείτε να δείτε από μακρυά εχθρικά πλοία και το φορτίο τους, τα θηράματα στα νησιά που προσπερνάτε, τους θησαυρούς που μπορεί να κρύβονται εκεί ή τα ψηλά σημεία όπου μπορείτε να «συγχρονίσετε».

Οι επιμέρους αποστολές ποικίλουν, από τη συλλογή αντικειμένων μέχρι τα συμβόλαια θανάτου ή το κυνήγι... φαλαινών και καρχαριών. Τέλος, έχουν προστεθεί και κάποιες υποθαλάσσιες αποστολές, όπου κυνηγάτε θησαυρούς και αποφεύγετε... καρχαρίες, αν και αυτές οι αποστολέ ξεκλειδώνουν αργότερα στο παιχνίδι.

Τέλος, αξίζει να ανεφεθρεί κανείς στον καιρό, ένα πολύ δυνατό σημείο του Assassin’s Creed IV. Οι συνθήκες είναι δυναμικές, δηλαδή η μέρα εναλλάσεται με τη νύχτα και ο καθαρός ουρανός με τις δυνατές καταιγίδες και τους τυφώνες που μπορούν να διαλύσουν το πλοίο σας σαν καρυδότσουφλο.

 

Εναλλακτικό στόρι

Το σενάριο πίσω από την Καραϊβική και την περιπέτεια λέει ότι είστε ένας απλός νέος υπάλληλος της εταιρείας Abstergo, δηλαδή της ίδιας της εταιρείας που δημιουργεί το Assassin’s Creed στην πραγματικότητα. Δουλειά σας είναι να δοκιμάσετε τις πειρατικές εμπειρίες στο πλαίσιο μιας έρευνας για ένα νέο παιχνίδι. Αυτή η υπόθεση έχει τη δική της γοητεία, γιατί στην πορεία ανακαλύπτετε επιρροές και δάκτυλο των Ιπποτών και στην «πραγματική» ζωή και καλείστε να λύσετε και εκεί κάποιους γρίφους ή να hackάρετε υπολογιστές κλπ.

Η ιδεά της Ubisoft είναι πρωτοποριακή και σωστά εκτελεσμένη, ενώ η ίδια η εταιρεία δεν διστάζει ακόμη και να τρολάρει τους παίκτες, καθώς σε κάποιο από τα έγγραφα που θα βρείτε η εταιρεία συζητά τις πιθανές τιποθεσίες για τα επόμενα επεισόδια του Assassin’s Creed.

Τέλος, για τους φανατικούς αξίζει να αναφερθεί ότι επιστρέφει και το multiplayer mode, αλλά αφορά αποστολές μόνο στη στεριά και όχι στη θάλλασα με το πειρατικό σας. Κρίμα.

 

Μην το προσπεράσετε

Το Assassin’s Creed IV Black Flag δεν είναι ένα παιχνίδι που είναι τέλειο, αλλά είναι άκρως διασκεδαστικό και χορταστικό, με εξαιρετικά γραφικά. Αν αποδεχτείτε ότι πρόκειται περισσότερο για ένα παιχνίδι που αφορά πειρατές και λιγότερο την ιστορία των Εκτελεστών και των Ιπποτών, θα περάσετε ευχάριστα πολλές ώρες με ένα πολύ καλό παιχνίδι.

 

 

Βασικά στοιχεία

Τύπος παιχνιδιού:

 3rd person Action/Adventure

Τιμή:

43 - 57 ευρώ

Εταιρεία:

Ubisoft/Ubisoft Montreal – Abstergo Entertainment

URL:

http://assassinscreed.ubi.com/en-GB/home/index.aspx

Συμπέρασμα:

Ένα εξαιρετικό παιχνίδι για πειρατές, αλλά όχι και για όσους επιζητούν τη συνέχεια των προηγούμενων Assassin’s Creed. Τεράστιος κόσμος, ποικιλία αποστολών, πολλές όμως επαναλαμβανόμενες. Ζωηρά και πανέμορφα δυναμικά γραφικά. Οπωσδήποτε αξίζει να το δείτε και να ασχοληθείτε μαζί του.