Lego Marvel Super Heroes (PS4) - Το Review

Για όσους δεν χορταίνουν τους υπερήρωες με τίποτα

Συντάκτης: N2O4G (Never Too Old For Games) @ 07.02.2014

Και μόνο στο άκουσμα του τίτλου είχα μια ιδέα για το τι με περίμενε. Αλλά αυτό που συνάντησα ξεπέρασε κάθε φαντασία. Άκόμη και τώρα δεν μπορώ να πιστέψω πως σε ένα παιχνίδι χώρεσαν τόσοι πολλοί υπερήρωες και άλλοι τόσοι υπερκακοί. Μιλάμε για ένα παιχνίδι επικών διαστάσεων και, μάλιστα, όχι και τόσο για μικρούς παίκτες.


Παρέλαση αστέρων

Spiderman, Iron Man, Hulk, Thor, Wolverine, Storm, Captain America, Mister Fantastic, Invisible Woman, Human Torch, Thing, αλλά και Loki, Doctor Doom, Sandman, Black Widow, Deadpool, Abomination. Αυτοί δεν είναι παρά... λίγοι από τους χαρακτήρες που θα συναντήσετε στο παιχνίδι! Δεν έχω λόγια. Πρόκειται για μια απίστευτη πανδαισία κόμικ, που ξεπηδά μπροστά σας και σας προκαλεί να την ακολουθήσετε μέχρι τέλους.

Το Lego Marvel Super Heroes «καταλαβαίνει» το κοινό του. Χωρίς τους περιορισμούς των ηρώων από κάποια συγκεκριμένη ταινία, συγκεντρώνει κάθε χαρακτήρα από τον μαγικό κόσμο της Marvel. Είτε πρόκειται για τους Avengers, είτε για τους X-Men, είτε για τους Fantastic Four, είτε για τους μεγάλους τους εχθρούς, το παιχνίδι ξεχειλίζει από δράση και οπτικά τρικ για παιδιά, αλλά και από το καλή ιστορία που θα προσελκύσει τους μεγαλύτερους gamers.

 

Ελκυστικό στόρι, γοητευτική απλότητα

Το παιχνίδι ξεκινά από την πρώτη στιγμή με επικό τρόπο. Ο Silver Surfer αναζητεί μέσα στο σύμπαν κάποιον πλανήτη που θα αποτελέσει... γεύμα για τον Galactus, ο οποίος τον εξουσιάζει. Τι πιο φυσικό, ο Surfer θα προσγειωθεί στη Γη, αλλά ανώμαλα, με τη σανίδα του να σπάει σε πάρα πολλά κομμάτια. Έτσι αρχίζει ένας αγώνας δρόμου, με καλούς και κακούς υπερήρωες να ξεκινούν ένα άγριο κυνηγητό για να βρουν αυτά τα κομμάτια.

Η ιστορία εξελίσσεται κυρίως με φόντο τη Νέα Υόρκη, αλλά τα επιμέρους επίπεδα αποτελούν τοποθεσίες γνωστές από τα διάφορα κόμικ της Marvel, όπως ο πύργος Stark, το Xavier’s School for Gifted Youngsters ή ο Αστεροϊδής Μ.

Σχεδόν σε κάθε «πίστα» η τροπή είναι η ίδια: κατευθύνεστε σε κάποια τοποθεσία η οποία, αργά ή γρήγορα, ανακαλύπτετε ότι είναι κάποια κρυφή εχθρική βάση. Βρίσκεστε έτσι να πολεμάτε ορδές εχθρών (πολύ εύκολων εχθρών για την ακρίβεια) και να λύνετε μικρούς (επίσης εύκολους) γρίφους, όπως, π.χ., για να ανοίξετε μία πόρτα.

Ο βασικός τρόπος παιξίματος είναι... να βαράτε το κουμπί μέχρι να μουδιάσουν τα δάχτυλά σας, σκοτώνοντας όσο περισσότερους εχθρούς συνεχόμενα μπορείτε. Έτσι θα πάρετε επιπλέον «μάρκες» Lego, που θα σας επιτρέψουν να ξεκλειδώσετε επιπλέον ήρωες, που θα σας βοηθήσουν να κερδίσετε περισσότερους εχθρούς και περισσότερες μάρκες κ.ο.κ.

 

Αμείωτο ενδιαφέρον

Οι μάχες είναι διασκεδαστικές, αλλά οι γρίφοι κλέβουν την παράσταση. Την πρώτη φορά που θα παίξετε το παιχνίδι θα έχετε διαθέσιμους 4 συγκεκριμένους ήρωες ανά επίπεδο, ενώ από τη δεύτερη φορά θα μπορείτε να επιλέξετε ελεύθερα από την λίστα των ηρώων που έχετε ξεκλειδώσει, διαλέγοντας έτσι και τις ικανότητες που επιθυμείτε. Έτσι, θα μπορέσετε να μετακινήσετε μεγάλους όγκους με τον Hulk ή το Πράγμα, θα σβήσετε φωτιές με τον Iceman ή την Storm ή ακόμη και με τον καλυμμένο με την ασπίδα του Captain America, και άλλα πολλά. Η ποικιλία επιλογών είναι αστείρευτη, ενώ και ο κάθε χαρακτήρας έχει και τις δικές του κινήσεις, με επίσης μεγάλη ποικιλία και combos.

Ανεξαρτήτως των ηρώων που έχετε επιλέξει, ο δρόμος προς το τέλος κάθε επιπέδου είναι ένας, αλλά ίσως με μερικές... παρακάμψεις. Θα μπορέσετε να σκαρφαλώσετε ή να πηδήξετε; Να γλιστρήσετε ή να συρθείτε; Να ενεργοποιήσετε το ασανσέρ ή να επιδιορθώσετε τη σκάλα; Οι γρίφοι είναι αρκετά εύκολοι, άλλωστε προορίζονται για παιδιά. Σε αυτό το σημείο θα ομολογήσω ότι σε αρκετές περιπτώσεις «κόλλησα», μάλλον γιατί έψαχνα κάτι πιο πολύπλοκο, και μόλις μετά από 3-4 τέτοιες περιπτώσεις άρχισα να πιάνω το νόημα... της απλότητας.

 

Κινηματογραφική εμπειρία

Το Lego Marvel Super Heroes απευθύνεται σε παιδιά και σε όσους νιώθουν παιδιά ή είναι φανατικοί με τα κόμικ. Είναι «ποτισμένο» με την ιστορία της Marvel και τους ήρωες που όλοι έχουμε αγαπήσει, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο. Ακόμη και ο ίδιος ο «θεός» Σταν Λι εμφανίζεται από μία φορά σε κάθε πίστα του παιχνιδιού, περιμένοντας να τον σώσετε, με τους σχεδιαστές να αποτίουν φόρο τιμής στον άνθρωπο που εμπνεύστηκε όλους αυτούς τους χαρακτήρες που πανηγυρικά κατακλύζουν τα κόμικ εδώ και 60 και πλέον χρόνια και αποτέλεσαν έμπνευση για το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Όσον αφορά τους ήρωες... πίσω από τους ήρωες, τους ηθοποιούς δηλαδή που ενσαρκώνουν τους χαρακτήρες της Marvel, μην περιμένετε πολλά Όσκαρ. Όμως, οι σχεδιαστές έδωσαν έμφαση στην προσωπικότητα των χαρακτήρων, που θυμίζουν εν πολλοίς τους αντίστοιχους από τις ταινίες. Δηλαδή, ο Iron Man είναι γόης, ο Spiderman συμπεριφέρεται σαν σχολιαρόπαιδο, ο καθηγητής Χ και ο Magneto είναι σαν χαρακτήρες που βγήκαν από έργο του Σέξπιρ κ.ο.κ.

Εάν έχετε δει οποιαδήποτε ταινία της Marvel την τελευταία δεκαετία, εύκολα θα συμπαθήσετε τους χαρακτήρες όπως παρουσιάζονται. Εάν πάλι όχι, μπορεί να πιάσετε ατάκες από άσχετες, παλαιότερες ταινίες του Σάμιουελ Τζάκσον, πριν αναλάβει ως Νικ Φιούρι, ή να ακούσετε αστεία σχόλια από τους περαστικούς κατοίκους της Νέας Υόρκης, του στιλ «Κοίτα, αυτός δεν είναι ο... Metal Man;».

 

Νέα Υόρκη, ένα παράπλευρο παιχνίδι

Ειδικά με αυτούς τους τελευταίους θα περάσετε αρκετό χρόνο. Μετά από κάθε επίπεδο επιστρέφετε στη Νέα Υόρκη και μπορείτε να περιηγηθείτε σε αυτήν. Η πόλη είναι τεράστια και εκεί θα βρείτε διάφορες δραστηριότητες και γρίφους πέραν της ροής του παιχνιδιού. Μπορείτε να μπείτε σε κάποιο όχημα και να κάνετε κόντρες με άλλους υπερήρωες, να αναλάβετε μίνι αποστολές από όπου που θα κερδίσετε χρυσά τουβλάκια ανοίγοντας κάποιες μπόνους πίστες, να ξεκλειδώσετε νέους χαρακτήρες μαζεύοντας «μάρκες» κ.ο.κ.

Ολοκληρώνοντας την ιστορία είχα μετα βίας «πιάσει» το 18% του παιχνιδιού, αλλά οι επιπλέον επιλογές στη Νέα Υόρκη με φωνάζουν ακόμη και σήμερα σαν τις Σειρήνες να παίξω κι άλλο, να «ανοίξω» και άλλους ήρωες και να ξανατρέξω το παιχνίδι από την αρχή έως το τέλος με τους ιδανικούς χαρακτήρες ανά επίπεδο.

 

Ωδή στα κόμικ

Οι δημιουργοί χρησιμοποίησαν όλη τους την αγάπη για τα κόμικ και το αποτέλεσμα είναι ένα ευφάνταστο, απέραντο παιχνίδι. Ο καθένας θα διασκεδάσει με τα πολύχρωμα γραφικά και τους ήρωες με τις ιδιαιτερότητες και τις ιδιοτροπίες τους. Αλλά όσοι γνώριζαν τα κόμικ ή όσοι τα βλέπουν τώρα ως ταινίες θα εντυπωσιαστούν από το μέγεθος, την ποικιλία και τη γοητεία του κόσμου της Marvel που θα βρουν μπροστά τους. Είτε μικροί, είτε μεγάλοι, όλοι θα μπουν με ιδιαίτερη χαρά στο «πετσί του ρόλου», ήτοι να γίνουν ο αγαπημένος τους υπερήρωας.

 

Βασικά στοιχεία

Τύπος παιχνιδιού:

 3rd person Action/Adventure Platform Game

Τιμή:

43 - 57 ευρώ

Εταιρεία:

Warner Bros Interactive Entertainment/TT Games

URL:

http://marvelsuperheroes.lego.com/en-us/videogame/default.aspx

Συμπέρασμα:

Παιχνίδι με όλη τη σημασία της λέξης. Για μικρούς gamers, αλλά και φανατικούς των κόμικ της Marvel. Θα περάσετε πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη και θα θέλετε κι άλλο κι άλλο κι άλλο, μέχρι να ξεκλειδώσετε όλους τους ήρωες.