Η τεχνητή νοημοσύνη κατέκτησε και το μπριτζ

Η τεχνητή νοημοσύνη κατέκτησε και το μπριτζ

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 31.03.2022

Το μπριτζ είναι ένα παιχνίδι με χαρτιά και είναι σχετικώς πολύπλοκο συγκρινόμενο με άλλα παιχνίδια που παίζονται με τράπουλα. Μέχρι σήμερα το παιχνίδι αυτό ήταν απόρθητο για την ψηφιακή τεχνολογία αλλά όλα έχουν κάποτε ένα τέλος. Έτσι, η γαλλική εταιρεία NukkAI ανακοίνωσε πως το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που έχει αναπτύξει κατόρθωσε να κερδίσει οκτώ παγκόσμιους πρωταθλητές στο μπριτζ.

Θα πεις πως έχουν προηγηθεί οι ιστορικές επικρατήσεις της τεχνητής νοημοσύνης στο σκάκι και το κινεζικό παιχνίδι γκο. Σωστά, όμως σε αντίθεση με αυτά τα παιχνίδια, το μπριτζ (και κάθε παιχνίδι με τράπουλα) παίζεται με ένα βασικό χαρακτηριστικό - κάθε παίκτης γνωρίζει μόνο τα δικά του χαρτιά. Αντίθετα, στο σκάκι όλοι γνωρίζουν πώς μπορεί να κινηθεί κάθε πιόνι, δεν υπάρχουν δηλαδή “κρυφά” πιόνια.

Από αυτή την άποψη η νίκη της NukkAI έχει μεγάλη σημασία και το γεγονός ότι το λογισμικό της επικράτησε όχι απέναντι σε έναν αλλά σε οκτώ ισχυρούς αντιπάλους, δείχνει κάτι. Η εταιρεία αναπτύσσει το λογισμικό της εδώ και πέντε χρόνια και οι άνθρωποί της υποστηρίζουν πως ο κώδικας μαθαίνει με έναν τρόπο που μοιάζει με τον δικό μας τρόπο.

Και είμαστε ακόμα στην αρχή…