1.200 χιλιόμετρα με ένα γέμισμα (μπαταρίας)

1.200 χιλιόμετρα με ένα γέμισμα (μπαταρίας)

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 10.01.2022

Δεν πρόλαβε καλά καλά να τελειώσει η ανάγνωση της είδησης για το ρεκόρ της Mercedes, που κατέγραψε αυτονομία 1.000 χιλιομέτρων με το πρωτότυπο Vision EQXX Concept και μια μικρή εταιρεία από το Μίσιγκαν έσπευσε να ξαναφέρει τα πρωτεία στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.

Η μικρή startup Our Next Energy (ONE, για συντομία) ανακοίνωσε πως τοποθέτησε τη δικής της τεχνολογίας μπαταρία σε ένα Tesla Model S και πέτυχε αυτονομία 1.200 χιλιομέτρων με τη μέση ωριαίτα ταχύτητα στα 80 χλμ/ώρα και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος σε επίπεδα κοντά στο μηδέν της κλίμακας Κελσίου.

Η ONE έκανε μια δεύτερη δοκιμή στα εργαστήριά της, όπου η αυτονομία άγγιξε τα 1.400 χλμ. σε θερμοκρασία 23 βαθμών Κελσίου. Βεβαίως, η εταιρεία διευκρινίζει πως η συγκεκριμένη δοκιμή δεν έχει και τόσο σχέση με την πραγματικότητα, καθώς το αυτοκίνητο δεν κινείτο σε ανηφόρες και κατηφόρες και, γενικότερα, δεν αντιμετώπιζε τις πραγματικές συνθήκες οδήγησης.

Θα πεις, φυσικά, πως η προοπτική να πάρεις ένα πανάκριβο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο και να το πηγαίνεις με... κόφτη στα 80 χλμ/ώρα ώστε να μη μείνεις από ρεύμα δεν είναι ιδιαιτέρως ελκυστικό. Θα σου απαντούσαν (υποθέτουμε) οι θιασώτες της ηλεκτροκίνησης πως και στον κόσμο των βενζινοκινητήρων οι πληροφορίες για την κατανάλωση αφορούν ιδανικές συνθήκες και συντηρητική οδήγηση.

Τέλος πάντων, η ONE αναφέρει πως η τεχνολογία της χρησιμοποιεί μπαταρία 203.7 κιλοβατώρων, ενώ η αντίστοιχη της Mercedes που βασίζεται σε δοκιμασμένες τεχνολογίες της Formula 1 είναι στις 100 κιλοβατώρες. Σε κάθε περίπτωση, το καλό είναι είναι πως όπως φαίνεται η ηλεκτροκίνηση είναι πολύ κοντά στο να ξεπεράσει το βασικό της εμπόδιο που είναι η αυτονομία.