Περιμένοντας την Starlink

Περιμένοντας την Starlink

Συντάκτης: Κώστας Αρβανίτης @ 19.10.2021

Η είδηση ότι υπεγράφη η υπουργική απόφαση με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία του δορυφορικού Internet της Starlink στην Ελλάδα προκάλεσε χαμόγελα σε όσους δεν έχουν πρόσβαση σε υψηλές ταχύτητες, αλλά αυτά τα χαμόγελα καλό θα είναι να μην είναι και τόσο πλατιά.

Όσοι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τα περίπου 560 ευρώ που κοστίζει ο εξοπλισμός της Starlink (το ποσό περιλαμβάνει και το κόστος αποστολής) θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους πως άλλο πράγμα η αδειοδότηση και άλλο η λειτουργία. Αυτή τη στιγμή και σύμφωνα με τις συζητήσεις στο Reddit, το δίκτυο της Starlink δίνει πρόσβαση (με τη μορφή beta και όχι ως πλήρως εμπορική υπηρεσία) κυρίως στη Βόρεια Αμερική και σε περιορισμένο αριθμό χωρών στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, στην ήπειρό μας, Starlink «πιάνουν» σε Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Βρετανία, Ολλανδία και, σχετικά πιο πρόσφατα, Γαλλία. Από αυτές τις χώρες, εκείνη που εκτείνεται πιο νότια και φτάνει κοντά στο δικό μας γεωγραφικό πλάτος είναι, βέβαια, η Γαλλία.

Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα στην Ιταλία ανέφεραν πως το Starlink θα αρχίσει να προσφέρει την υπηρεσία του στη γειτονική μας χώρα εντός του Οκτωβρίου. Το beta πρόγραμμα της Starlink για την Ιταλία ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο με τη συμμετοχή 10.000 χρηστών.

Θεωρητικά, από πλευράς κάλυψης ένα μεγάλο μέρος της Ελλάδας θα μπορούσε να έχει δυνατότητα χρήσης του δορυφορικού δικτύου της Starlink. Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να είναι βέβαιο πριν το πει η ίδια η εταιρεία. Στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με τη χώρα μας βρίσκονται επίσης η Ισπανία και η Πορτογαλία όπου και εκεί αρκετοί -αν κρίνουμε από όσα γράφονται στο Reddit- φαίνεται πως ανυπομονούν για να «πιάσουν» και αυτοί Starlink.