320 εκατομμύρια ευρώ για τους «έξυπνους δήμους»

320 εκατομμύρια ευρώ για τους «έξυπνους δήμους»

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 17.10.2021

Έως και 320 εκατομμύρια ευρώ θα έχουν στη διάθεσή τους οι δήμοι της Ελλάδας για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης ψηφιακών υπηρεσιών στο πλαίσιο του προγράμματος για τις έξυπνες πόλεις που ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πλαίσιο της έκθεσης Beyond 4.0, που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη.

Τα κεφάλαια θα προέλθουν τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και από το νέο ΕΣΠΑ, με τους δήμους της χώρας να καλούνται τους πρώτους μήνες του 2022 να επιλέξουν τις δράσεις και τα έργα που θέλουν να υλοποιήσουν.

Στην εξειδίκευση του προγράμματος ο Υφυπουργός, Θεόδωρος Λιβάνιος σημείωσε ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με τα 90 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα χρήματα θα κατευθυνθούν στους 16 ελληνικούς δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 ευρώ, συν το Δήμο Τρικκαίων, που θεωρείται πρότυπος δήμος, ακόμα και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Τα υπόλοιπα κεφάλαια των 230 εκατομμυρίων ευρώ θα προέλθουν από τις διάφορες δράσεις του νέου ΕΣΠΑ και αφορούν τους υπόλοιπους δήμους της Ελλάδας, θα μοιραστούν αναλογικά με τον πληθυσμό τους, με τον μικρότερο να λαμβάνει τουλάχιστον 100.000 ευρώ. Ο κ. Λιβάνιος σημείωσε ότι το πρόγραμμα διαθέτει μια «βιβλιοθήκη» 30-35 προεπιλεγμένων δράσεων, από τις οποίες οι δήμοι θα κληθούν να επιλέξουν εκείνες που ταιριάζουν στις ανάγκες τους. Παραδείγματα τέτοιων δράσεων αποτελούν τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης στόλου, smart parking και συστήματα φωτισμού, πλατφόρμες για την προσχολική αγωγή, μετρητές κατανάλωσης, λύσεις κυβερνοασφάλειας κ.λπ. Ωστόσο κάθε δήμος έχει διαφορετικές ανάγκες, επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας και γνωρίζει καλύτερα τον πολίτη από το κεντρικό κράτος η αυτοδιοίκηση θα είναι εκείνη που καλείται να επιλέξει τα ψηφιακά εργαλεία με τα οποία θα προχωρήσει.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Λιβάνιος, αλλά και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, είναι απαραίτητο οι δράσεις να προχωρήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, προκειμένου να ολοκληρωθούν άμεσα τα έργα που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τα κονδύλια να "μετακινηθούν" σε άλλες δράσεις εφόσον δεν υπάρξει ταχεία απορρόφηση. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων το πρόγραμμα θα είναι έτοιμο στις αρχές του 2022, οπότε οι δήμοι θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι για να καταθέσουν τις προτάσεις τους, σημειώνοντας ότι θα υπάρχουν αυστηρές προθεσμίες για την υλοποίηση των έργων. Επιπρόσθετα, για όσους δήμους δεν έχουν το απαραίτητο προσωπικό θα υπάρχει η δυνατότητα τεχνικής βοήθειας.