Θα συνεχιστεί η «λιτότητα» στα chips το 2022

Θα συνεχιστεί η «λιτότητα» στα chips το 2022

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 14.10.2021

Η TSMC, από την Ταϊβάν, θα επεκτείνει τη μονάδα παραγωγής chips στην Ιαπωνία αλλά παράλληλα προειδοποιεί πως η έλλειψη σε ημιαγωγούς θα συνεχιστεί και το 2022.

Η συγκεκριμένη μονάδα παράγει chips σχετικά παλαιότερης τεχνολογίας όμως η επέκτασή της είναι απαραίτητη και όπως φαίνεται καλοδεχούμενη, καθώς η έλλειψη εντοπίζεται κυρίως στη συγκεκριμένη κατηγορία ημιαγωγών.

Βεβαίως από την εξαγγελία μέχρι την υλοποίηση υπάρχει μεγάλη απόσταση. Η TSMC προειδοποιεί πως οι εργασίες επέκτασης θα ολοκληρωθούν σε τρία χρόνια από σήμερα, δηλαδή το καλό 2024 αν (λέμε τώρα) δεν προκύψει κάτι απρόβλεπτο όπως καταστροφικοί σεισμοί, τσουνάμι ή ένοπλη σύρραξη με την Κίνα που θεωρεί πως η Ταϊβάν (την οποία η ίδια ονομάζει Ταϊπέι) είναι δική της επικράτεια.

Την εκτίμηση πως η έλλειψη σε ημιαγωγούς θα συνεχιστεί το 2022 έχει διατυπώσει και η Intel. Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τα κενά στην προσφορά έχουν προκαλέσει αναταράξεις όχι μόνο στους κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών αλλά και σε κλάδους που προ ετών δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί πως θα μπορούσαν να επηρεαστούν, όπως είναι η αυτοκινητοβιομηχανία.