Η μετατροπή των συμβάσεων έφερε τρικυμία στην e-food

Η μετατροπή των συμβάσεων έφερε τρικυμία στην e-food

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 17.09.2021

Τις χειρότερες ημέρες της περνάει η e-food καθώς η απόφασή της να προτείνει σε ορισμένους διανομείς τη μετατροπή τους σε ελεύθερους επαγγελματίες (freelancers δηλαδή) έχει γυρίσει μπούμερανγκ.

Στο Twitter και στο hashtag #cancel_efood συγκεντρώνονται με... ρυθμό πολυβόλου επικριτικά σχόλια κατά της εταιρείας, καθώς και οι προσκλήσεις σωματείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.

 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Capital.gr, από τους περίπου 2.700 διανομείς που εργάζονται για την e-food, το μήνυμα για τη μετατροπή τους σε freelancers υπολογίζεται πως έλαβαν περίπου διακόσιοι. Σε κάθε περίπτωση όσοι αρνηθούν θα δουν την πόρτα της εξόδου, καθώς η e-food δεν προτείνει κάποια εναλλακτική μορφή απασχόλησης. Όπως σημειώνει το Capital.gr, οι περισσότεροι διανομείς της e-food εργάζονται μέσω της εταιρείας Manpower. Από το περασμένο καλοκαίρι η e-food είχε δείξει τις προθέσεις της καθώς αναζητούσε 6.000 διανομείς, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να απασχοληθούν ως ανεξάρτητοι συνεργάτες, δηλαδή ως freelancers που θα καταβάλουν μόνοι τους τις ασφαλιστικές εισφορές.

Τι λέει η εταιρεία

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις, η E-food εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για λάθος διατύπωση. «η λανθασμένη διατύπωση της πρόσφατης επικοινωνίας που έγινε προς 115 διανομείς των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκβιαστική», αναφέρει η εταιρεία.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή της εταιρείας

Αδιαπραγμάτευτη στάση του efood είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των διανομέων και των συνεργατών μας. Αποδοκιμάζουμε τη χθεσινή λανθασμένη επικοινωνία καθώς δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας. To efood αποτελεί εδώ και 10 χρόνια τη Νο1 υπηρεσία delivery, επενδύοντας σε ένα πρότυπο περιβάλλον εργασίας με σταθερές συνεργασίες και αυτή τη στιγμή απασχολεί 3.700 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 3.000 είναι διανομείς σε όλη την Ελλάδα.

Δεδομένης της ταχείας ανάπτυξης του κλάδου και των συνεχών επενδύσεων από την εταιρεία, υπολογίζεται να δημιουργηθούν άλλες 7.500 θέσεις εργασίας εντός του 2022, εκ των οποίων οι 7.000 αφορούν διανομείς. Οι διανομείς αποτελούν θεμέλιο της πλατφόρμας, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόσωπο της εταιρείας στους καταναλωτές.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τους διανομείς, παρέχει συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου, καθώς και τη σύμβαση με πάροχο ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου (freelancer).

Στη σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, προσαυξήσεις σε ημέρες και ώρες που προβλέπονται, ασφαλιστικές εισφορές, μηνιαίο bonus απόδοσης, μηνιαία παροχή σε κάρτα καυσίμων, ιδιωτική ασφάλεια, αποζημίωση δικύκλου, πλήρη επαγγελματικό εξοπλισμό, εκπαίδευση και ευκαιρίες εξέλιξης.

Στο μοντέλο ανεξάρτητης συνεργασίας (freelancer), οι συνεργάτες - διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, αμοιβή ανά παραγγελία, πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τις χιλιομετρικές αποστάσεις, παροχή επαγγελματικού εξοπλισμού, προσωπικό προγραμματισμό στις ώρες και ημέρες εργασίας, απόλυτο έλεγχο των αποδοχών τους και εκπαίδευση.

Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε προς τους διανομείς, συνεργάτες και χρήστες του efood, πως η λανθασμένη διατύπωση της πρόσφατης επικοινωνίας που έγινε προς 115 διανομείς των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκβιαστική.

Ουδεμία πρόθεση είχε να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους διανομείς, αλλά αντιθέτως να προσφέρει, σε όσους το επιθυμούν και λήγει η σύμβασή τους, έναν νέο τρόπο συνεργασίας με την εταιρεία, που θα λειτουργήσει θετικά προς τις δύο πλευρές.

Το efood τοποθετεί την πετυχημένη επιχειρησιακή του ύπαρξη δίπλα στους διανομείς και τους διαβεβαιώνει πως με βασικές αρχές του τη διαφάνεια, τη συνέπεια και τον σεβασμό προς τους συνεργάτες του, ουδεμία πρόθεση έχει να μειώσει τον στόλο του, αντιθέτως τον αυξάνει διαρκώς.