Πυρ ομαδόν κατά του γκουρού του ανοικτού κώδικα

Πυρ ομαδόν κατά του γκουρού του ανοικτού κώδικα

Συντάκτης: Κώστας Αρβανίτης @ 29.03.2021

O Richard Stallman έχει τεράστια συμβολή στη δημιουργία του ελεύθερου λογισμικού όμως οι απόψεις του για το γυναικείο φύλο, τους τρανς και τους ανάπηρους φαίνεται πως προκαλούν έντονες αντιδράσεις σε βαθμό που η απόπειρα επανεμφάνισής του στο προσκήνιο να δημιουργεί σοβαρούς τριγμούς.

Ο οργανισμός Mozilla, η οργάνωση Electronic Frontier Foundation και οι δημιουργοί του Tor είναι μερικοί μόνο από τους φορείς που ζητούν την απομάκρυνση του Stallman από το διοικητικό συμβούλιο του Free Software Foundation, του ιδρύματος που αποτελεί έναν από τους πιο εμβληματικούς οργανισμούς στον τομέα του ανοικτού κώδικα.

Μία ανοικτή επιστολή που υπογράφεται από περισσότερα από 2.000 μέλη της κίνησης του ελεύθερου λογισμικού κατηγορεί τον Stallman ως μισογύνη, τρανσφοβικό και με αρνητικές απόψεις για τους ανάπηρους. Τέτοιες απόψεις, αναφέρουν οι συντάκτες της επιστολής, δεν έχουν θέση στις κοινότητες των ψηφιακών δικαιωμάτων και του ελεύθερου λογισμικού και προσθέτουν πως το διοικητικό συμβούλιο του FSF πρέπει, πια, να παραιτηθεί.

Ο Stallman βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής το 2019 όταν με αφορμή τις αποκαλύψεις του σκανδάλου Επστάιν (του 66χρονου χρηματιστή που αυτοκτόνησε στο κελί του όταν είχαν δημοσιευτεί έγγραφα για σεξουαλικές επιθέσεις σε ανήλικες). Οι απόψεις που εξέφρασε προκάλεσαν την απομάκρυνσή του από το ΜΙΤ και το FSF  όμως τώρα, δύο χρόνια μετά, φαίνεται πως επιχειρεί την επιστροφή του στα δρώμενα του ελεύθερου λογισμικού.

Η επιστροφή αυτή φαίνεται πως διχάζει την κοινότητα του ανοικτού κώδικα, καθώς άλλη ανοικτή επιστολή υποστηρίζει πως ο Stallman βάλλεται αδίκως και πως οι δηλώσεις του θα πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο των συζητήσεων που διεξάγονταν το 2019.  Η επιστολή υποστήριξης συγκεντρώνει περίπου 3.000 υπογραφές, αρκετά περισσότερες από την επιστολή καταδίκης του μεν, ωστόσο το ρήγμα είναι σαφές.