Όχι πράξεις ευθανασίας στο Facebook

Όχι πράξεις ευθανασίας στο Facebook

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 08.09.2020

Το θέμα της ευθανασίας έχει τεθεί πολλές φορές και ο Γάλλος Alain Cocq ήθελε να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα του Facebook για να θίξει το ζήτημα και να προκαλέσει μια συζήτηση σχετικά με τη νομοθεσία στη χώρα του.

Ο 57χρονος Cocq είχε κάθε λόγο. Όπως γράφει το CNN, πάσχει από μία ανίατη ασθένεια που ουσιαστικά καταστρέφει τις αρτηρίες και αποφάσισε να διακόψει κάθε αγωγή την περασμένη Παρασκευή. Ήθελε, επίσης, οι τελευταίες ημέρες της ζωής του να μεταδοθούν μέσα από τον λογαριασμό του στο Facebook.

Το Facebook όμως είχε διαφορετική άποψη. Σε ανακοίνωσή του εξέφρασε τη συμπάθειά του στον Cocq και τους οικείους του και πρόσθεσε πως, σύμφωνα και με τη γνώμη ειδικών, η προβολή μιας απόπειρας αυτοκτονίας (όπως περιγράφηκε η απόφαση του Cocq) μπορεί να πυροδοτούσε άλλες απόπειρες στον κόσμο.

O Cocq είχε ζητήσει την παρέμβαση του Εμανουέλ Μακρόν για ιατρική συνδρομή, περιγράφοντας στη σχετική του επιστολή την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Ωστόσο δεν κατόρθωσε να αποσπάσει τη συναίνεση του Γάλλου προέδρου. Η ευθανασία είναι παράνομη στη Γαλλία, όπως και σε πολλές άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένης της δικής μας. «Ζητώ να πεθάνω με αξιοπρέπεια με ενεργή ιατρική βοήθεια διότι το δυσλειτουργικό μου σώμα δεν μου επιτρέπει να πεθάνω…» είχε αναφέρει στην επιστολή του προς τον Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε πως δεν θα μπορούσε να πράξει κάτι που είναι πάνω από τον νόμο.

Ο Cocq έχει ζητήσει από τους συμπολίτες του να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του Facebook.