Κατηγορίες για δράση Ρώσων hackers με επίκεντρο τον κορωνοϊό

Κατηγορίες για δράση Ρώσων hackers με επίκεντρο τον κορωνοϊό

Συντάκτης: Deasy @ 17.07.2020

Τη Ρωσία κατηγορούν ανοικτά οι υπηρεσίες αντικατασκοπείας των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Καναδά για μια απόπειρα υποκλοπής δεδομένων από ερευνητικά εργαστήρια που ψάχνουν να βρουν τρόπο αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την NSA, την υπηρεσία κυβερνοασφάλειας του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Βρετανίας και το Κέντρο Ασφάλειας Επικοινωνιών του Καναδά, την απόπειρα υποκλοπής επιχείρησε η ομάδα hackers "Cozy Bear" (που θα μπορούσαμε να την πούμε και ως "Βολική Αρκούδα" ή "Χαλαρή Αρκούδα" ή "Αραχτή Αρκούδα").

Οι αρχές των τριών χωρών υποστηρίζουν πως έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία που αποδεικνύουν τον ισχυρισμό τους και πως οι hackers της "Αρκούδας" κατόρθωσαν να παρακάμψουν κάποιους μηχανισμούς ασφαλείας και να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό σε υπολογιστές εργαστηρίων που διεξάγουν έρευνα για τον κορονοϊό.

Η συγκεκριμένη ομάδα θεωρείται από τις δυτικές υπηρεσίες πως διατηρεί ενεργούς δεσμούς με τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας. Βεβαίως το Κρεμλίνο αρνείται τις κατηγορίες.