Η Tesla έριξε από το θρόνο της την Toyota

Η Tesla έριξε από το θρόνο της την Toyota

Συντάκτης: Κώστας Αρβανίτης @ 06.07.2020

Μπορεί μία εταιρεία που παράγει περίπου 367.500 αυτοκίνητα (στοιχεία 2019) να ξεπερνάει σε αποτίμηση μία άλλη η παραγωγή της οποίας ξεπερνάει τα 10 εκατομμύρια οχήματα; Στον κόσμο του χρηματιστηρίου, που ο κανόνας για την επένδυση είναι η προβολή στο μέλλον και η προοπτική των εταιρειών, είναι όλα πιθανά και στα μέσα της εβδομάδας είχαμε ένα ακόμα νέο ρεκόρ για την Tesla, η οποία αναρριχήθηκε στην πρώτη θέση μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών σε όλο τον κόσμο, ως προς την αποτίμησή τους στις χρηματαγορές, κατεβάζοντας από το «θρόνο» της την Toyota.

Με την Tesla να ανακοινώνει για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ότι οι πωλήσεις της ξεπέρασαν τα 90.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ξεπερνώντας κατά τουλάχιστον 18.000 τις εκτιμήσεις των αναλυτών οι αριθμοί δείχνουν ότι ούτε η εξάπλωση του κορωνοϊού δεν ήταν ικανή να σταματήσει τις θετικές επιδόσεις της αμερικανικής εταιρείας και τη συνεχή αύξηση των επιδόσεών της. Αναμενόμενα το χρηματιστήριο αντέδρασε και αντέδρασε εντυπωσιακά, με την αποτίμηση της Tesla να φθάνει μεσοβδόμαδα τα 208 δισ. δολάρια, έναντι 202,7 της Toyota. Από τότε μέχρι σήμερα η μετοχή της αμερικανικής εταιρείας συνεχίζει το ράλι, κερδίζοντας επιπλέον 70 δολάρια, ξεπερνώντας σε αξία τα 1.200 δολάρια, από τα 1.133 που ήταν η τιμή της όταν ξεπέρασε την Toyota.

Και οι εκτιμήσεις των αναλυτών μιλούν μόνο για επιπλέον άνοδο, ανεβάζοντας την τιμή στόχο της μετοχής ακόμα και στα 2.000 δολάρια. Καθόλου άσχημα για μια εταιρεία που είναι μόλις 10 χρόνια στο χρηματιστήριο και η τιμή της μετοχής της τότε άξιζε 17 δολάρια.