Αντιρατσιστικό μποϊκοτάζ στο Facebook

Αντιρατσιστικό μποϊκοτάζ στο Facebook

Συντάκτης: Deasy @ 25.06.2020

Μετά τον φόνο του  Τζορτζ Φλόιντ είμαστε βέβαιοι πως ξέρεις ότι ξεσηκώθηκε ένα τεράστιο κύμα διαμαρτυριών που σάρωσε τις ΗΠΑ από τη μια άκρη στην άλλη και αν νομίζεις πως οι αντιδράσεις έχουν ξεθυμάνει, σου έχουμε νέα.

Η στάση του Facebook που, ανάμεσα σε άλλα, αντέδρασε χλιαρά σε δημοσιεύσεις του Ντόναλντ Τραμπ αλλά -μετά από κάμποσο λέγε λέγε- κατέβασε μια διαφήμιση της ομάδας του-, αποτελεί αντικείμενο κριτικής. Πολλοί χρήστες καλούν το μεγάλο κοινωνικό δίκτυο να εντείνει τις προσπάθειές του για να αντιμετωπιστεί ο ρατσισμός και για να γίνουν πιο πειστικοί καλούν σε μποϊκοτάζ.

Η εκστρατεία Stop Hate for Profit ξεκίνησε από οργανώσεις προστασίας των πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ και έχουν αρχίσει να τραβούν το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων. Την καμπάνια ήδη υποστηρίζουν ονόματα που είναι γνωστά και στη χώρα μας όπως η εταιρεία ρούχων North Face και η παγωτοβιομηανία Ben & Jerry’s, σηκώνουν το χειρόφρενο στις διαφημιστικές τους ενέργειες στο Facebook ή απειλούν να το πράξουν.

Στελέχη μεγάλων και πολύπειρων οργανώσεων στον τομέα των πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, όπως είναι η Anti-Defamation League, έχουν κατά καιρούς συναντηθεί με τον Mark Zuckerberg και τους συνεργάτες του, θέτοντάς τους το αίτημα για καλύτερο έλεγχο του ξενοφοβικού, ρατσιστικού, αντισημιτικού περιεχομένου αλλά φαίνεται πως πέρα από υποσχέσεις και δεσμεύσεις δεν έχουν δει φως.

Τι απομένει λοιπόν; Η απειλή μιας οικονομικής ζημιάς που θα κάνει το Facebook  να το ξανασκεφτεί. Όσο ενδιαφέρουσα και αν είναι η προοπτική ενός διαφημιστικού μπλακάουτ θα κρατήσουμε μικρό καλάθι ως προς το αν αυτό θα πλήξει καίρια το μεγάλο κοιννωικό δίκτυο.