Αναταραχή στις ΗΠΑ - «Καζάνι» το Facebook

Αναταραχή στις ΗΠΑ - «Καζάνι» το Facebook

Συντάκτης: Κώστας Αρβανίτης @ 01.06.2020

Έχουμε συνηθίσει τα ΜΜΕ να παίρνουν θέση στην πολιτική, είναι κάτι που αποτελεί μέρος της συνηθισμένης ζωής, τουλάχιστον στη Δύση. Η πολιτικοποίηση έρχεται με ταχύτητα και στα social media με τις πλατφόρμες να αποκτούν και αυτές φωνή, όπως βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες να συμβαίνει στις ΗΠΑ. Βεβαίως όταν πρόκειται για την έκφραση γνώμης τα social media δεν είναι ουδέτερα, οι όροι χρήσης τους ορίζουν τι μπορεί και τι δεν μπορεί να δημοσιευτεί και, βεβαίως, η ερμηνεία αυτών των κανόνων έχει προκαλέσει αντιδράσεις κατά καιρούς. Όμως εδώ συμβαίνουν πολλά περισσότερα...

Τις τελευταίες ημέρες το Twitter έχει πάρει σαφή θέση σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη. Είχε προηγηθεί η επισήμανση tweets του Αμερικανού προέδρου την οποία ακολούθησε η απόκρυψη tweet με το επιχείρημα ότι εγκωμίαζε τη βία.

Το Σαββατοκύριακο ο λογαριασμός του Twitter στο... Twitter «υιοθέτησε» το hashtag #BlackLivesMatter, εμφανίζοντάς το στο προφίλ του.

Το  Facebook βρίσκεται σε μια κατάσταση αμηχανίας διότι προσπαθεί να διατηρήσει αυτό που το ίδιο φαίνεται να αντιλαμβάνεται ως ουδετερότητα. Ο Mark Zuckerberg έγραψε δύο μεγάλα posts την Παρασκευή και σήμερα Δευτέρα για να εξηγήσει τη στάση του κοινωνικού δικτύου αλλά εδώ που τα λέμε, όσο μεγαλύτερο το μήκος ενός κειμένου σε αυτές τις περιπτώσεις, τόσο μεγαλύτερη η αμηχανία. Ο Zuckerberg ανακοίνωσε σήμερα πως το Facebook θα δωρίσει 10 εκατ. σε οργανώσεις που εργάζονται για την αντιμετώπιση του ρατσισμού, ενώ την Παρασκευή είχε αναφέρει πως η εταιρέια θα έρθει σε επαφή με τον Λευκό Οίκο για να εξηγήσει για ποιο λόγο θα «κατεβάζει» αναρτήσεις που εγκωμιάζουν τη βία. Είναι γεγονός ότι ο  Zuckerberg αποφεύγει να λάβει θέση, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιρρήσεις από στελέχη της εταιρείας όπως ο Ράιαν Φρέιτας, επικεφαλής της ομάδας σχεδίασης του Newsfeed του Facebook.

‘Η ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης, Τζέισον Στίρμαν.

 

Τα μηνύματα που εκπέμπονται από τους στενούς συνεργάτες του ιδρυτή του  Facebook δείχνουν πως η έκρυθμη κατάσταση στους αμερικανικούς δρόμους έχει αντίκτυπο και στη λειτουργία του μεγάλου κοινωνικού δικτύου. Σίγουρα θα υπάρξει συνέχεια…