Γράφει ιστορία η SpaceX

Γράφει ιστορία η SpaceX

Συντάκτης: Κώστας Αρβανίτης @ 26.05.2020

Ιστορία ετοιμάζεται να γράψει αύριο η SpaceX, αποτελώντας την πρώτη αμερικανική ιδιωτική εταιρεία που θα πραγματοποιήσει επανδρωμένη πτήση στο διάστημα.

Η πτήση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη NASA σηματοδοτεί επίσης ένα ακόμα μεγάλο γεγονός για την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, η οποία διέκοψε τις επανδρωμένες πτήσεις από αμερικανικό έδαφος το 2011. Εννέα χρόνια τώρα οι αποστολές με Αμερικανούς αστροναύτες που επανδρώνουν το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό γίνονταν αποκλειστικά μέσω των ρωσικών διαστημικών αποστολών του προγράμματος Soyuz.

«Στέλνουμε Αμερικανούς αστροναύτες, με αμερικανικούς πυραύλους, από αμερικανικό έδαφος» ανέφερε μεταξύ άλλων εκπρόσωπος της NASA, υπερθεματίζοντας για την επιστροφή των αποστολών στο ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα.

Η πτήση της SpaceX θα μεταφέρει δύο αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, οι οποίοι θα παραμείνουν εκεί για 110 ημέρες. Μέχρι στιγμής η αμερικανική εταιρεία δείχνει καθόλα έτοιμη, έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία όλα τα τεστ ασφάλειας αλλά και την πρόβα της εκτόξευσης. Μοναδικό ερωτηματικό είναι πλέον οι καιρικές συνθήκες, με τις μέχρι τώρα προβλέψεις να δίνουν 60% πιθανότητες να πραγματοποιηθεί αύριο η πτήση. Σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέψουν οι επόμενες επιλογές είναι το Σάββατο και η Κυριακή.

Οι ώρες που έχουν επιλεγεί για την πτήση της SpaceX δεν είναι τυχαίες (και για τις τρεις πιθανές ημέρες) και έχουν επιλεγεί γιατί στα χρονικά αυτά σημεία ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα είναι στην πιο κοντινή, δυνατή απόσταση από το ακρωτήριο Κανάβεραλ, άρα και το διαστημόπλοιο θα καταναλώσει λιγότερα καύσιμα. Σύμφωνα με όσα έχουν αναφέρει οι επιτελείς το χρονικό παράθυρο της SpaceX είναι μόλις ένα δευτερόλεπτο.