Αγγλοσαξονικοί πονοκέφαλοι για την Huawei

Αγγλοσαξονικοί πονοκέφαλοι για την Huawei

Συντάκτης: Deasy @ 26.05.2020

Κάπου στο Οβάλ Γραφείο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να έχει κρεμάσει το λογότυπο της Huawei και να του πετάει βελάκια. Η κινεζική εταιρεία έχει κακοπάθει τους τελευταίους 12-18 μήνες εξαιτίας των ρυθμίσεων που έχει περάσει ο Αμερικανός πρόεδρος και με τις οποίες η Huawei έχει μπει στη «μαύρη λίστα» του υπουργείου Εμπορίου. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι να κλείσουν (σχεδόν ερμητικά αλλά όχι εντελώς) οι πόρτες των Αμερικανών προμηθευτών και συνεργατών της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως της Google.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως δεν είναι τόσο το θέμα των εφαρμογών όπου η εταιρεία επιχειρεί μια -τουλάχιστον ενδιαφέρουσα- απάντηση στην απουσία του λογισμικού της Google με το δικό της AppGallery αλλά στον τομέα του εξοπλισμού για τα δίκτυα 5ης γενιάς.

Οι Αμερικανοί δεν θέλουν την Huawei να μετάσχει στα δίκτυα αλλά αυτό εύκολα το λες δύσκολα το κάνεις. Η κινεζική εταιρεία έχει ένα εξαιρετικά σημαντικό ποσοστό στα υφιστάμενα δίκτυα και βεβαίως διεκδικεί με αξιώσεις την παρουσία στα επόμενα δίκτυα που εγκαθίστανται σιγά σιγά σε όλο τον κόσμο.

Οι Βρετανοί αποφάσισαν πριν από λίγους μήνες πως η Huawei θα μπορεί να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς προμηθειών αλλά με κάποιους περιορισμούς. Δεν θα μπορεί να πιάσει πάνω από το 35% της αγοράς (μιλάμε για εξοπλισμό δικτύων όχι για κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές) και ο εξοπλισμός της δεν θα μπορεί να τοποθετηθεί κοντά σε στρατιωτικές βάσεις και άλλες εγκαταστάσεις. Οι Αμερικανοί κοκκίνησαν από τα νεύρα τους, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο πήγε εσπευσμένα στο Λονδίνο για να τα πει από κοντά με τον Μπόρις Τζόνσον αλλά η απόφαση δεν άλλαζε. Μεσολάβησε ο κορονοϊός και το θέμα θα νόμιζαν πολλοί πως έχει ξεχαστεί.

Σιγά μην είχε.

Οι Αμερικανοί την περασμένη εβδομάδα εξαπέλυσαν νέο κύμα κυρώσεων κατά 33 κινεζικών εταιρειών από τους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της κυβερνοασφάλειας, με την κατηγορία ότι παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι απειλούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Παράλληλα οι ΗΠΑ απαγορεύουν σε κάθε εταιρεία τρίτης χώρας που χρησιμοποιεί αμερικανικό εξοπλισμό (όπως π.χ. chips) να συνεργάζεται με την  Huawei. Αυτό τώρα είναι βαρύ και όπως έγραψαν και πριν από λίγες ημέρες οι Financial Times απειλείται ακόμα και η βιωσιμότητα της κινεζικής εταιρείας. Εντάξει, μπορεί να τα δραματοποιούν και λίγο οι Βρετανοί δημοσιογράφοι αλλά το πρόβλημα είναι σημαντικό. Με αυτή την εξέλιξη οι βρετανικές υπηρεσίες θα εξετάσουν εκ νέου αν θα επιτρέψουν στην  Huawei να μετάσχει στους διαγωνισμούς για τα δίκτυα 5ης γενιάς στη χώρα τους. Σίριαλ η υπόθεση, όπως καταλαβαίνεις…