«H Akazoo θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος»

«H Akazoo θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος»

Συντάκτης: Κώστας Αρβανίτης @ 20.04.2020

Την ελληνική υπηρεσία streaming μουσικής Akazoo έβαλε αυτή τη φορά στο στόχαστρό του το fund QCM, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια εταιρεία που θα καταρρεύσει ως χάρτινος πύργος.

Σε έκθεση που δημοσίευσε σήμερα το ταμείο διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων, που έγινε ευρύτερα γνωστό στη χώρα μας από την αποκάλυψη του σκανδάλου Folli Follie το 2017, διαψεύδει τους ισχυρισμούς της διοίκησης της Akazoo για την οικονομική υγεία της εταιρείας και την ανταγωνιστικότητα της μουσικής υπηρεσίας της στο διεθνές περιβάλλον και στις «25 χώρες που δραστηριοποιείται». Αντίθετα με τα παραπάνω η έκθεση του QCM αποκαλύπτει ότι η διοίκηση έχει στόχο των πλουτισμό της εις βάρος των μετοχών της και ότι τα οικονομικά της στοιχεία μαρτυρούν ότι πρόκειται για μια μικρή ζημιογόνο εταιρεία, με μικρή βάση χρηστών και πωλήσεις. Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι η Akazoo απασχολεί μόλις 26 υπαλλήλους, αρκετοί από τους οποίους έχουν εργαστεί στο παρελθόν σε άλλες εταιρείες, όπως η Globo ή η Velti, εταιρείες οι οποίες κατέρρευσαν κάτω από το βάρος αντίστοιχων σκανδάλων.

Η έρευνα του QCM δείχνει ότι ο αριθμός των likes στα κοινωνικά μέσα, η δημοσιότητα στο Internet και η αναλογία εσόδων/υπαλλήλων της Akazoo μαρτυρούν μια «περίεργη εικόνα», που δεν μπορεί να συνδεθεί με όσα ισχυρίζεται η διοίκηση της εταιρείας. Ενδεικτικά, σημειώνει ότι οι αξιολογήσεις στην εφαρμογή στο Play Store συνδέονται κατά κύριο λόγο με στελέχη της εταιρείας ή άτομα του συγγενικού περιβάλλοντός τους, η δημοσιότητα στο Internet είναι ελάχιστη και προέρχεται αποκλειστικά από την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ τα 145 εκατομμύρια πωλήσεων συνεπάγονται πως οι πωλήσεις ανά εργαζόμενο φτάνουν τα 5,5 εκατομμύρια δολάρια. Αναλογία οκτώ φορές μεγαλύτερη από αυτές των Facebook και Apple.

Η έρευνα του QCM στο Λονδίνο και το Λουξεμβούργο μαρτυρά επίσης ότι η εταιρεία δεν έχει γραφεία στις συγκεκριμένες πόλεις, όπως η ίδια ισχυρίζεται. Αντίστοιχα, παρά τους ισχυρισμούς της διοίκησης της εταιρείας για τη δραστηριοποίησή της σε 25 χώρες, η έρευνα του QCM έδειξε ότι οι χώρες που μπορεί κανείς να ανοίξει λογαριασμό στην Akazoo είναι  μόλις πέντε: Ελλάδα, Ινδονησία, Κύπρος, Μαλαισία και Πολωνία.

Το συμπέρασμα της έκθεσης του QCM είναι ότι η Akazoo φουσκώνει τα έσοδά της μέσω ενός συστήματος με shell companies (εταιρείες-κελύφη) σε τρίτες χώρες, που εκδίδουν πλασματικά τιμολόγια στην εταιρεία.  

Η Akazoo είναι εισηγμένη από το Σεπτέμβριο του 2019 στην αγορά του NASDAQ. Μετά την ανακοίνωση της επιβαρυντικής έκθεσης η τιμή της μετοχής προσυνεδριακά έχασε περισσότερο από το 1/3 της αξίας της, διορθώνοντας στη συνέχεια. Αυτή τη στιγμή η μετοχή της διαπραγματεύεται κοντά στο -20% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής.