1,1 δισ. ευρώ πρόστιμο στην Apple από τις γαλλικές αρχές

1,1 δισ. ευρώ πρόστιμο στην Apple από τις γαλλικές αρχές

Συντάκτης: Deasy @ 17.03.2020

Το ρεκόρ το μεγαλύτερου χρηματικού προστίμου που έχει επιβληθεί ποτέ από τις γαλλικές αρχές ανταγωνισμού κατέχει από χθες η Apple, η οποία καλείται να πληρώσει στο γαλλικό κράτος το ποσό του 1,1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μία υπόθεση η οποία εξέταζε το αν και κατά πόσο η αμερικανική εταιρεία όριζε, πιέζοντας τους συνεργάτες της, την εναρμόνιση τιμών των προϊόντων της μεταξύ του δικού της δικτύου καταστημάτων και των υπόλοιπων σημείων λιανικής πώλησης.

Όπως αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης οι αρχές ανταγωνισμού της Γαλλίας έκριναν ένοχη την Apple γιατί καταχράστηκε τη θέση της στο δίκτυο διανομής της, ακολουθώντας ένα μοντέλο που πρακτικά δεν άφηνε το περιθώριο στους συνεργάτες της να ακολουθούν ανεξάρτητη εμπορική πολιτική. Όπου συνεργάτες οι δύο χονδρέμποροι της Apple για την γαλλική αγορά, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για την διανομή των προϊόντων της αμερικανικής εταιρείας στα υπόλοιπα σημεία πώλησης, εκτός των Apple stores. Κάτω από αυτό το σκεπτικό, οι δύο εταιρείες χονδρικής, οι Tech Data και Ingram Micro καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 76 εκατομμυρίων και 63 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα, για παράνομη συμφωνία τιμών.

Η Apple ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση. Όπως μαρτυρούν οι πρώτες δηλώσεις η Apple δεν απορρίπτει τις κατηγορίες των γαλλικών αρχών σημειώνοντας ότι αντίστοιχη πολιτική ακολουθείται εδώ και 30 χρόνια από πλήθος εταιρειών σε διάφορους κλάδους.