Google προς ΕΕ: τo πρόστιμo «σκοτώνει» την καινοτομία

Google προς ΕΕ: τo πρόστιμo «σκοτώνει» την καινοτομία

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 13.02.2020

Ο δεύτερος γύρος στην μακροχρόνια «αντιπαράθεση» Ευρωπαϊκής Ένωσης και Google μόλις ξεκίνησε, καθώς η τελευταία έχει προσβάλει τις αποφάσεις προστίμων της πρώτης. Πρόστιμα που σε τρεις διαφορετικές υποθέσεις φθάνουν το συνολικό ποσό των 7,2 δισ. ευρώ, που καλείται να πληρώσει ο αμερικανικός κολοσσός.

Η αρχή των νέων ακροαματικών διαδικασιών γίνεται για το πρώτο πρόστιμο που επιβλήθηκε στη Google το 2017, για την προνομιακή θέση της υπηρεσίας σύγκρισης τιμών της εταιρείας που παρείχε η μηχανή αναζήτησής της. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση το πρόστιμο που είχε επιβληθεί στη Google έφθασε τα 2,4 δισ. ευρώ.

Τώρα οι δύο πλευρές συναντιούνται στο δικαστήριο και πάλι με τη Google να προσπαθεί να αντικρούσει τα επιχειρήματα της ΕΕ, για τα οποία της επιβλήθηκε η μεγάλη ποινή. Η θέση της Ευρώπης βασίζεται στο εξής επιχείρημα, όπως εκφράστηκε από το δικηγόρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «η μηχανή αναζήτησης της Google προσφέρει ένα εξαιρετικά ισχυρό μοχλό για να κατευθύνει την προσοχή του χρήστη σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη αγορά, όπου η αμερικανική εταιρεία θέλει να αναπτύξει την παρουσία της». «Καμία άλλη εταιρεία στο Internet δεν βρίσκεται σε κάποια συγκρίσιμη θέση» σημείωσε ο Nicholas Khan, όπως διαβάζουμε στο Bloomberg.

Από την άλλη πλευρά, ο Thomas Graf, δικηγόρος της Google, αντέτεινε το επιχείρημα ότι αν το πρόστιμο αυτό είχε επιβληθεί 10 χρόνια νωρίτερα το μόνο αποτέλεσμα του θα ήταν η Google να εγκαταλείψει τις καινοτόμες τεχνολογίες που δημιούργησε. Επιχείρημα που αμφισβητεί πρακτικά τη ρύθμιση που επιθυμεί να επιβάλλει η ΕΕ αλλά και άλλες κυβερνήσεις στις εταιρείες τεχνολογίας. Ρύθμιση που δεν έχει κανένα άλλο αποτέλεσμα από το να «καταπνίξει» την καινοτομία που αναπτύσσουν οι εταιρείες.

Η νέα ακροαματική διαδικασία μόλις ξεκίνησε και είναι δεδομένο ότι θα δούμε πολλά επεισόδια ακόμα, τη στιγμή μάλιστα που η ΕΕ αρχίζει να ερευνά και άλλες περιπτώσεις αγορών στις οποίες η αμερικανική εταιρεία μπορεί να «εκμεταλλεύτηκε τη δεσπόζουσα θέση της».