Κίνα: εντολή να αντικατασταθεί ο ξένος εξοπλισμός από τους δημόσιους φορείς

Κίνα: εντολή να αντικατασταθεί ο ξένος εξοπλισμός από τους δημόσιους φορείς

Συντάκτης: Κώστας Αρβανίτης @ 09.12.2019

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αποκτά όλο και περισσότερες προεκτάσεις και εξελίσσεται σε έναν τεχνολογικό ψυχρό πόλεμο των δύο πλευρών. Τελευταίο επεισόδιο η είδηση ότι το Πεκίνο εξέδωσε εντολή να αντικατασταθεί όλος ο υπάρχων εξοπλισμός ξένων κατασκευαστών που είναι εγκατεστημένος στις δημόσιες υπηρεσίες της Κίνας. Μία είδηση που προέχεται από δημοσίευμα των Financial Times και σύμφωνα με αυτό, το χρονοδιάγραμμα ορίζει ότι η αντικατάσταση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός της επόμενης τριετίας.

Η εντολή του Πεκίνου θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα αντίποινό του στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Huawei από τον προηγούμενο Μάιο αλλά και στη συνεχιζόμενη πίεση της αμερικανικής κυβέρνησης σε πλήθος χωρών του δυτικού κόσμου να αποκλείσουν την κινεζική εταιρεία από την προμήθεια εξοπλισμού για τα δίκτυα 5G. Είναι δεδομένο ότι αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες των ΗΠΑ, όπως οι HP, Dell, Microsoft κ.α., με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η εντολή αφορά έως και 30 εκατομμύρια συσκευές, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων, που θα πρέπει να αντικατασταθούν.

Στο χρονοδιάγραμμα του Πεκίνου το 30% του εξοπλισμού θα πρέπει να αντικατασταθεί μέσα στο 2020, το 50% το 2021 και το υπόλοιπο 20% το 2022.