Κίτρινος πυρετός στο Bitcoin

Κίτρινος πυρετός στο Bitcoin

Συντάκτης: Deasy @ 26.11.2019

Επιβεβαιώνοντας όσους λένε πως η ισοτιμία του Bitcoin μοιάζει πάρα πολύ με τα τρενάκια των λούνα παρκ, το διάσημο κρυπτονόμισμα βρέθηκε κάτω από τα 7.000 δολάρια και στην πραγματικότητα κανείς δεν είναι σε θέση να πει γιατί συνέβη αυτό.

Αυτά που είναι δεδομένα είναι πως πριν από έναν μήνα περίπου ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ είπε πολύ καλά λόγια για το blockchain που είχε ως αποτέλεσμα το Bitcoin να σκαρφαλώσει έναντι του δολαρίου στα διαδικτυακά ανταλλακτήρια. Μετά όμως κάτι ειπώθηκε στην Κίνα περί άσκησης ελέγχου στα κρυπτονομίσματα και το Bitcoin πήρε την κάτω βόλτα. Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει πως σε έναν μήνα μπορεί να το δεις στα 10.000 ή τα 20.000 δολάρια και στο σημείο αυτό θα συμφωνήσουμε με τη στήλη AlphaVille των Financial Times που παρατηρεί πως κανείς δεν έχει πραγματικά ιδέα του τι συμβαίνει.

Μία άποψη λέει πολύ απλά πως για να πάρει τα πάνω του το Bitcoin και να αποτελέσει ουσιαστική επενδυτική πρόταση πρέπει ο κόσμος να πιστέψει σε αυτό (όπως πιστεύει σήμερα στις κεντρικές τράπεζες, τα ομόλογα ή τις μετοχές), όμως για να συμβεί αυτό πρέπει παράλληλα να καταστραφεί το υφιστάμενο νομισματικό σύστημα. Τραβηγμένο μεν αλλά μπορεί να έχει μία βάση. Θα βάλουμε στο μείγμα των εξηγήσεων και την ταλαιπωρία του Facebook με το Libra και θα μαντέψουμε πως η αστάθεια στα κρυπτονομίσματα θα συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα.