Decentralized 2019: η θέση της σύγχρονης γυναίκας στο Blockchain

Decentralized 2019: η θέση της σύγχρονης γυναίκας στο Blockchain

Και οι κοινωνικές επιπτώσεις

Συντάκτης: Deasy @ 31.10.2019

«Το Blockchain και ευρύτερα ο χώρος της τεχνολογίας είναι ένας τομέας μας χωράει όλους, άνδρες και γυναίκες», συμφώνησε το σύνολο του πάνελ στο συνέδριο Decentralized 2019 για τη θέση της σύγχρονης γυναίκας στις εξελίξεις γύρω από τη νέα αυτή τεχνολογία. Ένα πάνελ αυστηρά γυναικείο στο οποίο συμμετείχαν πέντε εξέχουσες εκπρόσωποι του «αδύναμου φύλου»: Nelly Moffett (TAAL Project),  Christina Lomazzo (UNICEF), Σούλα Λουκά (IFF | UNIC), Mέλπω Πιτταρά (Πανεπιστήμιο Κύπρου), Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης),  Dr. Clara Neppel (IEEE).

«Η διαφορετικότητα των ανθρώπων που θα συμμετέχουν θα κάνει και το Blockchain ισχυρότερο. Όχι μόνο η είσοδος των γυναικών στο οικοσύστημα» ήταν ίσως το ισχυρότερο μήνυμα που ακούστηκε. «Δεν είναι θέμα άνδρα ή γυναίκας. Όσο διευρύνεις τον διάλογο, ξεφεύγοντας από τον αυστηρό πυρήνα της, τόσο περισσότερος κόσμος θα συμμετέχει στις εξελίξεις».

Για την καθηγήτρια του Αριστοτελείου, Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου ένας παράγοντας που έχει λειτουργήσει αρνητικά στη συμμετοχή του γυναικείου φύλου στον τομέα της τεχνολογίας συνολικά είναι η ίδια η κουλτούρα, οι στερεοτυπικές εικόνες που έχει μία μεγάλη μερίδα του κοινού. Η καταπολέμηση αυτής της κουλτούρας είναι ένα σημείο στο οποίο πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση, κατέληξε.

Το σύνολο του πάνελ συμφώνησε ότι το Blockchain θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνία, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα σε διάφορους τομείς. Η Christina Lomazzo από τη UNICEF θεωρεί ότι τα σημάδια έχουν φανεί από το ξεκίνημα του Bitcoin, πριν 10 χρόνια. «Όταν ξεκίνησε το Bitcoin μας έδειξε ότι υπήρχε μία μερίδα ανθρώπων που δεν είχε εμπιστοσύνη στο σύστημα, στις κυβερνήσεις. Αυτό το μήνυμα είναι κάτι που πρέπει να το λάβουμε υπόψη στη χάραξη κεντρικών στρατηγικών» σημείωσε.

Πώς όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία Blockchain για ένα καλύτερο κόσμο; Με θετικές κοινωνικές επιπτώσεις. Για την καθηγήτρια Σούλα Λουκά, Διευθύντρια στο Institute For the Future του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το Blockchain θα μπορούσε να έχει πλήθος τέτοιων εφαρμογών που θα αφήνουν ένα θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία. Μερικά παραδείγματα που έδωσε αφορούσαν την καταπολέμηση των fake news, τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης ανθρώπων (1,5 δισ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι υποψήφια θύματα), το εμπόριο των «ματωμένων διαμαντιών».

Από την άλλη πλευρά, η Christina Lomazzo θεωρεί ότι οι κοινωνικές επιπτώσεις της τεχνολογίας έχουν ξεκινήσει ήδη, παραθέτοντας παραδείγματα από το έργο που υλοποιείται στη UNICEF. Σημείωσε ότι η UNICEF αποδέχεται πλέον δωρεές σε κρυπτονομίσματα, τις οποίες χρησιμοποιεί για την ενίσχυση ευάλωτων περιοχών σε αναπτυσσόμενες αγορές και για τις οποίες δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τα μεγάλα funds του δυτικού κόσμου. Επιπρόσθετα, η UNICEF δίνει κίνητρα σε ευάλωτες κοινότητες σε διάφορα σημεία του κόσμου να αναπτύξουν λύσεις με τη χρήση της τεχνολογίας Blockchain προς όφελος τους, ενώ μια ακόμα εφαρμογή αφορά την online συνδεσιμότητα των σχολείων που υποστηρίζει ο Οργανισμός.