ΗΠΑ: στόχος η δημιουργία μιας «δυτικής» Huawei στο 5G

ΗΠΑ: στόχος η δημιουργία μιας «δυτικής» Huawei στο 5G

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 09.10.2019

Tα σενάρια της έμμεσης χρηματοδότησης μιας ευρωπαϊκής εταιρείας κατασκευής εξοπλισμού δικτύων κινητής τηλεφωνίας ή τη παρότρυνση μιας μεγάλης αμερικανικής εταιρείας να δραστηριοποιηθεί στο συγκεκριμένο τομέα φέρεται να εξετάζει η αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με προχθεσινό δημοσίευμα των Financial Times. Στόχος της κίνησης αυτής θα ήταν να δημιουργηθεί ένα αντίπαλο δέος στη Huawei, καθώς η κινεζική εταιρεία γίνεται για την Ουάσιγκτον «επικίνδυνα κυρίαρχη» στην κούρσα της επόμενης γενιάς κινητής τηλεφωνίας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ένα από τα σενάρια που εξετάζουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι η παροχή πίστωσης σε εταιρείες, όπως η Nokia και η Ericsson, για να μπορέσουν οι δύο τελευταίες να ανταποκριθούν στα ίσα με τους «γενναιόδωρους όρους χρηματοδότησης που παρέχει η Huawei στους πελάτες της». Το δημοσίευμα φιλοξενεί ανώνυμα δηλώσεις αξιωματούχου, οι οποίες μεταφέρουν την αγωνία της Ουάσιγκτον να βρει λύσεις για να μειώσει το αποτύπωμα που διατηρεί η κινεζική εταιρεία στην προμήθεια εξοπλισμού. «Αν δεν το κάνουμε, η Huawei θα μπορούσε σύντομα να είναι η μόνη επιλογή για όσους θέλουν να αναπτύξουν δίκτυα 5G» είναι μία χαρακτηριστική τοποθέτηση.

Ένα δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι η δημιουργία ενός αντίστοιχα μεγάλου εγχώριου παίκτη, που θα θελήσει να μπει και να επενδύσει στον τομέα του εξοπλισμού δικτύων κινητής τηλεφωνίας, με τις σχετικές προτάσεις να έχουν γίνει σε Oracle και Cisco, οι οποίες όμως φέρονται να έχουν απαντήσει αρνητικά, λόγω της σημαντικά μεγάλης επένδυσης στην οποία πρέπει να προχωρήσουν αλλά και του χρόνου που θα χρειαστεί για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο πλάνο.

Μια ακόμα εναλλακτική που εξετάζει η αμερικανική κυβέρνηση είναι η παροχή κινήτρων σε αμερικανικές εταιρείες για να επενδύσουν στην τεχνολογία 5G, συμπεριλαμβανομένου και λογισμικού που θα προσφέρει τη δυνατότητα σε τμήματα εξοπλισμού από διαφορετικές εταιρείες να επικοινωνούν μεταξύ τους. Κατ’ επέκταση, κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να επιλέγουν εξοπλισμό από διαφορετικούς προμηθευτές, αντί να βασίζονται σε μία μόνο εταιρεία για το χτίσιμο του συνόλου του δικτύου, λύση στην οποία ειδικεύεται η Huawei. Μάλιστα, γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένη εταιρεία που αναπτύσσει τέτοιου είδους software, την Altiostar, με τους Financial Times να εξετάζονται οι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε η κυβέρνηση να την υποστηρίξει.

Μάλιστα, στο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις και του επικεφαλής της Altiostar, στις οποίες ο τελευταίος εκτιμά ότι η λύση που προσφέρει είναι μια αξιόπιστη εναλλακτική και ζητάει ταυτόχρονα την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης.