Η αποκαθήλωση ενός μύθου

Η αποκαθήλωση ενός μύθου

Συντάκτης: Deasy @ 19.09.2019

Για τους περισσότερους ανθρώπους το όνομα του Ρίτσαρντ Στόλμαν δεν λέει και πολλά αν και θα έπρεπε. Είναι ο πρωτοπόρος του ελεύθερης διανομής λογισμικού και το 1985 (αρκετά χρόνια πριν αρχίσουμε να μιλάμε για open source εφαρμογές) ίδρυσε τον οργανισμό Free Software Foundation. Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας αλλά όχι για την δραστηριότητά του υπέρ του ελεύθερου λογισμικού και του ανοικτού κώδικα.

Ο Στόλμαν υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από το FSF αλλά και από τη θέση του καθηγητή που διατηρούσε στο ΜΙΤ όταν σε μια mailing list του τελευταίου εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο ο συνάδελφός του Μάρβιν Μίνσκι κακοποίησε σεξουαλικά μία νεαρή κοπέλα. Η κοπέλα που ήταν ένα από τα πολλά θύματα του Τζέφρι Επστάιν, του οικονομολόγου που συνελήφθη με την κατηγορία του βιασμού και της σεξουαλικής κακοποίησης πολλών γυναικών και ο οποίος βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί του.

Ο Στόλμαν αμφισβήτησε στα επίμαχα μηνύματα πως η κοπέλα είχε πέσει θύμα βιασμού και πως το γεγονός ότι ήταν 17 και όχι 18 ετών δεν ήταν σημαντικό. Τα μηνύματα ήρθαν όμως στο φως και όπως ο ίδιος λέει παραιτήθηκε εξαιτίας της πίεσης που έχει ασκηθεί εναντίον του και εναντίον του ΜΙΤ.

Γενικότερα ο Επστάιν είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με στελέχη του ΜΙΤ και είχε δωρίσει σημαντικά ποσά για ερευνητικά προγράμματα. Η μπάλα των παραιτήσεων πήρε και τον διευθυντή του Media Lab, Τζόι Ίτο, μετά την αποκάλυψη ότι είχε αποκρύψει την ταυτότητα του Επστάιν από τις συγκεκριμένες δωρεές...