LG: ξεκινάει η κυκλοφορία των 8K OLED και NanoCell τηλεοράσεων

LG: ξεκινάει η κυκλοφορία των 8K OLED και NanoCell τηλεοράσεων

Συντάκτης: Κώστας Αρβανίτης @ 03.09.2019

Την κυκλοφορία της πρώτης παγκοσμίως 8K OLED τηλεόρασης (μοντέλο 88Z9) και της 8K NanoCell (μοντέλο 75SM99) ξεκινάει αυτόν τον μήνα η LG, με την αρχή να γίνεται στις μεγάλες αγορές και συγκεκριμένα στην Αυστραλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «οι συγκεκριμένες τηλεοράσεις της LG πληρούν στο μέγιστο βαθμό τα κριτήρια μέτρησης ανάλυσης της εικόνας, όπως καθορίζονται από το Information Display Measurements Standard (IDMS) που έχει ορίσει η αναγνωρισμένη Διεθνής Επιτροπή για την Μετρολογία Οθόνης (International Committee for Display Metrology-ICDM)». Ειδικότερα, η Διεθνής Επιτροπή ορίζει ότι η ανάλυση της οθόνης δεν εξαρτάται μόνο από έναν συγκεκριμένο αριθμό pixels, αλλά και κατά πόσο τα συγκεκριμένα pixels μπορούν να διαχωριστούν επαρκώς μεταξύ τους, προκειμένου να αποδοθεί η προκαθορισμένη ανάλυση.

Η Διεθνής Επιτροπή για την Μετρολογία Οθόνης (ICDM) έχει ορίσει τη μέτρηση του λόγου αντίθεσης (CM), που περιγράφει ποιοτικά και ποσοτικά τον βαθμό στον οποίο τα «γειτονικά» pixels διαχωρίζονται επαρκώς μεταξύ τους. Μια 8Κ τηλεόραση με χαμηλότερη τιμή από τα απαιτούμενα όρια του λόγου αντίθεσης, δεν παρέχει πραγματική 8Κ ανάλυση, αν και στην πραγματικότητα μπορεί να συγκεντρώνει τον επαρκή αριθμό pixels (7.680x4.320). Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, έδειξαν ότι τόσο οι OLED 8K της σειράς Signature, όσο και οι 8K NanoCell τηλεοράσεις της LG κατέγραψαν τιμές που κυμαίνονται στο 90%, εξασφαλίζοντας στους χρήστες εμπειρία θέασης με όλες τις επιπλέον λεπτομέρειες σε 8K περιεχόμενο.

Ως η μεγαλύτερη OLED τηλεόραση της LG μέχρι σήμερα, η LG Signature OLED 8K TV 88 ιντσών (μοντέλο 88Z9) διαθέτει 8Κ Ultra HD ανάλυση (7.680x4.320) με 33 εκατομμύρια αυτοφωτιζόμενα pixels, που ισοδυναμεί με 16 φορές τον αριθμό των pixels μιας Full HD τηλεόρασης και τέσσερις φορές σε σχέση με μια UHD τηλεόραση.

Αντίστοιχα, η 75 ιντσών 8K NanoCell τηλεόραση της LG προσφέρει, επίσης, εξαιρετική εμπειρία θέασης χάρη στην 8K ανάλυση που αποδίδει αληθινά χρώματα, έντονη αντίθεση και μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Η Nano Display τεχνολογία της LG αποδίδει εξαιρετικά ευκρινείς εικόνες σε μια πραγματικά μεγάλη κλίμακα. Επιπλέον, το Nano Color καθαρίζει και ενισχύει τα χρώματα ενώ το Nano Black - με την προηγμένη Full Array Local Dimming Pro τεχνολογία που έχει αναβαθμιστεί για 8K - ελέγχει με ακρίβεια τις μονάδες οπίσθιου φωτισμού της τηλεόρασης για ακόμα βαθύτερο μαύρο και έντονη αντίθεση.

Επιπλέον, και οι δύο 8Κ τηλεοράσεις έχουν τη δυνατότητα αναβάθμισης σήματος σε 8K και εξασφαλίζουν καλύτερη εξάλειψη του θορύβου σε 6 από τα 4 βήματα της έκδοσης 4Κ. Το αποτέλεσμα είναι μια ομοιόμορφη εικόνα 8Κ κατά τη μετατροπή περιεχομένου 4K (3.840x2.160) ή Full HD (1.920x1.080). Αυτή η πρωτοποριακή απόδοση του πάνελ ενισχύεται από τον δεύτερης γενιάς έξυπνο επεξεργαστή α (Alpha) 9. Το προηγμένο chip της LG αναβαθμίζει την ποιότητα εικόνας και ήχου, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία deep learning και παρέχοντας πρόσβαση σε μια εκτενή βάση δεδομένων, χάρη στην οποία αναγνωρίζεται η ποιότητα της πηγής και βελτιστοποιείται οποιοδήποτε είδος περιεχομένου. Ο δεύτερης γενιάς  α9 8K επεξεργαστής αναλύει επίσης τις συνθήκες περιβάλλοντος για να επιτύχει το τέλειο επίπεδο φωτεινότητας της οθόνης ανά πάσα στιγμή.

Παράλληλα, η εμπειρία θέασης στις συγκεκριμένες τηλεοράσεις της LG συμπληρώνεται από:

-      τον εξαιρετικό ήχο, με υποστήριξη του προτύπου WiSA για ασύρματο home cinema με συμπιεσμένο ήχο 16-bit καλύπτοντας έως και 5.1 κανάλια, ώστε οι χρήστες να απολαμβάνουν τον δυναμικό, κρυστάλλινο ήχο του Dolby Atmos.

-      τo Cinema HDR, που υποστηρίζει το Dolby Vision και το Advanced HDR της Technicolor, συμπεριλαμβανομένων των HLG μέχρι 4K και HDR 10 έως 8K

-      τις τέσσερις θύρες προδιαγραφών HDMI 2.1, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να απολαμβάνουν 8K περιεχόμενο με ταχύτητα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, ενώ είναι συμβατές με τη λειτουργία automatic low latency (ALLM), τον μεταβλητό ρυθμό ανανέωσης (VRR) και με το βελτιωμένο κανάλι επιστροφής ήχου (eARC)

-      την υποστήριξη Apple AirPlay 2 και HomeKit, που θα είναι διαθέσιμα σε περισσότερες από 140 αγορές, όπως επίσης και του Google Assistant και του Amazon Alexa σε μικρότερο όμως αριθμό αγορών.

Και τα δύο μοντέλα τηλεοράσεων της LG θα βρίσκονται στο περίπτερο της IFA στο Βερολίνο.