Απαραίτητος ο θόρυβος στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Απαραίτητος ο θόρυβος στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Συντάκτης: Deasy @ 01.07.2019

Ένα από τα χαρακτηριστικά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι πως είναι αθόρυβα. Αυτό για κάθε κάτοικο πόλης ακούγεται σχεδόν σαν μουσική (αν δεν ακουγόταν σχεδόν τίποτα). Λογικό αν το καλοσκεφτείς, κάθε άνθρωπος που ζει σε αστικό κέντρο θα ενθουσιαστεί με την ιδέα μιας πόλης γεμάτης από ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτό, αν δεν το καλοσκεφτείς.

Διότι αν το καλοσκεφτείς αντιλαμβάνεσαι αμέσως πως υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα. Ενα αυτοκίνητο με συμβατικό κινητήρα κάνει αρκετό θόρυβο για να το ακούσεις να πλησιάζει και να απομακρυνθείς από την πορεία του αν χρειάζεται. Σε ένα σχεδόν αθόρυβο όχημα τι γίνεται; Φυσικά αν ζεις στην Ελλάδα γνωρίζεις επίσης πως η τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας δεν περιλαμβάνεται στις αρετές του λαού μας ούτε και στις βασικές του προτεραιότητες.

Υπάρχουν λοιπόν αρκετοί λόγοι για τους οποίους ο θόρυβος των οχημάτων είναι σωτήριος και έτσι από την 1η Ιουλίου, κάθε νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που πωλείται στην Ε.Ε. θα πρέπει να μπορει να παράγει ένα διακριτό ήχο.

Όχι συνέχεια. Τα συστήματα ακουστικής ενημέρωσης οχημάτων (Acoustic Vehicle Alert Systems) θα πρέπει να εγκατασταθούν σε όλα τα νέα μοντέλα και το νέο σύστημα θα παράγει θόρυβο όταν το όχημα κινείται με ταχύτητα κάτω των 20 χλμ/ώρα και όταν κάνει όπισθεν. Σε μεγαλύτερες ταχύτητες το αυτοκίνητο θεωρείται πως παράγει αρκετό θόρυβο για να το πάρεις χαμπάρι εγκαίρως.

Βεβαίως στην Ελλάδα υπάρχει το αλάνθαστο AVAS που είναι γνωστό ως κόρνα. Αλλο θέμα αυτό….