Πρωτότυπο πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στον τομέα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού στις τραπεζικές υπηρεσίες

Πρωτότυπο πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στον τομέα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού στις τραπεζικές υπηρεσίες

Συντάκτης: Deasy @ 18.06.2019

Την υλοποίηση ενός πρωτότυπου προγράμματος εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης στο γνωστικό αντικείμενο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός στις τραπεζικές υπηρεσίες» εξήγγειλε το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.)

Το πρόγραμμα εστιάζει στους τρόπους με τους οποίους συντελείται -σήμερα και στο άμεσο μέλλον- ο ψηφιακός μετασχηματισμός στις επιχειρήσεις χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και στις τράπεζες, καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος περιοχών, από την ψηφιακή τραπεζική, το fintech και τις εναλλακτικές τράπεζες έως το θεσμικό πλαίσιο και τις τεχνολογίες που κάνουν εφικτή την ψηφιοποίηση των τραπεζικών εργασιών, αλλά και μέχρι το μέλλον του τραπεζικού συστήματος και το πώς μια τράπεζα μπορεί να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην εξοικείωση των εκπαιδευομένων με τις έννοιες ενός θέματος που κυριαρχεί στην επιχειρηματική ατζέντα τραπεζών, fintechs και εταιριών τεχνολογίας, ενός θέματος που αποτελεί τον κύριο λόγο για τεκτονικού τύπου αλλαγές που συμβαίνουν σήμερα στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα:

•             Εμβαθύνει τις γνώσεις επαγγελματιών που προέρχονται τόσο από τους άμεσα σχετιζόμενους χώρους όσο και από άλλους κλάδους της οικονομίας.

•             Ενισχύει την ικανότητα των εκπαιδευομένων να συμμετέχουν σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού ή/και σε ένα έργο ψηφιακής τραπεζικής.

•             Αναβαθμίζει τις επαγγελματικές προοπτικές υφιστάμενων και μελλοντικών τραπεζικών στελεχών, παρέχοντάς τους νέες, χρήσιμες, μοναδικές γνώσεις και δεξιότητες.

Κατά τη διάρκεια του 4μηνου προγράμματος παρέχεται συνεχής εκπαιδευτική υποστήριξη, βασιζόμενη στις Αρχές Εκπαίδευσης Ενηλίκων, διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ενώ με την ολοκλήρωσή του απονέμεται πιστοποιητικό εξειδικευμένης επιμόρφωσης.

Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Προγράμματος είναι ο Παναγιώτης Πετράκης, Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος έχει την ευθύνη για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση της ακαδημαϊκής διαδικασίας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Επιπρόσθετα, συντελεστές του είναι οι Σωτήρης Συρμακέζης και Δημήτρης Λιτσικάκης, δύο πολύ έμπειρα στελέχη στον τομέα των τραπεζικών υπηρεσιών. Ο κ. Συρμακέζης είναι ένας από τους ανθρώπους-κλειδιά σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού και ψηφιακής τραπεζικής στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πρόσφατα, ήταν ο Chief Retail, Digital & Technology Officer στην Praxia Bank. Προηγουμένως εργάστηκε επί 2,5 χρόνια στη Eurobank, ως Γενικός Διευθυντής, Group Chief Digital & Technology Officer. Νωρίτερα είχε εργαστεί για 15,5 χρόνια στον Όμιλο Τράπεζας Πειραιώς ως Γενικός Διευθυντής Retail Banking (2012-2015), Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Electronic Business (2008-2012) και Διευθυντής Ηλεκτρονικής Τραπεζικής. Έχει υπάρξει μέλος Διοικητικού Συμβουλίου πολλών εταιρειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Εγνατία Τράπεζα όπου εργάστηκε για 9 χρόνια, τα τελευταία 4 από τα οποία ως Chief Information Officer. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και σύντομα ολοκληρώνει το Master in Technology and Innovation Management στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Αντίστοιχα, ο κ. Λιτσικάκης είναι απόφοιτος Πληροφορικής από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και μεταπτυχιακές σπουδές στο Project Management από το Lancaster University. Εργάστηκε αρχικά στην IBM UK ως Project Manager παραδίδοντας έργα πληροφορικής μεγάλης εμβέλειας. Στη συνέχεια ανέλαβε Digital Transformation Manager στην Edenred Greece όπου ηγήθηκε της ολοκληρωτικής ψηφιοποίησης των λύσεων της εταιρείας εκδίδοντας εκατοντάδες χιλιάδες προπληρωμένες κάρτες σε δικαιούχους. Το 2018 ανέλαβε καθήκοντα Country Manager Greece, Cyprus & Malta για την Revolut, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη FinTech στην Ευρώπη με αποτίμηση 1.7 δισ. δολάρια, τετραπλασιάζοντας τον αριθμό πελατών σε 1 μόλις χρόνο. Το 2019 μετακινήθηκε στην deVere, μια απ’ τις μεγαλύτερες συμβουλευτικές χρηματοοικονομικών παγκοσμίως, επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ομίλου με έμφαση στις FinTech υπηρεσίες.

 

Ειδικές εκπτώσεις για διάφορες κατηγορίες

Για τη συμμετοχή στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προβλέπονται και ειδικές εκπτώσεις για διάφορες κατηγορίες, όπως Ανέργους (30%), ΑμεΑ (25%), Πολύτεκνους (20%), Κατόχους Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων (30%), άτομα με ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ (20%), άτομα που έχουν συμμετάσχει σε e-learning προγράμματα στο παρελθόν (15%) κ.ά. Επιπρόσθετα, η έκπτωση 15% για αιτήσεις έως 02/09/2019 (λόγω early entry) εφαρμόζεται επιπλέον οποιασδήποτε άλλης έκπτωσης. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής είναι η 18η Οκτωβρίου, με τα μαθήματα να ξεκινούν στις 29 του ίδιου μήνα.

Για πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα επισκεφθείτε το σελίδα https://elearningekpa.gr/courses/digital-transformation-in-financialservices