Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τον νέο κύκλο του προγράμματος EIT Digital Venture Program 2019

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τον νέο κύκλο του προγράμματος EIT Digital Venture Program 2019

150.000 ευρώ θα δοθούν σε 10 startups.

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 14.03.2019

Το EIT Digital Venture Program είναι ένα πρόγραμμα υποστήριξης της επιχειρηματικότητας για νεοφυείς ομάδες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας, αλλά βρίσκονται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο. Μετά την επιτυχημένη πρώτη διοργάνωση στην περιοχή των Βαλκανίων το 2018, το πρόγραμμα φέτος υλοποιείται σε 19 Ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για έναν accelerator σχεδιασμένο ειδικά για να βοηθήσει τις νέες startups να:

•  Αναπτύξουν και ολοκληρώσουν το προϊόν τους σε στάδιο λειτουργικού πρωτοτύπου (MVP) με τη βοήθεια έμπειρων μεντόρων από την ομάδα του Found.ation και το δίκτυο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας

•  Δώσουν νομική υπόσταση στην εταιρεία τους

To πρόγραμμα προσφέρει:

•  Χρηματοδότηση 15.000 ευρώ ανά εταιρεία, που παρέχεται από το EIT Digital για τη διάρκεια του προγράμματος (5.000 ευρώ στην εκκίνηση του προγράμματος και 10.000 ευρώ στην ολοκλήρωσή του)

•  Υποστήριξη από ειδικούς για την ανάπτυξη και την ολοκλήρωση του MVP τους

•  Εκπαίδευση στον επιχειρηματικό τρόπο σκέψης κατά τη διάρκεια ενός διήμερου Bootcamp.

 

Δομή και βασικό χρονοδιάγραμμα του προγράμματος

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 5 Μαΐου 2019. Ένα μήνα αργότερα, στις αρχές Ιουνίου, 10 επιλεγμένες ομάδες θα λάβουν μέρος σε ένα διήμερο Bootcamp που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, όπου θα παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ομιλίες και χρήσιμα εκπαιδευτικά workshops.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει μια περίοδος 6 εβδομάδων, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ομάδες θα έχουν τον χρόνο να αναπτύξουν το προϊόν τους και να ετοιμάσουν την παρουσίασή τους, λαμβάνοντας επίσης πολύτιμη καθοδήγηση από έμπειρους mentors. Η συγκεκριμένη φάση του προγράμματος πραγματοποιείται εξ αποστάσεως.

Οι ομάδες θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την τελική τους παρουσίαση στις αρχές Ιουλίου 2019, με φυσική παρουσία στην Αθήνα, ενώπιον της κριτικής επιτροπής.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο και οι ομάδες θα πρέπει να έχουν διεκπεραιώσει τη διαδικασία σύστασης της εταιρείας τους μέχρι τότε, προκειμένου να λάβουν τη χρηματοδότηση.

 

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση

Στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση νέοι επιχειρηματίες από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αλβανία και την Κύπρο με ομάδες που δεν έχουν ακόμη προχωρήσει σε νομική σύσταση εταιρείας.

Το πρόγραμμα εστιάζει στην καινοτομία, οπότε οι ομάδες θα πρέπει να κάνουν χρήση βαθιά τεχνολογικών εργαλείων και λύσεων. Οι ομάδες θα πρέπει επίσης να αποτελούνται από μέλη με αλληλοσυμπληρούμενες ικανότητες, τόσο τεχνολογικές όσο και διοικητικές. Το πρόγραμμα εστιάζει σε 5 τομείς της αγοράς:

•  Ψηφιακή βιομηχανία

•  Ψηφιακές πόλεις

•  Ψηφιακή υγεία/ευεξία

•  Ψηφιακές υποδομές

•  Ψηφιακή οικονομία

Όλες οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά στην αγγλική γλώσσα, μέσα από αυτήν την πλατφόρμα.