Ένταση μεταξύ ΗΠΑ – Γερμανίας και στη μέση η Huawei

Ένταση μεταξύ ΗΠΑ – Γερμανίας και στη μέση η Huawei

Συντάκτης: Deasy @ 12.03.2019

Η πίεση που ασκείται από την αμερικανική κυβέρνηση προς τις αρχές άλλων κρατών να αποκλείσουν την Huawei από την προμήθεια εξοπλισμού για τα δίκτυα 5G φαίνεται ότι δημιουργεί εντάσεις και στις διακρατικές σχέσεις, τουλάχιστον όπως προκύπτει στην περίπτωση της Γερμανίας, η οποία θέλει να αποδείξει ότι δεν δέχεται υποδείξεις σχετικά με τις αποφάσεις του.

Είχε προηγηθεί επιστολή του Αμερικανού Πρέσβη στο Βερολίνο στην οποία οι ΗΠΑ απειλούν να μειώσουν τον όγκο ανταλλαγής πληροφοριών με τη Γερμανία εφόσον η τελευταία επιτρέψει στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της χώρας να χρησιμοποιήσουν εξοπλισμό της Huawei ή της ZTE στα δίκτυα 5G. Στην επιστολή, το περιεχόμενο της οποίας δημοσιεύτηκε στη Wall Street Journal σημειώνεται ότι η ενδεχόμενη συμμετοχή μίας εκ των δύο εταιρειών θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των δύο αμυντικών εταίρων (ΗΠΑ και Γερμανίας). H επιστολή προχωρούσε ένα βήμα παραπάνω, προτείνοντας ως εναλλακτικές επιλογές την Nokia, την Ericsson ή τη Samsung για την προμήθεια εξοπλισμού.

Στο περιεχόμενο της επιστολής αντέδρασε με τον πλέον επίσημο τρόπο το Βερολίνο, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ να δηλώσει σήμερα το απόγευμα ότι η Γερμανία θα καθορίσει μόνη της τα πρότυπα ασφάλειας των 5G δικτύων. Μία κίνηση που μάλλον ήθελε να δείξει ότι η Γερμανία δεν δέχεται υποδείξεις και ότι είναι ανεξάρτητη να αποφασίσει μόνη της.

Η Γερμανία θα καθορίσει τα πρότυπα για τον εαυτό της πρόσθεσε η κ. Μέρκελ, σημειώνοντας ότι θα μοιραστεί τις δικές της ανησυχίες τόσο με τους εταίρους της στην Ευρώπη όσο και με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ανάλογες τοποθετήσεις έγιναν και από άλλους Γερμανούς αξιωματούχους, οι οποίοι σημείωναν ότι εφόσον προκύψουν προβλήματα μπορεί να τα μοιραστεί η ίδια η κ. Μέρκελ με τον Αμερικανό πρόεδρο, τοποθετήσεις που είχαν μάλλον ως στόχο να δείξουν ότι η επιστολή του Πρέσβη στο Βερολίνο ήταν ένα διπλωματικό «φάουλ» της αμερικανικής πλευράς.