Μήνυση κατά της αμερικανικής κυβέρνησης από την Huawei

Μήνυση κατά της αμερικανικής κυβέρνησης από την Huawei

Συντάκτης: Deasy @ 07.03.2019

Χοντραίνει το πράγμα στη διένεξη ΗΠΑ - Huawei, αφού μετά την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να κλείσει την πόρτα στην κινεζική εταιρεία όσον αφορά στις προμήθειες των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, η Huawei απάντησε με μήνυση κατά των ΗΠΑ.

Όπως καταλαβαίνεις το νομικό γλέντι στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού μόλις ξεκινάει. Παίρνουμε λίγο τα πράγματα από την αρχή. Οι ΗΠΑ εδώ και κάτι μήνες τα έχουν βάλει με την Huawei και θέτουν θέματα ασφαλείας του εξοπλισμού που δίνει η εταιρεία. Το επιχείρημα της Ουάσιγκτον είναι ότι η κινεζική νομοθεσία υποχρεώνει τους Κινέζους κατασκευαστές να συνεργάζονται με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας αν χρειαστεί και να δώσουν πληροφορίες εφόσον πάλι τους ζητηθεί. Η Huawei λέει πως δεν πρόκειται ποτέ να κάνει κάτι τέτοιο αλλά τέλος πάντων οι Αμερικανοί είχαν ένα πάτημα αλλά δεν τους έφτανε.

Τον περασμένο Δεκέμβριο και μετά από αίτημα των ΗΠΑ οι Καναδοί συνέλαβαν την κόρη του ιδρυτή της Huawei και οικονομική διευθύντρια της εταιρείας Μενγκ Χουανζού, διότι, λέει, οι Κινέζοι έκαναν δουλειές με το Ιράν κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων. Η διαδικασία έκδοσης έχει ήδη ξεκινήσει και όπως φαίνεται σύντομα η Χουανζού θα παραδοθεί από τους Καναδούς στους Αμερικανούς. Στο μεταξύ και μετά τη χθεσινή απόφαση της Ουάσιγκτον απαγορεύεται αφενός η αγορά εξοπλισμού της Huawei  από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες αλλά και η συνεργασία των τελευταίων με οποιονδήποτε χρησιμοποιεί εξοπλισμό της κινεζικής εταιρείας.

Η τελευταία δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια και ανακοίνωσε σήμερα πως προσέφυγε δικαστικά κατά της αμερικανικής κυβέρνησης με το επιχείρημα ότι η απαγόρευση παραβιάζει το αμερικανικό Σύνταγμα και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των καταναλωτών. Η χαρά των δικηγόρων, δηλαδή.

Η προσφυγή κατατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Πλάνο, στη Πολιτεία του Τέξας. Σύμφωνα με την προσφυγή, το Εδάφιο 889 της NDAA του 2019, όχι μόνο απαγορεύει σε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να προμηθεύονται εξοπλισμό και υπηρεσίες από τη Huawei, αλλά απαγορεύει και να συμβάλλονται ή να χορηγούν επιδοτήσεις ή δανειακές συμβάσεις σε τρίτα μέρη που προμηθεύονται εξοπλισμό ή υπηρεσίες της Huawei, χωρίς καμία εκτελεστική ή δικαστική διαδικασία. Σύμφωνα με τη Huawei, αυτό παραβιάζει το νόμο Περί Στέρησης των Πολιτικών Δικαιωμάτων και της  διάταξης για την Δίκαιη Δίκη. Επίσης παραβιάζεται η αρχή της διάκρισης των εξουσιών όπως αυτή ρητά ορίζεται στο Σύνταγμα των ΗΠΑ, καθώς το Κογκρέσο επιχειρεί ταυτόχρονα τόσο τη θέσπιση όσο και την υλοποίηση του νόμου.

Ο Song Liuping, Chief Legal Officer της  Huawei, ανέφερε «Το Εδάφιο 889 στηρίζεται σε ένα αριθμό από εσφαλμένες, αναπόδεικτες και μη επιβεβαιωμένες προτάσεις. Εν αντιθέσει με το πνεύμα του νόμου, η Huawei δεν ανήκει, ελέγχεται ή επηρεάζεται από την κινεζική κυβέρνηση. Επιπρόσθετα η Huawei έχει ένα εξαιρετικό ιστορικό και πρόγραμμα ασφαλείας. Κανένα αντίθετο αποδεικτικό στοιχείο δεν έχει παρουσιαστεί». 

Από την οπτική  της Huawei, οι περιορισμοί που θέτει ο NDAA, εμποδίζουν την εταιρία να παρέχει προηγμένη τεχνολογία 5G στους καταναλωτές των ΗΠΑ, γεγονός που θα καθυστερήσει την εμπορική εφαρμογή του 5G και ακολούθως θα εμποδίσει την αποτελεσματικότητα των δικτύων 5G στις ΗΠΑ. Πέραν τούτου, οι χρήστες του δικτύου, σε απομακρυσμένες περιοχές της υπαίθρου της χώρας, θα αναγκαστούν να επιλέξουν ανάμεσα στην κυβερνητική χρηματοδότηση και σε υψηλής ποιότητας και οικονομικής απόδοσης προϊόντα. Αυτό θα εμποδίσει τη διαδικασία αναβάθμισης του δικτύου διευρύνοντας, έτσι,  το ψηφιακό χάσμα. Ακόμη χειρότερα οι περιορισμοί στη Huawei, θα πλήξουν τον ανταγωνισμό, οδηγώντας τους καταναλωτές των ΗΠΑ να πληρώνουν υψηλότερες τιμές για υποδεέστερα προϊόντα.